Kumiset renkaat ovat menneisyyttä, nyt sukelletaan aarteita! – tuoreen yrittäjän uimakoulukursseille orivesiläiset löysivät, mutta merenneitoja paikkakunnalta saatiin vain yksi

Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Kuusivuotiaiden alkeisuimakoululaisten aarteenetsintä altaan pohjasta on onnistunut hyvin. Uintiohjaaja ja Kalypso Vesitanssikoulun yrittäjä Pirita Lemponen saa pudottaa korut ja kolikot uudestaan sukellettaviksi. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Pärskeet ovat vallattomat, kun noin kuusivuotiaat orivesiläislapset potkivat vettä saadakseen kelluvan pehmolautan liikkeelle.

Hyvin he siinä myös onnistuvat. Uimaopettaja Pirita Lemposen tarvitsee vain hienovaraisesti ohjata lauttaa oikeaan suuntaan, jotta se ei törmää Oriveden uimahallin lastenaltaan reunoihin.

Menossa on Kalypso Vesitanssikoulun kuusivuotiaille ja siitä hiukan vanhemmille lapsille tarkoitettu alkeisuimakoulu. Oppituokio kestää puoli tuntia ja sen aikana lapset ovat jo muistelleet, miltä tuntuu laittaa kasvot veteen ja kokeilleet kelluntaa.

Vedessä liikkumista he ovat harjoitelleet muun muassa uimapötkylöiden avulla. Ensiksi ponnistettiin altaan pohjasta niin korkealla kuin päästiin ja pudottauduttiin kelluvien pötkylöiden varaan. Seuraavaksi kokeiltiin jo, kuinka uintiliikkeet sujuvat, kun pötkylän asettaa rintakehän alle.

Ja hienostihan se sujui!

Kalypso Vesitanssikoulun järjestämiin uimakouluihin on Orivedellä voinut ilmoittautua ja osallistua ensimmäisen kerran tänä vuonna.

Yksi kurssikierros on saatu jo päätökseen ja tällä viikolla ovat alkaneet uudet kurssit. Mukaan niihin voi vielä ilmoittautua loppukurssin ajaksi, vaikka ensimmäinen kokoontumiskerta onkin tänään tiistai-iltana.

– Orivesiläiset ovat ottaneet tarjontamme hyvin vastaan. Ryhmissä on ollut hyvin lapsia. Lasten uimakouluista toteutui kolme ja sama määrä kursseja alkaa myös nyt maaliskuussa. Myös aikuisille on oma tekniikkakurssinsa, Kalypso Vesitanssikoulun perustaja ja opetuksesta vastaava Lemponen kertoo.

Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Alkeisuimakoulussa uintia opetellaan muun muassa uimapötkylöiden avulla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

”Epävarmojen uimareiden tukemiseen minulla olisi annettavaa”

Kovin paljon aiemmin Kalypson kursseille ei olisi voinutkaan osallistua.

Lemponen on perustanut yrityksensä viime vuonna ja Pirkanmaan uimaopetustarjontaa hän alkoi kartoittaa viime syksynä. Silloin hän selvitti myös, millainen tilanne on Orivedellä.

– Silloin Orivedellä ei ollut uimaopetukseen liittyvää tarjontaa. Otin yhteyttä kaupungin liikuntapalveluihin ja ehdotukseni järjestää Orivedellä uimaopetusta otettiin siellä ilolla vastaan.

Vesiliikuntalajien ja niiden ohjaamisen pariin hänen tiensä alkoi kuitenkin kulkeutua jo paljon aiemmin kuin viime vuonna.

Lemponen on nimittäin koulutukseltaan steinerkoulunopettaja. Siinä tehtävässä ollessaan hän toimi välillä myös koululaisuintien ohjaajana ja huomasi, kuinka jotkin lapset pelkäsivät vettä.

– Ymmärsin, että epävarmojen uimareiden tukemiseen minulla olisi annettavaa. Aloin vähitellen kouluttautua vesiliikuntalajien opettajaksi ja siinä samalla yritysideani alkoi kehittyä.

Oriveden lisäksi Kalypsolla on toimintaa yrityksen kotipaikkakunnalla Nokialla sekä Tampereella. Laajinta kurssitoiminta on Nokialla, missä uimakoulujen lisäksi on tarjolla muun muassa vauva- ja perheuintia sekä vesitanssia.

– Vauva- ja perheuinti olisi mukava tuoda myös Orivedelle. Se vaatisi toki riittävän määrän siitä innostuvia vanhempia ja lapsia. Itse innostuin lajista nyt puolitoistavuotiaan esikoiseni kanssa. Lopputulos oli, että osallistuin vauva- ja perheuinninohjaajakurssille, Lemponen hymähtää.

Vesitanssi oli puolestaan ensimmäinen laji, jota Lemponen alkoi vakavissaan pohtia yrittämisen arvoiseksi asiaksi.

Lajiin oli hänellä itsellään pitkän linjan tanssin harrastajana hyvät pohjat. Lemponen myös ymmärsi, että vesielementtiin yhdistettynä tanssista voisivat nauttia hekin, joille tanssi olisi muuten vaikeaa esimerkiksi liikuntavamman vuoksi.

Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Pirita Lemponen näyttää mallia, kuinka musiikin tahdissa voi vedestä ponkaista korkealle. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Nyt sukelletaan aarteita!

Kuusivuotiaiden uimakoulussa on edetty jo loppuhuipennukseen.

Lemponen on kumonnut altaaseen ämpärillisen aarteita: kultarahoja, timantteja ja koruja. Niitä lapset saavat nyt noutaa altaan pohjasta. Samalla he tulevat harjoitelleeksi vedenpinnan alla liikkumista.

Kaukana ovat siis ne ajat, kun altaan pohjasta sukellettiin kumirenkaita.

– Minun tavoitteeni on koko ajan ollut, että uimarit voivat osallistua opetukseen ilolla. Lapset tutustuvat veteen ja he kokeilevat asioita lähes huomaamattaan, kun taitojen oppiminen tuodaan heille erilaisten tarinoiden kautta ja ympärillä on asioita, joihin he voivat kiinnittää huomionsa, Lemponen kertoo.

Siksi lasten uintikurssien aikana altaalla muun muassa soi musiikki, jonka tahdissa myös välillä uidaan kuin ankat tai sammakot. Lisäksi altaaseen on ripoteltu kelluvia lumpeita ja muidenkin lelujen perässä altaassa saatetaan liikkua.

Vaikka opetuksessa edetään ilon kautta, pyritään kurssin aikana lasten kanssa saavuttamaan myös tietyt taitotasot. Veteen totuttautumisen lisäksi kuusivuotiaiden kurssilla tutuksi pitäisivät tulla muun muassa kelluminen, liukuminen, sukeltaminen ja jalat edellä altaaseen hyppääminen.

Myös uimista opetellaan siten, että kurssin jälkeen lapsi kykenee uimaan noin 15 metrin matkan. Uimatyyleistä haltuun otetaan muun muassa myyräuinti. Se on kuin koirauintia, mutta uimarin kasvot ovat siinä koko ajan vedessä.

Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Hyvin kulkee! Lautan moottoreina ovat viisi kuusivuotiasta uinnin opettelijaa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Merenneitoja vielä kaivataan

Lasten uintikurssien lisäksi Kalypson kursseilla taitojaan ja tekniikkaansa voivat kehittää myös aikuiset. Mukaan niihin voi ilmoittautua, vaikka osallistuja ei osaisi uida yhtään.

– Koskaan ei ole myöhäistä oppia uimaan ja oppia nauttimaan vedessä olemisesta. Äskettäinkin yksilöopetuksessani oli 65-vuotias henkilö, joka halusi oppia ja myös oppi uimaan, Lemponen sanoo.

Orivedellä on ollut tarjolla myös lapsille suunnattu vedenhaltijakoulu eli merenneitouintikurssi, mutta siitä orivesiläiset eivät ole vielä innostuneet. Kursseille on saatu vain yksi osallistuja.

– Mukana on ollut yksi kuusivuotias merenneito vähän niin kuin yksityisopetuksessa. Hän jatkaa nyt uintitekniikkaryhmän mukana. Merenneitouintia ei siis nyt omana kurssinaan Orivedellä ole, mutta jos siihen tulee yhtäkkiä kiinnostusta, niin alan suunnitella uutta ryhmää, Lemponen toteaa.

Merenneitouinnissa erityisesti keskivartalon hallinta kehittyy. Suurin osa uinnista myös tapahtuu merenneitojen tavoin vedenpinnan alapuolella.

– Laji sopii myös aikuisille. Ja esimerkiksi viime viikonloppuna olin pitämässä merenneitopolttareita, Lemponen kertoo.

Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Välillä myös vähän kellutaan! Altaan laidalla on kelluvia koristeita. Pirita Lemposen mielestä on tärkeää, että oppimisympäristö on kaunis ja kiinnostava. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Sukeltaminen on hauskempaa, kun altaan pohjasta saa hakea aarteita. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Kalypso Vesitanssikoulu, uimakoulu
Alkeisuimakoululaiset kertaavat tunnin aluksi, mitä edellisellä kerralla on tehty. Kasvot laitetaan veteen ja sinne puhallellaan kuplia. Myös kellumista kokeillaan ja koitetaan ylttää omiin varpaisiin. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Vedessä liikkumista he ovat harjoitelleet muun muassa uimapötkylöiden avulla.
Vedessä liikkumista harjoitellaan muun muassa uimapötkylöiden avulla. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment