Taistolle kokoonnuttiin lipunnostoon ja yhteisille aamukahveille – Ukrainan lippuja on Orivedeltä vaikea löytää, mutta ukrainalaisperhe lainasi omaansa

Lipun nostivat Jukka Luttinen ja Auli Kilpeläinen: Kuva Jyrki Heimonen.

Taiston talolle oli lyhyellä varoitusajalla järjestetty pienimuotoinen tilaisuus perjantaiaamun valjetessa, kun Ukrainan sodan alkamisesta tuli kuluneeksi tasan vuosi.

Talon lipputankoon nostettiin Ukrainan lippu, jonka tähän tarkoitukseen lainasivat sodan jaloista Orivedelle päätyneet Oleksandr Hrytsenko ja hänen vaimonsa Katerina.

Ukrainalaisperhe muutti lyhyen Vantaalla asumisen jälkeen entiselle Uiherlan koululle, mistä he vähän myöhemmin siirtyivät asumaan Rovastinkankaalle.

Hrystsenko perheineen oli viettänyt ennen maasta lähtöä 10 päivää kellarissa suojassa pommituksilta, ja perheen kuopus oli silloin vasta muutaman viikon ikäinen vauva. Nyt hän on siis yksivuotias pikkutyttö.

Lue myös: Maasturi ja retkeilykäytössä ollut pakettiauto lastattiin pikavauhtia täyteen ja vietiin Ukrainan puolustusvoimille – Orivedelle asettuneet ukrainalaiset käyvät töissä ja auttavat sukulaisiaan, mutta moni aikoo jäädä tänne

Hrystsenkon perheen isä, äiti ja kuopus olivat paikalla Taiston talolla, jonne lipunnoston jälkeen kokoonnuttiin noin tunniksi kahvittelemaan nyyttikestihengessä. Ohjelmassa oli myös Kalevi Montelan jongleerausta. Aikaisesta ajankohdasta huolimatta paikalle oli saapunut 16 henkeä.

Moni ikuisti lipunnoston, jolla osoitettiin myötätuntoa raakalaismaisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle. Kuva: Jyrki Heimonen

Lipunnostoon sosiaalisessa mediassa kutsunut Jukka Luttinen kertoo, että ukrainalaisperhe oli hiljaista väkeä, mutta iloisen otettu tästä huomionosoituksesta.

– Vähän pienihän se lippu on kooltaan meidän salkoon, mutta ajatus on tässä tärkein, Luttinen lohduttautuu.

Ukrainalaisia käy työssä ja asuukin myös Juupajoella.

Lue myös: ”Ei ole mitään joulua, hyvä kun ollaan elossa” – Juupajoella töissä käyvä ukrainalaiskolmikko ei voi nykyoloissa edes avustaa sukulaisiaan”

Myös Oriveden kaupunki noteeraa vuosipäivän, sillä kaupungintalon julkisivu aiotaan valaista Ukrainan värejä toistavalla valotaideteoksella koko viikonlopuksi.

Juttua on muokattu 25.2.2023 klo 11.30: lisätty maininta Kalevi Montelan jongleerausesityksestä.

Lue myös: Oriveden kaupungintalo valaistaan Ukrainan lipun värein perjantaina 24. helmikuuta – valaistus jatkuu koko viikonlopun, myös kirkonkellot soivat perjantaina puoliltapäivin 

Leave a Comment