Koko kylän Roikinoissa roihusi tulikin – Eräjärvellä vietetyn tapahtuman loppuhuipennus oli potkukelkkakisa

Roikinat 2023
Esikoululainen Santeri Saarinen sammuttaa tulta. Vieressä katselevat palomiehet Mika Rapo (vas.) ja Jaakko Johansson. Kuva: Mirkka Tuominen

Esikoululainen Santeri Saarinen lähestyy palomiehen avustuksella sammutuspeitteen kanssa tukahduttamaan palavaa kattilaa Eräjärven koulun pihalla.

Myös maassa palavan tulen Saarinen on sammuttanut jauhesammuttimella palomiesten ohjeistuksella. Tulikettu-turvallisuuskoulutus ja paloautot kiinnostivat kaikkia Roikinoilla kävijöitä.

– Jännää, mutta hauskaa, toteaa 12-vuotias Eveliina Salomaa tulen sammuttamisesta.

Eräjärven palomiehet Jaakko Johansson ja Mika Rapo ohjeistivat lapsia ja nuoria Eräjärven Roikinoissa, kuinka tulipalot sammutetaan.

Paloauton sisällekin sai kavuta kokeilemaan, miltä tuntuisi ajaa paloautoa ja mitä kaikkia välineitä palomiehillä on ajoneuvossa mukanaan.

Roikinat 2023
Palomies Mika Rapo auttaa Santeri Saarista sammuttamaan palavan kattilan hellan päältä. Kuva: Mirkka Tuominen

Turvallisuus ja kierrätys Roikinoiden aiheina

Koko kylän Roikinat oli Eräjärven kylän ja koulun yhteinen tapahtuma, jossa teemana tänä vuonna oli 112-päivä.

Lue myös: Roikinat kutsui tällä kertaa mäenlaskuun – Seppälän Heikin pellolla moni laski perinteisesti pulkalla, mutta rattikelkoillakin alaspäin kiidettiin

Koulun, vanhempainyhdistyksen, Marttojen ja Eräjärven palomiesten rastien lisäksi tapahtumassa oli muun muassa erilaisia liikunnallisia kilpailuja. Rasteja löytyi ulkoa ja sisältä.

Tapahtumassa teemana oli lisäksi kierrätys, jota käsiteltiin eri rasteilla. Eräjärven kyläyhdistyksen kirpputoripöytä havainnollisti kierrätystä. Ekyn arpajaispöydän ohessa Heljä ja Kalevi Tuomivaara myivät villasukkateemaan liittyviä tuotteita.

Eräjärven Marttojen tehtäväpisteellä Sari Roine arvuutteli lapsille ja nuorille ruokahävikistä koostuvia kysymyksiä. Aino Siiriäinen ja Luka-Petteri Korppila miettivät vastauksia perusteellisesti.

– Nämä olivat aika vaikeita kysymyksiä, toteaa Roine.

Eräjärven kirjasto toimi omatoimikirjastona Roikinoiden ajan. Muutoin Eräjärven kirjasto toimii omatoimikirjastona koulun aukioloaikoina.

Roikinat 2023
Irma Salomaa ja Antti Huikka osallistuvat mielellään erilaisiin tapahtumiin Eräjärven koululla. Tuttujen tapaamisen lomassa he näkevät lapsiaan ja lastenlapsiaan. Kuva: Mirkka Tuominen

Isovanhempiakin mukana

ESV eli Eräjärven seudun vanhemmat keräsivät myyntipöytänsä avulla varoja koululaisten Sappee-reissuun ja päiväkodin piristyspäivään. Myyjinä ESV:n pisteellä toimivat Tiina Utriainen ja Satu Valkama.

Utriaisen lapsista Eveliina Salomaa käy kuudennetta luokkaa. Valkaman lapsista Santeri Saarinen on esikoulussa ja Viljami Saarinen opiskelee toisella luokalla.

– Etukäteen sovitaan, mitä kukin tuo myytäväksi. Tässä saa kokea yhteisöllisyyttä. Usein isovanhemmatkin tuovat jotain, esimerkiksi isoäidit ovat tuoneet villasukkia myyntiin. Kesällä olemme saaneet joskus myyntiin kesäkurpitsaa omalta kasvimaalta, kertovat Utriainen ja Valkama.

Irma Salomaa ja Antti Huikka kertovat osallistuneensa Eräjärven koululla erilaisiin tapahtumiin. Samalla he saavat nähdä lapsiaan ja lastenlapsiaan.

– Tärkeää, että kyläkoulu säilytetään. Tämä koulu on hienossa kunnossa, näyttää siltä kuin se olisi eilen tehty. Kuusijuhlat ovat täällä hienoja, toteavat Huikka ja Salomaa.

Elisa Hirtolahti-Valve iloitsee nähdessään lapsensa lapset. Kolmivuotias Iikka ja viisivuotias Oskar Paasonen tulivat Valkeakoskelta Eräjärven Roikinoille äitinsä Maiju Valve-Paasosen kanssa.

Roikinat 2023
Eräjärven koulun vastaava rehtori Hanna Mattsson (vas.) tapasi tuttavansa Anna-Mari Haikan ja Elina Ijäksen koulun eteisessä, vaihtaen nopeat kuulumiset. Kuva: Mirkka Tuominen

Monenlaisia herkkuja

Eräjärven Roikinat veti väkeä koko kolmituntisen ajan lauantaina. Iltapäivällä Eräjärven koulun ovi kävi tiuhaan ihmisten vilistäessä sisälle ja ulos. Eräjärven koulun vastaava rehtori Hanna Mattsson tapasi tuttavansa Anna-Mari Haikan ja Elina Ijäksen koulun eteisessä, vaihtaen nopeat kuulumiset.

– Muun muassa valkosuklaiset ystävänpäiväsydämet olivat niin ihanan näköisiä, että niitä tuli ostettua mukaan mökille, kertoo Elina Ijäs.

Kahvila ChefBugin myyntipöydässä oli esillä muitakin kauniita leivonnaisia ja herkkuja ystävänpäiväsydän-keksien lisäksi. Aija Viitaniemi ja Tapani Virtanen olivat tulleet Eräjärven Roikinoille Vihasjärven koululta.

Ekyn soppatykkiä emännöi Anne Kahelin ja lättypistettä Josefiina Viertoma. Eräjärven Urheilijoiden talkoolaisista makkaraa myivät Juha Hildén, Katja Helander ja Julia Jokela.

Eräjärven Urheilijoiden Marita Jokela ja Päivi Siltanen tarjoilivat sisätiloissa kahvia ja leivonnaisia. He keräsivät myyntituotoillaan varoja lapsille liikuntavälineitä varten Erälinnaan.

Roikinat 2023
Nelli Jokela sai kovat kannustushuudot kelkkakisan viimeisessä kurvissa. Kuva: Mirkka Tuominen

Potkukelkkakisa loppuhuipentumana

Eräjärven koulun kentän laidalle kokoontui paljon yleisöä tapahtuman lopulla seuraamaan potkukelkkakisaa. Ensin vuorossa oli koululaisryhmiä.

Kuudesluokkalainen Luka-Petteri Korppila aloitti ensimmäisenä potkukelkkakisan. Pujottelu kentän radalla sujui hyvin. Nelli Jokela sai kovat kannustukset kelkkaillessaan viimeisiä kaarteita kelkkakisassa.

Viimeisinä ohjelmanumeroina kelkkakisaan osallistuivat myös opettajat. Opettajista Jussi Sivula juonsi muun muassa koululaisten kelkkakisaa ja muita rasteja. Jaana Pellonpää laulatti lapsia.

Juttua on muokattu 13.2.2023 klo 10.08: Jutussa väitettiin ensin, että myös palomiehet olisivat osallistuneet potkukelkkakisaan. He eivät kuitenkaan kisaan osallistuneet.

Roikinat 2023
Eveliina Salomaan mielestä tulen sammuttaminen oli jännää, mutta hauskaa. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Martti-koira ihmetteli Saana Kankaanpään sylissä ihmisvilinää. Pakkanen laittoi pienen koiran tärisemään vilusta, joten se sai ihmisiltä silityksiä ja sympatiaa. Emmi Laine odottaa Kankaanpään vieressä potkukelkkakisaan lähtemistä. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Ritva Sirén tuli aamusta Eräjärven Roikinoille. Taustalla Irma Koskela. Makkaraa tarjoilee Juha Hildén ja lättyjä maistattaa Josefiina Viertoma. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Aino Siiriäinen ja Luka-Petteri Korppila pohtivat ruokahävikki-visan visaisia kysymyksiä. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Elisa Hirtolahti-Valve iloitsee nähdessään lapsensa lapset. Kolmivuotias Iikka (vas.) ja viisivuotias Oskar Paasonen tulivat Valkeakoskelta Eräjärven Roikinoille äitinsä Maiju Valve-Paasosen kanssa. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Seija Rauhamäki-Manninen kävi Roikinoilla lastensa Luca ja Remi Mannisen kanssa. He tutustuivat samalla myös Eräjärven kirjaston kiertotalous-esittelyyn. Vasemmalla kuvassa Ritva Sirén ja Irma Koskela. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Konsta Kauttu pelasi Rotanloukku-peliä isänsä Mikko Kautun kanssa Eräjärven Roikinoilla. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Eräjärven koulun kentälle kokoontui paljon yleisöä katselemaan kelkkakisaa. Aurinko paistoi pienessä pakkasilmassa. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Anne Kahelin tarjoili hernekeittoa soppatykistä Roikinoilla kävijöille. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Eräjärven omatoimikirjasto oli avoinna Roikinoilla. Kuva: Mirkka Tuominen
Roikinat 2023
Kahvila ChefBugin tarjoilemat valkosuklaiset ystävänpäiväsydämet valloittivat kauneudellaan. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment