Orivedeltä kansalaisopistopalveluja myös Kuhmoisiin? – kunta on ehdottanut yhteistyön aloittamista OSKO:n kanssa

Kuhmoisten kunta on ehdottanut Oriveden seudun kansalaisopistolle yhteistyötä kansalaisopiston opetuksen järjestämisestä Kuhmoisten alueella, tiedottaa Oriveden kaupunki.

Tällä hetkellä Kuhmoisella on vielä yhteistyösopimus Jämsän kaupungin ja Jämsän työväenopiston kanssa.

Kuhmoisten kunnan sivistyslautakunta on kuitenkin helmikuun kokouksessaan käsitellyt opistotoiminnan sopimuksen päivittämistä. Sen yhteydessä se on vaihtoehtona tarkastellut sopimuksen irtisanomista Jämsän kanssa ja yhteistyön sopimista Oriveden seudun kansalaisopiston OSKO:n kanssa.

Lautakunta päätyi irtisanomaan Jämsän työväenopiston sopimuksen. Se päättyy vuoden 2023 lopussa.

Samalla Kuhmoinen on käynyt alustavia keskusteluja yhteistyön aloittamisesta OSKO:n kanssa. Molemmilla osapuolilla on halukkuutta ryhtyä yhteistyöhön ja tarkoituksena olisi, että Kuhmoinen liittyisi OSKO:oon vuonna 2024.

Elämänlaatulautakunnan pöydälle seuraavaksi

Asia siirtyy nyt Oriveden kaupungin käsiteltäväksi. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että elämänlaatulautakunta käsittelee mahdollista yhteistyösopimusta kokouksessaan 23. maaliskuuta, jonka jälkeen sopimusasia etenee muihin toimielimiin.

Jos Kuhmoisten ja Oriveden välinen sopimus toteutuisi, OSKO siis vastaisi vapaan sivistystyön opetuksen järjestämisestä Kuhmoisten kunnan alueella.

Tiedotteessa muistutetaan, että vastaavanlainen sopimus Orivedellä on ollut Juupajoen kanssa vuodesta 1993 asti.

Uuden kunnan liittyminen OSKO:on tulisi toteutuessaan voimaan vuoden 2024 alusta. Suunnittelutyö tulisi kuitenkin aloittaa jo tänä keväänä, jotta opetustarjonta ehditään rakentamaan tulevaa lukuvuotta varten.

– Yhteistyö Juupajoen kunnan kanssa on ollut sujuvaa ja antoisaa. Kuhmoisten osuutta voidaan verrata kokoluokaltaan Juupajoen opetustarjontaan. Toimiva yhteistyön toimintamalli on kannustanut tarttumaan ajatukseen toiminnan laajentamisesta. Omalta osaltamme olemme valmiita toivottamaan Kuhmoisen tervetulleeksi OSKO:on, kertoo Oriveden seudun kansalaisopiston rehtori Pia-Maria Ahonen kaupungin tiedotteessa.

Yhteistyön suunnaksi halutaan Pirkanmaan toimijat

Kuhmoinen siirtyi Keski-Suomen maakunnasta Pirkanmaahan vuonna 2021 toteutuneen maakuntauudistuksen myötä. Tämä on yksi syy siihen, miksi kunnassa nyt mietitään, kenen kanssa yhteistyötä tehdään.

– Sivistystoimessa halutaan tiivistää yhteistyöverkostoja Pirkanmaan toimijoiden kanssa, toteaa Kuhmoisten sivistystoimenjohtaja Pertti Terho Kuhmoisten kunnan tiedotteessa.

Kuhmoinen kuuluu maakunnan vaihdoksen myötä myös eri hyvinvointialueeseen kuin Jämsä. Kuhmoisten sivistyslautakunnan pöytäkirjassa todetaankin, että hyvinvointialueen sisällä on leimallista sivistys- ja sote-palveluiden tiivis yhdyspintatyö monissa verkostoissa.

Leave a Comment