Orbiter-minilennokki herätti kovasti kiinnostusta puolustusvoimien harjoituksen kalustoesittelyssä

Puolustusvoimat ja muut Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuvat viranomaiset esittelivät kalustoaan tiistaina Tampereen Multisillassa.

Eniten kiinnostusta tuntui herättävän puolustusvoimien Orbiter 2B Mini UAS -minilennokki, jota olivat esittelemässä panssariprikaatin varusmiehet. Valvontaan, tiedusteluun ja tulenjohtoon käytettävällä lennokilla on lähes kolmen metrin siipiväli ja sen maksimilentokorkeus on noin 5,5 kilometriä. Tyypillisesti tämän tyypin Orbiter-lennokki lentää muutaman sadan metrin korkeudessa 60–140 kilometrin tuntinopeudella.

Orbiter-lennokkia esittelivät panssariprikaatin varusmiehet alikersantti Mäkelä (vas.), korpraali Tupola, alikersantti Erola ja upseerikokelas Laulajainen.

Vajaa kymmenen kiloa painava lennokki kantaa päivä- ja lämpökameroita ja sen toiminta-aika on noin 2,45 tuntia. Lennokilla voidaan luoda reaaliaikaista tilannekuvaa ja nopeuttaa vaikuttamista kohteessa. Orbiter laukaistaan taivaalle paineilmakäyttöisellä katapultilla ja lennokkijärjestelmää voidaan kuljettaa kahdessa suuressa laatikossa.

– Tämä lennokkityyppi tuli Puolustusvoimille vuonna 2014 ja varusmiehiä on alettu kouluttaa lennokin käyttöön vuonna 2019. Uusi järjestelmä on käytössä kaikissa maavoimien joukko-osastoissa, lennokkia Multisillassa esitellyt alikersantti Mäkelä kertoo.

Varusmiehiä koulutetaan lennokin käyttöön kaikissa maavoimien joukko-osastoissa.

Orbiter IIB mini UAS -lennokki kantaa mukanaan kameroita.

– Kuudessa viikossa opitaan perusosaaminen, mutta toki me harjoitellaan senkin jälkeen koko ajan ja kehitymme tämän käytössä. Koulutuksessa hyödynnetään myös simulaattoria, sanoo puolestaan alikersantti Erola.

Maavoimat tarjoaa Orbiter-lennokkia myös muiden viranomaisten käyttöön. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi etsinnöissä, myrskytuhojen selvittämisessä tai metsäpalojen kartoittamisessa.

Lue myös:

Puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitus: MPK:n kurssien suosio kasvoi räjähdysmäisesti heti Ukrainan sodan syttymisen jälkeen

Puolustusvoimien jättiharjoitus tuo panssariprikaatin joukkoja ja pauketta myös Ylöjärvelle

 

Leave a Comment