Junior Indoor Gamesista tuli pituushypyn kultaa hurjalla ennätyshypyllä – 60 metrilläkin Ilona Rahkonen selvitti tiensä A-finaaliin lähes 70 osallistujan joukosta

Ilona Rahkonen leiskautti pituutta parhaimmallaan 462. Sillä irtosi voitto liki 80 kilpailijan joukosta. Kuva: Heli Rahkonen

Tampereen Messu- ja urheilukeskus eli Pirkkahalli täyttyy tänä viikonloppuna yleisurheilusta, kun Tampereella käydään Tampere Junior Indoor Games. Se kuuluu hallikauden pääkisoihin ja keräsi tänä vuonna yli tuhat junioriyleisurheilijaa kilpailemaan eri lajeissa kolmen päivän aikana.

Lauantaina Pirkkahallissa juhlistettiin kunniakujalla ja kuvaesityksellä viime viikonloppuna EM-hallimestaruuden 60 metrin aidoissa juossutta Reetta Hursketta. Hän myös jakoi palkintoja.

Pituushyppyennätys parani kerralla roimasti

Oriveden Ponnistusta edustava juupajokelainen Ilona Rahkonen otti lauantaina kovatasoisessa kisassa T11-sarjan pituushyppykultaa. Hän paransi pituushyppyennätystään jo ensimmäisellä kierroksella, ja koko sarja oli hyvää noin 430 sentin tasoa, mutta neljännen kierroksen leiskautus 462 senttiä aivan omaa luokkaansa. Se on myös vain 21 sentin päässä kautta aikojen kovimmasta T11-sarjan pituushyppytuloskesta Tampere Junior Indoor Games -kilpailussa.

Rahkonen johti pituuskisaa alusta loppuun, mutta tulos 437 ei olisi riittänyt voittoon. Kakkoseksi tullut hyppäsi viimeisellään 438.

Neljännellä kylmähermoinen Rahkonen pisti kaiken peliin, ponnistus meni nappiin ja loppuvenytyskin onnistui. Kultaa tuonut hyppy oli 24 senttiä pidempi kuin hopeamitalistin paras.

Tulosparannus viime kaudelta oli metrin luokkaa, sillä hallista hänellä ei tältä kaudelta ollut pituustulosta. Ulkokentillä hän on hypännyt parhaimmillaan 415 senttiä.

Villit tuuletukset eivät kuulu tämän nuoren urheilijan tapoihin, mutta pieni hymynkare loistohypyn jälkeen kertoi, että nyt meni pitkälle. Ilona Rahkonen on häntä seuranneiden mukaan äärimmäisen hyvähermoinen kilpailija, joka osaa keskittyä kulloiseenkin suoritukseen.

Kolme kilpailusuoritusta samalle päivälle

Rahkosella oli lauantaina kolme kilpailusuoritusta peräkkäin. Aamulla juostiin 60 metrin alkuerät, joihin Rahkosen sarjassa osallistui lähes 70 urheilijaa. Niissä hän juoksi paikan A-finaaliin kolmanneksi parhaalla ajalla 9,06.  Se ei sinänsä ollut yllätys, sillä Rahkosen tilastoaika tältä hallikaudelta oli sarjan kärki. Alkuerässä hän kuitenkin sai huonon lähdön.

Finaalit juostiin iltapäivästä kahden jälkeen, ja sitä ennen käytiin myös pituushyppykisa, johon osallistui lähes 80 hyppääjää.

60 metrillä jatkoon oli päässyt 15 nopeinta alkueristä, ja A-finaalissa juoksi heistä kahdeksan. Finaali oli hyvin tasainen, ja siinä Rahkonen jäi viidenneksi ajalla 9,03.

Hän tunsi itsekin, ettei saanut rentoa juoksua, vaikka lähtö onnistuikin paremmin kuin alkuerässä. Voittajan aika 8,95 sekuntia on myös Ilonan oma ennätys, joten mahdollisuuksia olisi ollut myös kirkkaimpaan mitaliin.

Pituushypyn kulta maistui makoisalta Tampere Junior Indoor Games -kilpailuissa. Kuva: Heli Rahkonen

Pm-hopeaa helmikuussa samassa hallissa

Ilona Rahkonen kilpaili helmikuun lopulla samassa hallissa piirinmestaruuksista, ja kotiin tuomisina oli kaksi himmeämpää mitalia. Silloin tuli 60 metriltä hopeaa, ja omassa alkuerässään Rahkonen juoksi oman ennätyksensä 8,95 rennolla juoksulla. Finaalissa hän oli sadasosan hitaampi, ja juuri sillä sadasosalla jäi hopealle.

Lisäksi hän osallistui kuulakisaan, jossa tuli pronssia reilulla ennätysparannuksella, tulos 7,72. Kuula ei kuulu hänen päälajeihinsa, mutta sopi nyt aikatauluihin.

Vähän ennen joulua Ilona Rahkonen aloitti Jaakko Hassin valmennuksessa. Yhteistyö on alkanut mukavasti, sillä Hassi tunnetaan kannustavana yleisurheilumiehenä, jolle on kertynyt paljon lajitietämystä.