Juupajoella syntyi viime vuonna yhdeksän vauvaa – Katso kuvat ja video heidän kunniakseen järjestetystä juhlasta, jossa laulettiin, taputettiin, tehtiin tuttavuutta toisten vauvojen kanssa ja mutustettiin maissinaksuja

Vuonna 2022 syntyneitä vauvoja läheisineen yhteispotretissa. Kuvassa Heli Majaniemi ja Lyyti (edessä vas.), Tiia Suoranta ja Eeva, Ronja Pirttijärvi ja Saana, Eveliina Helpiölä ja Miisa, Anne Salo ja Isla, Hannah Ekholm sekä Oliver ja Jooa (takana vas.), Sirpa Lahtinen, Timo Rämänen ja Severi sekä Senni Östman ja Vilma. Kuva: Heli Rahkonen

Voi sitä vauvantuoksun ja jokeltelun määrää, mitä oli tarjolla vauvajuhlassa, jonne oli kutsuttu kaikki Juupajoella viime vuonna syntyneet vauvat.

Pienimmät heistä tyytyivät katselemaan juhlahumua lattianrajasta tai vanhemman sylistä, mutta ensimmäiset jo liikkuivat ryömien, kontaten tai jopa kävellen, kuten joukon vanhin, tammikuussa vuoden täyttänyt Severi Rämänen. Hänen mieleensä olivat erityisesti vauvajuhlaa varten koristeeksi ripustetut värikkäät ilmapallot.

– Äsken hän syntyi, ja nyt hän on jo yli vuoden. Vauvavuosi meni nopeasti, Severin isä Timo Rämänen kertoo.

– Liian nopeasti, haikailee äiti Sirpa Lahtinen.

Lue myös: Muu perhe sairastui koronaan, ja vauva joutui keltaisuuden vuoksi kapselihoitoon – vastoinkäymisiä täynnä olleiden ensihetkien jälkeen vanhemmat ja viisi sisarusta ovat päässeet viimein kiinni arkeen Juupajoen vuoden ensimmäisen vauvan kanssa

Vauhtia vauvavuoteen toi sekin, että Severi oppi kävelemään jo kymmenen kuukauden iässä.

– Nyt hän on alkanut kiipeilemään ja on varsinainen remuaja, mutta edelleen silti myös äidin tissiposki, Lahtinen hymyilee.

Timo Rämäsestä Severin kasvun seuraaminen on ollut vauvavuodessa parasta. Sitä hän harmittelee, että Severi on sairastellut paljon.

– Severi aloitti joulukuussa osa-aikaisena päiväkodissa ja on nyt kokoaikaisesti. Hän on ollut tosi paljon kipeänä, oli jo ennen päiväkodin aloitustakin. Tosi monta korvatulehdusta on sairastettu, vanhemmat kertovat.

Viime vuoden ensimmäinen juupajokelaisvauva Severi Rämänen on ehtinyt jo viettää ensimmäisiä syntymäpäiviään. Vauvajuhlissa Severi innostui ilmapalloista, joihin pääsi oikein käsiksikin isä Timo Rämäsen sylistä. Kuva: Heli Rahkonen

Kymmenen läikähdystä

Vt. kunnanjohtajan, hyvinvointijohtajan Anne Tuovilan sydämessä läikähti kymmenen kertaa viime vuonna.

– Aina kun uusi asukas syntyy tai muuttaa meidän kuntaamme, minun sydämessäni läikähtää. On mahtavaa, että tällaisina epävarmoina aikoina löytyy uskoa tulevaisuuteen. Lapset tuovat keskuuteemme iloa ja toivoa, ajatuksen elämän jatkuvuudesta, Tuovila sanoi puheessaan.

Juupajoelle syntyi viime vuonna yhdeksän vauvaa ja muutti yksi vauva. He osallistuivat vauvajuhlaan yhtä lukuun ottamatta kaikki.

Tuovila toivoi, että kymppi saadaan tulevinakin vuosina, vaikka totesikin Suomessa syntyneen viime vuosina ennätyksellisen vähän, noin 45 000, vauvaa vuodessa.

– Yhtä selittävää tekijää tälle syntyvyyden alentumiselle ei kukaan varmaan osaa sanoa eikä sitä ole tutkimuksissakaan löytynyt, mutta monia siihen vaikuttavia tekijöitä kyllä on tunnistettu. Epävarmuus tulevaisuudesta on yksi sellainen syy.

Tuovila mainitsi myös, että vanhemmaksi tuleminen edellyttää monia onnistuneita elämäntapahtumia peräjälkeen.

– Myös taloudellinen epävarmuus huolestuttaa varmasti monia vanhemmuutta pohtivia.

– Voi ihme, tällaista minulla ei ole pitkään aikaan sylissä ollutkaan. Ihana pieni tyttö, Anne Tuovila leperteli Lyyti Lepolalle. Kuva: Heli Rahkonen

Vauva sujahti arkeen huomaamatta

Siihen, miten Juupajoen vauvajuhlissa olisi osallistujia tulevinakin vuosina, ei myöskään viisikuukautisen Lyyti-vauvan kanssa juhlineella Heli Majaniemellä ole yksiselitteistä ratkaisua.

– Tuntuu, ettei nykypäivänä moni halua lapsia. Toki lapset tuovat kustannuksia, mutta enemmän niistä on iloa.

Lyyti on perheen kolmas lapsi. Isoveljet ovat kolme- ja viisivuotiaat.

– Hän on ihan erilainen vauva kuin veljensä, rauhallisempi ja pieniruokaisempi kuin pojat, äiti kuvailee.

Tytön saaminen kahden pojan jälkeen on tuntunut ihanalta, joskin oudoltakin.

– Tyttöä meille ennustettiin, mutta en uskonut ennen kuin hän syntyi. Sanoinkin, että varmaan ei ole tyttö, mutta oli se.

Kolmas lapsi sujahti perheen arkeen jopa huomaamatta.

– Hän tuli arkeen suit sait sukkelaan. Välillä jopa unohti, että ai niin, meillä on se vauva. Hän meni niin siinä samassa rytmissä.

Majaniemi on aina kuvitellut itselleen suurperheen, johon kuuluu maksimissaan kuusi ja minimissään neljä lasta. Vieläkö tuo haave on voimissaan?

– Saas katsoa. Koskaan ei saa sanoa ei koskaan, hän heittää ja jatkaa:

– Eiväthän ne lupaa kysy.

Lyyti-vauva on solahtanut Heli Majaniemen kolmilapsisen perheen arkeen tuosta vaan. Kuva: Heli Rahkonen

Vauvaperhe viihtyy Juupajoella

Viime vuonna syntyneet vauvat olivat ensimmäinen ikäluokka, joka ei enää saanut kunnan Tenavatonni-lahjaa.

Lue myös: Kannustinraha ei saanut väkilukua nousuun, kunnanhallitus esittää Tenavatonnin lakkauttamista

– Tenavatonni ei osoittautunut sellaiseksi konstiksi, jolla olisi saatu enemmän vauvoja Juupajoelle, vaan päinvastoin vauvapääluku väheni. Ajattelimme, että onpa ikävää, jos vuonna 2022 syntyneet vauvat eivät saakaan mitään. Vauvajuhla ei ole sama kuin Tenavatonni, mutta tämä on sellainen lahja, että pääsette tutustumaan toisiinne, näkemään suurin piirtein samanikäisten vauvojen vanhempia ja kunnan työntekijöitäkin.

Juhla ilahdutti kovasti yhdeksän kuukauden ikäisen Saana Männistön äitiä Ronja Pirttijärveä.

– Tämä on tosi kiva juhla, tuo yhteisöllisyyttä, Pirttijärvi iloitsee.

Porista puolisonsa kanssa Juupajoelle muuttanut Pirttijärvi jopa yllättyi, että viime vuonna syntyneitä vauvoja on niinkin paljon.

– Kiva nähdä näinkin paljon muita lapsia. Luulin, että Saana on ainoa, hän paljastaa.

Perhe halusi muuttaa maalle, ja Juupajoki osoittautui Pirttijärven sanoin ihanaksi paikaksi. Juupajoelle muuttoon saattoi vaikuttaa sekin, että Saanan juhlassakin mukana ollut kummitäti Lilli Lahtinen on asunut Orivedellä. Saana-vauva on syntyperäinen juupajokelainen.

– Juupajoki on rauhallinen ja turvallinen paikka asua ja olla vauvan kanssa, Pirttijärvi kehuu.

Maissinaksua mutustava Saana-vauva on äidin mukaan pirteä ja leikkisä, mutta kuitenkin myös rauhallinen.

Yhdeksän kuukauden ikäinen Saana Männistö juhli äitinsä Ronja Pirttijärven ja kummitätinsä Lilli Lahtisen kanssa. Kuva: Heli Rahkonen

Vauva ja äiti nukkuvat makoisasti

Vauvajuhlan tunnelmasta iloitsi käsiään yhteen taputtamalla myös seisemän kuukauden ikäinen Eeva Suoranta.

– Hän on tosi rauhallinen ja tyytyväinen vauva. Hän tarkkailee ja ihmettelee paljon, äiti Tiia Suoranta kertoo.

Äiti kertoo myös saaneensa nukkua hyvin vauvavuonna.

– Nukumme pitkään molemmat, hän hymyilee.

Mukaan juhlimaan oli otettu mummu Jonna Suoranta, joka iloitsee ensimmäisestä lapsenlapsestaan. Mummulla on mahdollisuus luoda pienen kanssa ihan erityistä suhdetta.

– Hän on ihana, suloinen ja tosi rakas. He muuttivat meille vuodenvaihteessa, ja olen tosi onnellinen, että saan olla seuraamassa Eevan kasvua ihan vierestä. Ei tule vierastamisia, kun saan olla mukana hoitamassa ja auttamassa.

– Hän on tosi rauhallinen ja tyytyväinen vauva. Hän tarkkailee ja ihmettelee paljon, Eeva Suorannan äiti Tiia Suoranta kertoo. Vieressä myös Eevan mummu Jonna Suoranta. Kuva: Heli Rahkonen

Vauvajuhlasta halutaan perinne

Päiväkodin johtaja Merja Yläjärvi lupaili, että vauvajuhlasta on tulossa jokavuotinen perinne.

– Tästä on tarkoitus tehdä perinne, että syntyneitä vauvoja juhlittaisiin jollakin tapaa, hän sanoi.

Tänä vuonna ohjelmassa oli sekä kunnan että 100-vuotisjuhlavuottaan viettävän Mannerheimin lastensuojeluliiton Juupajoen yhdistyksen tervehdykset ja Minna Katajamäen ohjaama laululeikkituokio. Tarjoilupöydässä vauvoille oli varattu maissinaksuja ja hedelmäsosetta.

Vauvojen ei täytynyt myöskään lähteä kotiin tyhjin käsin, vaan heille oli varattu lahjat: kävelykärryt, Juupajoki 110 vuotta -ämpäri ja lapio, Myllymuksujen eläinkuosinen alusta ja kirjaston lahjoittama kirja.

– Lahjoissa on haluttu panostaa lähituotantoon, ympäristöystävällisyyteen ja käytännöllisyyteen, Yläjärvi sanoi.

Päiväkodin johtaja Merja Yläjärvi esitteli vauvojen lahjat. Vieressä musiikkituokion pitänyt Minna Katajamäki. Kuva: Heli Rahkonen
Anne, Isla ja Aada Salo laululeikkien tunnelmissa. Taustalla Tuomas, Senni ja Vilma Östman. Kuva: Heli Rahkonen
Vilma Östman on kymmenen kuukauden iässä jo kova liikkumaan. Äiti Senni Östman iloitsi vauvajuhlasta ja mahdollisuudesta tavata myös muita samanikäisiä vauvoja. – Paria vauvaa on nähty perhekahvilassa, Östman jutteli. Kuva: Heli Rahkonen

Lue myös: Täydellisesti omaan makuun remontoitu hirsitalo oli rakkautta ensisilmäyksellä, vaikka pieni kompromissi jouduttiinkin tekemään – erityisesti keittiö viehätti vuosi sitten keväällä Juupajoelle asettunutta nuorta perhettä, joka on sittemmin kasvanut pikkuisella tytöllä

Isla Salo oli pukeutunut juhlan kunniaksi tyllimekkoon, joskin äiti Anne Salo oli etukäteen jännittänyt, mahtuuko mekko vielä päälle. Hyvin mahtui! Kuva: Heli Rahkonen
Eeva Suoranta teki tuttavuutta Miisa Helpiölän kanssa. Kuva: Heli Rahkonen
Oliver Mäkinen hämmästeli menoa ja meininkiä ympärillään. Kuva: Heli Rahkonen
Tessa Helpiölä hoivasi pikkusiskoaan Miisaa. Kuva: Heli Rahkonen
Tiia Suoranta ja Heli Majaniemi tanssittivat vauvojaan Eevaa ja Lyytiä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment