Orivesi mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa – ”Laitetaan kunnon kisa pystyyn muiden kuntien kanssa”, kannustaa kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi


Liikuntahallin lammen ympäristö on yksi keskustan eniten roskaantuva paikka, on kaupungilla havaittu. Kuva: Katriina Vuorikivi

Yle on lähtenyt kampanjoimaan ympäristön roskaantumista vastaan ja järjestää siksi Miljoona roskapussia -kampanjan, joka alkaa 13. huhtikuuta. Kampanjan tavoitteena on saada kerättyä Suomesta miljoona roskapussia kahdessa kuukaudessa. Oriveden kaupunki on mukana kampanjassa.

– Haluamme kannustaa kaikkia kaupunkilaisiamme osallistumaan roskienkeräykseen ja luomaan kaupunkiympäristöstä viihtyisämmän. Tämä kampanja tuli kuin tilauksesta ihmisiä herättelemään, sanoo kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi.

Ylen kampanja on käynnissä 13.4.–14.6. Roskienkeräykseen voi osallistua kuka vain. Roskapussit merkitään Ylen kampanjasivustolle reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen kunnan kohdalle, jonka alueelta pussillinen on kerätty. Näin nostatetaan myös kilpailuhenkeä kuntien välille.

Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 130 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä Ylen tunnettuja kasvoja yhdistää voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia.

Yhdessä suomalaisten kanssa roskia keräävät Ylen tutut kasvot, toimittajat Mikko “Peltsi” PeltolaInka Henelius ja Olli Haapakangas sekä meteorologit Anniina Valtonen ja Kerttu Kotakorpi.

– Laitetaan kunnon kisa pystyyn muiden kuntien kanssa. Tämä on meille jokaiselle helppo tapa lisätä oman asuinympäristön ja koko kaupungin viihtyisyyttä, Katriina Vuorikivi kannustaa.

– Haluamme haastaa myös kyläyhdistykset, taloyhtiöt ja muut toimijat järjestämään yhteisiä talkoita, hän lisää.

Roskia kerätään omatoimisesti ja yhteistalkoilla

Kampanjassa ei ole määritelty roskapussin kokoa. Roskia voi kerätä tavalliseen kaupan kassiin tai vaikka hedelmäpussiin. Kerätyt roskat voi jättää mihin tahansa kaupungin yleiseen sekajätteiden roskakoriin tai omaan jäteastiaan.

– Kampanjan aikana tyhjennämme kaupungin roskakoreja tehostetusti, Vuorikivi lupaa.

Sen lisäksi, että kaupunki kannustaa asukkaita omatoimiseen roskien keräämiseen, pidetään myös koko kaupungin roskienkeräystalkoot juuri ennen vappua. Paikalliset ruokakaupat tarjoavat talkooeväät, ja kaupungin pisteeltä torilla voi poiketa lainaamassa roskapihdit, Vuorikivi kertoo.

– Talkoot ovat huhtikuun lopussa. Roskienkeruutalkoisiin haastetaan kaupungin työntekijöitä ylintä johtoa myöten. Haemme myös puistokummeja puistojen puhtaana pitämiseen kampanjan jälkeenkin. Olen kuullut, että jossakin joku aamulenkillään käy keräämässä tietyn puiston roskat.

– Vieraslajitorjuntaankin voisi tässä samalla huomiota kiinnittää. En puhu jättiputkesta, sillä sen torjunnassa on palovammavaara, vaan ennemmin jättipalsamista tai lupiineista. Puisto-osasto tekee vieraslajien torjuntatyötä pitkin kesää, mutta resurssit eivät yksinkertaisesti riitä ihan kaikkien esiintymien torjumiseen.

Yhteistyöllä esiintymien leviämistä voisi estää. Vuorikivi kertoo, että kuka tahansa voisi talkoilla hoitaa esimerkiksi oman asuinalueen pienemmät tai miksi ei isommatkin esiintymät. Puistopuoli neuvoo tarvittaessa torjuntatyössä.

Kunnioita kotikaupunkiasi – roskat putoavat herkästi kädestä, vaikka roskiksia olisi taajaankin

Kaupunginpuutarhuri toivoo, että Miljoona roskapussia -kampanja herättelisi orivesiläisetkin kantamaan vastuuta yhteisestä asuin- ja kaupunkiympäristöstä.

Ympäristön siivous työllistää vuosittain huomattavasti Vuorikiven johtamaa kaupungin Puistot ja yleiset alueet -yksikköä. Myös ilkivallan jälkien korjaamiseen menee paljon kaupungin resursseja.

– Kesäkaudella käymme joka arkipäivä siivoamassa esimerkiksi liikuntahallin lammen ja torin ympäristön, jonne heitetään valtavasti roskaa. Yhteen siivouskertaan kuluu noin tunti. Tästä voi laskea, että pelkästään tämän yhden alueen siivoaminen ja ilkivallan korjaaminen maksaa pitkästi yli 10 000 euroa vuodessa. Paljon mieluummin käyttäisimme tällaisen rahasumman Oriveden viihtyisyyden parantamiseen aivan muilla tavoin, vaikkapa uusilla istutuksilla tai puistojen välineillä, Vuorikivi sanoo.

Suoranaisen ilkivallan ohella Vuorikivi kertoo havainneensa, että myös niin sanotut kiltit lapset tahtovat pudottaa kaupasta ostamiensa herkkujen kääreet maastoon, vaikka roskiksia olisi lähellä. Tästä kannattaisi hänen mielestään jutella kodeissakin.

Myös liikuntahallin viereisen lammen pinnalle niitä päätyy. Joka aamu lammen pinta siivotaan pitkävartisella haavilla – ja pian siellä on taas uusia roskia. Monenlaista muutakin tavaraa lampeen heitellään.

 

Näin osallistut Miljoona roskapussia -kampanjaan:

  • Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi. Roskapihtejä voi saada myös lainaksi kaupungilta
  • Lähde ulos – yksin tai porukalla
  • Kerää roskia ympäristöstä
  • Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
  • Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin tai kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
  • Käytä sosiaalisessa mediassa tunnistetta #miljoonaroskapussia ja lisäksi tunnistetta #orivesi
  • Haasta ystäväsi mukaan!

Juttua on muokattu 20.3.2023 klo9.20: lisätty tietoa koko kaupungin roskienkeruutalkoista.

Leave a Comment