Lähes kaikki nettikyselyyn vastanneet aikovat äänestää eduskuntavaaleissa – ”Totta kai pitää äänestää, viltissä ei voi vaikuttaa”

Ylivoimaisesti suurin osa Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneista aikoo äänestää eduskuntavaaleissa, joiden ennakkoäänestys alkaa viikon päästä keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

57 vastaajasta 53 kertoo äänestävänsä eduskuntavaaleissa. Moni vastaaja pitää äänestämistä kansalaisvelvollisuutena ja -oikeutena. Moni vastaus alkaakin sanoilla totta kai.

– Totta kai äänestän. Sehän on kansalaisvelvollisuus ja -oikeus, kirjoittaa eräs vastaaja.

Eräs vastaaja tosin huomauttaa, että kyse on oikeudesta, ei velvollisuudesta.

Useassa vastauksessa todetaan, että vaaleissa on äänestetty aina. Muuan vastaaja kirjoittaa, että hän on saanut äänestää jo yli 50 vuotta, eikä äänestäminen ole koskaan jäänyt väliin.

– Joka vaalissa äänestetään, vastauksissa mainitaan.

– Aina olen äänestänyt, se on kansalaisvelvollisuus, joka opetettiin jo lapsuudenkodissa, kirjoittaa eräs vastaaja.

– Olen äänestänyt kaikissa mahdollisissa vaaleissa ja tätäkään en jätä käyttämättä, jatkaa tämä vastaaja samoilla linjoilla.

Eräs vastaaja painottaa, että vastaisuudessakin hän aikoo äänestää kaikissa vaaleissa.

– Tähän mennessä olen äänestänyt kaikissa vaaleissa, joissa olen ollut äänioikeutettu. Näin aion jatkaa vastaisuudessakin.

”Yksikin ääni on tärkeä”

Muutama kyselyyn vastannut muistuttaa, että vain äänestämällä voi vaikuttaa.

– Totta kai pitää äänestää, viltissä ei voi vaikuttaa, sanailee heistä yksi.

– Yksikin ääni on tärkeä, huomauttaa vastaaja, joka kertoo äänestävänsä arvojensa mukaista edustajaa.

Kaikki vastaajat eivät kuitenkaan ole perusteluista päätellen äänestäneet aina, mutta aikovat äänestää nyt. Eräs vastaaja kirjoittaakin, että pitkästä aikaa nyt tuntuu siltä, että on äänestettävä.

– On tarkkaan harkittava, ketä äänestän. Painopiste on henkilössä.

– Pelko mahdollisen Kok-PS-hallituksen rajuista leikkaussuunnitelmista laittaa äänestämään. Kansakuntamme ei näköjään muista, mistä tämän hallituksen velanotto johtui: Ukrainan sota ja korona.

– Muutosta tarvitaan, perustelee eräs vastaaja.

Sopiva ehdokas mietinnässä

Eräs vastaaja kirjoittaa, että äänestäminen on hänellä ollut tapana, ja nytkin hän aikoo äänestää. Äänestäminen on kuitenkin vastaajan mielestä muuttunut.

– Valitettavasti nykyään ei voi äänestää enää sydämellään, vaan ääni on annettava taktisesti. Haluaisin äänestää pienpuoluetta, mutta on pakko äänestää suurta, vastaaja perustelee.

Niin ikään kaikissa eduskuntavaaleissa tähänkin asti äänestänyt aikoo äänestää tälläkin kertaa, vaikka kokee, ettei löydä sopivaa ehdokasta omalta paikkakunnalta.

– Kyllä äänestän, vaikka paikkakunnalla ei olekaan varteenotettavia ehdokkaita.

Sopivaa ehdokasta miettii vielä vastaaja, joka ei osaa varmaksi sanoa, äänestääkö lähestyvissä eduskuntavaaleissa. Hän kirjoittaa, että todennäköisesti äänestäminen jää väliin.

– Ei ole löytynyt ehdokasta (eikä puoluetta), kenelle voisi edes harkita antavansa äänen. Tyhjiä lupauksia vuodesta toiseen, ei ole luottamusta yhteenkään puolueeseen, joka voisi oikeasti parantaa tämän maan tilannetta, vastaaja perustelee.

Kyselyyn vastanneista kaksi ei vielä tiedä, lähtevätkö vaaliuurnille.

Heistä kahdesta, jotka eivät kyselyn mukaan aio äänestää, toinen on perustellut vastaustaan kysymällä näin:

– Mikä puolue ajaa eläkeläisten asiaa? Minä vain kysyn!

 

Leave a Comment