6 vinkkiä, joiden avulla saat paremmat lainaehdot

Usein ihmisiä houkuttaa lainan ottaminen omasta tutusta pankista. Se tuntuu helpolta ja turvalliselta ratkaisulta ja luotetaan siihen, että omasta pankista saa hyvän lainatarjouksen.

Näin ei kuitenkaan läheskään aina ole ja huolellisesti tehty lainavertailu voi säästää merkittäviä summia.

Nykyään lainahakemusten lähettäminen eri pankeille sujuu kaiken lisäksi helposti ja nopeasti lainanvertailupalveluiden avulla. Teet vain yhden hakemuksen ja saat lainatarjouksen jopa 30 eri pankilta ja rahoitusyhtiöltä.

Lisäksi lainoista löytyy helposti tietoa netistä, joten vertailuun ei tarvitse nähdä juurikaan aikaa eikä vaivaa.

Korkojen noustua vuoden 2022 aikana jyrkästi, varsinkin suurempien lainojen saamisen ehdot ovat tiukentuneet ja lainojen vertailu on siten entistä tärkeämpää.

Tässä kuusi vinkkiä, joiden avulla voit saada paremmat lainaehdot ja edullisemman lainan.

1.     Laske lainan todellinen korko

Lainasumman päälle lasketaan aina korko, jonka pankki laskuttaa antamastaan lainasta sekä siihen liittyvästä riskistä. Korko vaihtelee lainasumman, yleisen korkotason, takaisinmaksuajan ja esimerkiksi pankkien kilpailutilanteen mukaan.

Korko ei kuitenkaan ole ainoa lainasta perittävä kulu, vaan lainasummaan lisätään myös palvelumaksut, tilinavausmaksu ja muut mahdolliset kuukausittaiset kulut lainan myöntäneesta pankista tai rahoitusyhtiöstä riippuen.

Lainan todellinen korko onkin se summa, jonka kokonaisuudessaan maksat takaisin korkoineen ja kaikkine kuluineen. Todellisen koron saa selvitettyä, kun laskee yhteen kaikki lainaan liittyvät kulut yhteen.

Lainoja vertaillessa juuri tämä todellinen korko on se, jonka avulla löydät edullisimman lainatarjouksen.

2.   Kilpailuta lainat

Lainojen kilpailuttaminen on yksi parhaimmista tavoista löytää itselleen sopivat lainaehdot ja mahdollisimman edullinen laina.

Laina kannattaakin aina kilpailuttaa jollain lainojen kilpailutus -sivustolla, sillä se on helppoa ja säästää aikaa. Netissä tehtävän lainavertailun avulla lainanhakija pääsee myös näkemään millaisia korkoja ja kuluja lainoista tällä hetkellä peritään ja millaisin ehdoin lainaa hänen tilanteessaan myönnetään.

Lainavertailu auttaa näkemään oleelliset tiedot lainoista ja lainan saaminen on useimmiten nopeaa ja kätevää.

3.   Miten pian lainan tarvitsee?

Nopeimmillaan laina voi olla lainanottajan tilillä päivässä tai kahdessa, vaikka suurempien lainojen saaminen voi kestää jopa viikkoja ja vaatia lainaneuvotteluja pankissa. Kun lainahakemukseen malttaa täyttää omat tietonsa huolellisesti, on lainaprosessi paljon nopeampi. Kun lainantarjoaja voi arvioida hakemuksen nopeammin, on lainatarjous mahdollista saada joskus jopa muutamissa minuuteissa.

Vaikka lainatarjouksia saisi vertailusivuston kautta nopeasti, ei kuitenkaan kannata tarttua ensimmäiseen lainatarjoukseen. Ne ovat yleensä voimassa viikosta kuukauteen, jotta voit rauhassa odotella useampaa tarjousta ennen tarjousten vertailua.

4.   Yhdistä useampi laina yhdeksi lainaksi

Jos sinulla on useita eri lainoja, ovat niihin liittyvät kulut lähes aina suuremmat kuin yhdessä isossa lainassa. Pienemmissä lainoissa on yleensä korkeammat korot, minkä lisäksi niistä maksetaan montaa eri kuukausikulua kuten tilinhoitomaksuja tai palvelumaksuja.

Yhdistämällä lainat voi saada paremman koron ja säästää myös kuluissa. Säästöön jäävän rahan voi käyttää lainan takaisinmaksuun tai arjen kuluihin helpottamaan taloudellista tilannetta.

5.   Ole realistinen

Lainan koko kannattaa aina suhteuttaa omiin tuloihin. Liian isoa lainaa ei kannata ottaa, jotta ei päädy maksamaan liikaa korkoja ja muita kuluja. Toisaalta lainaa kannattaa ottaa riittävästi, ettei esimerkiksi uuden asunnon remontti jää kesken kustannusten yllättäessä.

Aiemmin lainan saamisen ehdot olivat löysemmät, mutta korkojen noustua viime vuonna myös niihin on tullut tiukennuksia.

6.   Muista hyvät neuvottelutaidot

Vaikka pankin tai muun rahoitusyhtiön työntekijöiden kanssa pystyy keskustelemaan sekä neuvottelemaan lainaehdoista, antavat laskurit melko realistisen kuvan siitä millaisen lainan voi saada ja millä ehdoilla.

Suurempien lainojen kuten asuntolainojen kohdalla pankissa tapahtuvat neuvottelut ovat kuitenkin usein tarpeen, jotta lainanhakija taloudellista tilannetta voidaan käydä tarkemmin läpi. Joskus lainaehdoissa on liikkumavaraa ja yhdessä pankkivirkailijan kanssa on mahdollista löytää sopivat lainaehdot.

Muista lainaneuvotteluissa aina siisti pukeutuminen, kohtelias käytös ja hyvät perustelut. Neuvotteluihin kannattaakin saapua hyvin valmistautuneena, jotta neuvottelut sujuvat mahdollisimman hyvin.

Lainaehdot kannattaa aina lukea huolellisesti läpi

Lainan saamisen ehdot ovat yleisen taloustilanteen, asuntojen arvon ja kohonneiden korkojen vuoksi tiukentuneet entisestään. Nykyään esimerkiksi yksin lainaa hakevan ja matalapalkkaisella alalla työskentelevän on aiempaa vaikeampi saada asuntolainaa. Siinä missä lainan korko on muutama vuosi sitten voinut olla lähes olematon, saattaa korko olla tämän hetkisissä lainatarjouksissa olla moninkertainen.

Tilanne kuitenkin muuttuu nopeasti ja korkojen nousun ennustetaan tasaantuvan vuoden 2023 aikana. Lainojen ehdoissa ja koroissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia ja ajantasaisen lainatarjouksen saa parhaiten täyttämällä lainahakemuksen lainanvertailusivulla.

Lainaa hakiessa kannattaa aina kiinnittää huomiota korkoon ja lainaehtoihin, koska edullinen laina säästää selvää rahaa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?