Talous saatava kuntoon – Säästötoimet eivät voi syödä kasvun eväitä

Kollegani, kansanedustaja Sami Savio julisti Ylöjärven Uutisissa 1.2., kuinka hallitus on velkaannuttanut Suomen. Savio maalaa kuvaa hallituksen holtittomasta talouspolitiikasta, mutta unohtaa, että kuluvan eduskuntakauden varrelle on osunut muutama maailmanlaajuinen kriisi ratkaistavaksi. Päätökset massiivisista panostuksista esimerkiksi puolustusmenoihin ja omavaraisuuteen on tehty yhteistyössä muiden eduskuntapuolueiden kanssa. Kriisien ulkopuolisia menokohteita ovat olleet muun muassa lisärahoitus sote-palveluihin, hoitajatakuuseen ja hoitajien koulutukseen. Myös oppositio on tukenut näitä menoja.

Savio nostaa kirjoituksessaan esiin myös EU:n ennallistamisasetuksen, joka toteutuessaan aiheuttaisi Suomelle mittavat kustannukset. Merkittävänä ongelmana on myös perusoikeuksiin kuuluva omaisuuden suoja, johon asetuksella kajottaisiin.

Ennallistamisasetuksen järjettömyydestä olen samaa mieltä. Suomalaista metsäomistusta ja -käyttöä pitää puolustaa. Siksi kaikki puolueet, perussuomalaisia lukuunottamatta, päättivät yhdessä vastustaa EU:n esitystä. PS:n mielestä asetuksesta ei kannata edes neuvotella, vaan antaa muiden EU-maiden viedä päätöksentekoa läpi Euroopan pöydissä haluamallaan tavalla. Meille muille tämä ei ollut vaihtoehto. Tarvitaan suomalaista sisua vääntää EU:n neuvottelupöydissä. Luovuttajat suljetaan kokoussalien ulkopuolelle.

Suomi nousee työtä tekemällä. Tulevien hallitusten on varmistettava, että yrittäjyyttä, työllistämistä ja työn tekemistä tuetaan parhailla mahdollisilla tavoilla. Maahanmuuton – etenkin työperäisen – kategorinen estäminen ei ole ratkaisu huoltosuhteen heikkenemiseen eikä varsinkaan talouden kuntoon laittamiseen. Työllisyystoimien lisäksi myös menosopeutusta tarvitaan. On totta, että tällä hallituspohjalla ei ole kyetty tekemään kaikkea tarvittavaa. Valtion tulot ja menot on saatava tasapainoon kahdella seuraavalla vaalikaudella. Säästötoimia tehtäessä on kuitenkin varmistettava, että ne eivät syö kasvun eväitä.

Jouni Ovaska
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja (kesk.), Tampere

Leave a Comment