Hello Teenager: ”Täällä kaikilla lukiolaisilla on koulun tarjoama henkilökohtainen kannettava tietokone” – italialaiset vaihto-opiskelijat ovat huomanneet, mitkä asiat ovat Suomessa toisin kuin Italiassa

Erasmus+ -vaihtarit, Italia
Camilla Glarey, Eleonora Chiara Barrel, Sara Jauhiainen ja Francesca Lanza ovat päässeet Erasmus+ -vaihtonsa aikana osallitumaan myös Villasukkajuoksun SM-kisoihin.

Hei!

Olemme kolme lukiolaista Italiasta, Camilla, Eleonora ja Francesca.Olemme Oriveden lukiossa Erasmus+ -opiskelijavaihdossa kuukauden ajan.

Saavuimme Suomeen 13. helmikuuta. Ennen Orivedelle tuloa vierailimme Helsingissä. Tutustuimme kaupunkiin ja kävimme tärkeimmissä nähtävyyksissä kuten Helsingin tuomiokirkossa, kauniissa kirjastossa ja vanhassa kauppahallissa.

Olemme asuneet täällä Orivedellä nyt kaksi viikkoa ja suomalainen elämä ja kulttuuri näyttää aika hyvältä. Tietysti olemme näiden kahden viikon aikana huomanneet myös monia eroja italialaisen ja suomalaisen kulttuurin välillä.

Merkittävin asia, jonka huomasimme tullessamme tänne, on suomalaisten varautuneisuus. Ei todellakaan adjektiivi, joka sopisi kuvaamaan ulospäinsuuntautuneita italialaisia! Kuitenkin esimerkiksi koulussa ryhmätyöskentelyn aikana meillä on ollut mahdollisuus tutustua luokkatovereihimme ja kohdata heidät.

Toinen ero on koulu yleensä, suurin kontrasti on opiskelijoille tarjottavissa palveluissa. Täällä kaikilla lukiolaisilla on koulun tarjoama henkilökohtainen kannettava tietokone, koulussa on ruokala ja opiskelijat saavat ilmaisen lounaan. Koulussa ja vapaa-ajalla on myös erikseen nuorten omia tiloja.

Olimme aluksi hieman järkyttyneitä, koska opiskelijan ja opettajan välinen suhde ei ole täällä niin muodollinen kuin Italiassa. Oppilaat eivät sano herra tai rouva opettaja. Olemme myös huomanneet, että opiskelijat eivät toisinaan kunnioita opettajia yhtä paljon kuin me Italiassa.

Luonto on täällä niin upea ja kaunis. Olemme nähneet revontulia, mikä oli meille todella hämmästyttävä kokemus, sillä emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa.

Jenni Decandia on ollut meille äärimmäisen ystävällinen. Olemme kokeneet paljon hänen ansiostaan. Olemme päässeet ratsastamaan, koiravaljakon kyytiin ja avantouinnille. Tämä kaikki on meille ainutlaatuista.

Camilla Glarey, Eleonora Chiara Barrel ja Francesca Lanza

Kirjoittajat ovat Erasmus+ -opiskelijavaihdossa Oriveden lukiossa. 

Leave a Comment