EDUSKUNTAVAALIT 2023: Kokoomus odottaa kuutta paikkaa, puheenjohtaja Jäntti valmis pormestariksi

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti ennustaa, että kokoomus saa eduskuntavaaleissa kuusi kansanedustajaa Pirkanmaan vaalipiiristä. Jos pormestari Anna-Kaisa Ikonen äänestetään Arkadianmäelle, Jäntti on kiinnostunut Tampereen pormestarin tehtävästä. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti ennustaa, että kokoomus saa eduskuntavaaleissa kuusi kansanedustajaa Pirkanmaan vaalipiiristä. Jos pormestari Anna-Kaisa Ikonen äänestetään Arkadianmäelle, Jäntti on kiinnostunut Tampereen pormestarin tehtävästä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

– Kolmas kerta toden sanoo, Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntti veistelee.

Ruiskaunokkipuolueen tavoitteena on huhtikuisissa eduskuntavaaleissa saada selkeä kulta- eli ykkössija. Kokoomusjohtajan mielestä voitto sinetöisi merkittävän kolmen onnistumisen suoran. Puolue on ottanut jo suurimman paikan Pirkanmaalla niin vuoden 2021 kuntavaaleissa kuin vuoden 2022 aluevaaleissa.

Aleksi Jäntti kihisee jännityksestä. Kokoomuspomo ounastelee, että lähestyvissä eduskuntavaaleissa kokoomus ja SDP käyvät rajun kaksintaistelun vaalivoittajan manttelista Pirkanmaan vaalipiirissä.

Jäntti muistuttaa, että toissakesäkuiset kuntavaalit ja viimetammikuiset aluevaalit muodostuivat todella värikkäiksi kisoiksi nimenomaan kärkikaksikon eli kokoomuksen ja SDP:n kesken. 23 pirkanmaalaisen kunnan yhteenlasketuilla kuntavaalituloksilla kokoomus nousi Pirkanmaan isoimmaksi puolueeksi. Historiallisissa hyvinvointialueen ensimmäisissä aluevaaleissa kokoomus keräsi hulppean 25,8 prosentin kannatuksen, kun toiseksi tullut SDP sai 22,1 prosentin kannatuksen.

Jäntti sanoo, että Tampereen kaupungin pormestarina työskentelevän ja kokoomuksen varapuheenjohtajana toimivan Anna-Kaisa Ikosen lähteminen mukaan eduskuntavaaleihin on Pirkanmaan Kokoomukselle liki elämän ja kuoleman kysymys. Jäntti muistuttaa, että kilpurilla on kaksi kovaa nimeä: pääministeri Sanna Marin ja Lauri Lyly.

– Uskomme Ikosen keräävän muhkean äänisaaliin. Jos kokoomus voittaa valtakunnallisesti eduskuntavaalit, puolue on pääministeripuolue. Läpimennessään Ikosella on mahdollisuus painavaan salkkuun tulevassa hallituksessa.

Jäntti on tyytyväinen kokoomuksen eduskuntavaaliehdokaslistaan. Hänen mielestään ehdokkaat kattavat hyvin koko maakunnan, ja heillä jokaisella on omanlaisensa sidosryhmät. Listalla on vielä täyttämättä yksi paikka, johon Jäntin mukaan on tulossa tunnettu henkilö.

Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtaja ei aio lähteä eduskuntavaaleihin. Jänttiä kiinnostaa Tampereen pormestarin paikka, jos Ikonen siirtyy eduskuntaan.

– Asetelmamme on kiinnostava. Jos äänestäjää kiehtoo kokoomuslainen politiikka, hän varmasti löytää ehdokaskattauksestamme sopivan ehdokkaan.

Nykyisessä eduskunnassa kokoomuksella on Pirkanmaan vaalipiiristä neljä kansanedustajaa. Jäntti uskoo, että puolueen kannatus riittää parhaassa tapauksessa kahteen lisäpaikkaan.

– Parhaassa tapauksessa meille tulee kuusi paikkaa ja kilpakumppanille SDP:lle viisi paikkaa.

Sotesta ja hyvinvointialueesta puhutaan

Eduskuntavaalit kirvoittavat niin ehdokkaat kuin äänestäjät aktiiviseen sananvaihtoon. Aleksi Jäntti odottaa, että vaalikeskusteluista tulee asiapitoisia. Teemat kattavat koko ihmiselämän kirjon.

Jäntti muistuttaa kolmesta keskeisestä T-kirjaimesta. Kokoomus keskittyy talouteen, tulevaisuuteen ja turvallisuuteen.  Hänen mukaansa kaiken a ja on valtion velkaantumisen kuriin saaminen. Taloustalkoot kuuluvat kaikille suomalaisille, esimerkiksi lähtemällä työhön.

Jäntin mielestä yhteiskunnassamme on jo kiire avata kohtaanto-ongelma, koska se vaikeuttaa elämää ja toimintaa monella tasolla. Kohtaanto-ongelma on läsnä opetuksessa, koulutuksessa, työelämässä ja yhteiskunnan kokonaiskestävyydessä.

– Hyvinvointialueet aloittivat tämän vuoden alussa, eikä niiden alkumetreillä ole syntynyt todellisia katastrofeja. Tämä rauhoittaa sote- ja pelastustoimen uudistuksella ja hyvinvointialueilla revittelyä.

Jäntin mukaan kokoomus esittelee vaalien alla korjaussarjaansa hyvinvointialueiden valuvikojen korjaamiseksi. Ongelmista suurin liittyy talouteen eli hyvinvointialueiden rahoitukseen.

– Koska sote- ja pelastustoimen uudistus on toteutettu, ja hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa, kokoomus ei peru uudistusta. Tässä tilanteessa ei ole viisasta katsoa peräpeiliin. Nyt on mentävä eteenpäin. Pirkanmaalaisten huomio ja mielenkiinto kohdistuu seuraavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen toimenpideohjelmaan, jonka odotetaan valmistuvan tänä keväänä. Toimenpideohjelma sisältää konkreettisia asioita, jotka vaikuttavat maakuntalaisten eli hyvinvointialuelaisten elämään. Lisäksi palveluverkosto on suurta yleisöä kiinnostava asia.

Jäntti odottaa, että pirkanmaalaiset ovat kiinnostuneita myös perusturvallisuuteen liittyvistä asioista. Yhteiskunnassa puhutaan muun muassa katu- ja jengirikollisuuden yleistymisestä.

Suomirataa on edistettävä

Suomirata eli tunnin junayhteys Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta pääkaupunkiin on noussut jo niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisesti eduskuntavaalien aiheeksi. Keskusta vastustaa koko investointia, ja se haluaa haudata koko hankkeen.

Jäntti korostaa, että kokoomus on vankkumattomasti Suomiradan puolesta.

– Suomiradan merkitys on valtakunnallinen. Siitä hyötyy koko valtakunta ja yhteiskunta.

Jäntti ihmettelee vastustajien argumentteja, joiden mukaan Suomirata ei olisi kannattava. Hänen mukaansa yksikään liikenneväylä ei hauku itsessään hintaansa takaisin.

– Esimerkiksi Helsinki-Tampere-moottoritietä ei ole maksettu takaisin, ei moottoritietä käyttävät maksa tiemaksua.

Jäntti teroittaa, että Suomirata poikii hyvää koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Se edistää ihmisten ja tavaran liikkumista.

Pirkanmaalaisittain Jäntti odottaa vaalikentillä taitettavan peistä valtatie 9:n perusparannuksesta Tampereen Alasenjärveltä Oriveden suuntaan.

Uudenlaiset kunnatkin tarvitsevat huomiota

Sote- ja pelastustoimen uudistuksen ja hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisen jälkeen maamme kunnat ovat aloittaneet toimintansa hyvin erilaisten haasteiden parissa. Aleksi Jäntti toivoo, että puolueet esittelisivät eduskuntavaalien yhteydessä suunnitelmiaan kuntatalouden vahvistamiseksi.

Jäntti herättelee, että kunnilla on merkittäviä haasteita esimerkiksi ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

– Kuntien hoidettaviksi tulevat TE-palvelut vuoden 2024 aikana. Työvoima- ja elinvoima-asiat ovat kokoluokaltaan iso juttu.

Jäntti muistuttaa, että kunnat ovat perinteisesti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

Tampereen vetovoima on kunnossa. Jäntin mukaan vetovoiman vahvistamisessa ei saa kuitenkaan höllätä.

– Tampere dynamokaupunkina säteilee koko maakuntaan.

Ehdokkaat äänestäjien keskuuteen

Eduskuntavaalit aktivoivat niin ehdokkaat kuin äänestäjät turuille ja toreille face to face -tapaamisiin. Aleksi Jäntti on aistinut, että ihmisillä on suorastaan halu ja tarve kohdata livenä toisiaan.

Jäntti odottaa, että kokoomuksen vaalibussi kerää hyvin kävijöitä koko maakunnassa.

– Katukampanjointi on jälleen se juttu!

Jäntti arvelee, että puhetta riittää muun muassa nousevista koroista, kalliista energiasta, kohoavista elinkustannuksista, lapsiperheiden asemasta ja omavaraisuudesta.

– Nato-jäsenyydestä tuskin viriää voimakkaita keskusteluja. Nykyinen maan hallitus voi viedä jäsenyyden loppuun.

Jäntti pitää mahdollisena, että Suomi aktivoituu Naton jäsenenä vaikkapa jostakin osaamiskeskuksesta.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment