Kaivureiden lumenveiston SM-kilpailut joudutaan perumaan – ”Harmitus on vaan suuri”

Lunta ei ole riittävästi kaivureiden lumenveiston SM-kilpailujen järjestämiseen, eivätkä sääennusteet näytä tuovan parannusta, joten kisajärjestäjille ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin perua kilpailut. Viime talvena Kaivuri ja kuski -sarjan voitti teos Rauhansydän. Arkistokuva: Juha Jäntti

Kaivureiden lumenveiston SM-kilpailut joudutaan perumaan tältä talvelta, kisajärjestäjät tiedottavat.

Lopullinen päätös asiasta tehtiin torstai-iltana kisa-areenalla tehdyn tarkastuksen jälkeen. Lunta ei ole riittävästi kisojen järjestämiseksi, eikä kisa-areenan pohjakaan ei ole riittävästi kovettunut kantamaan painavia kisakoneita ja tuhatpäistä yleisöä.

Järjestäjät totesivat, että lunta oli kisapaikalla torstai-iltana vain muutama sentti ja areenan pohjana oleva pelto osittain sulan veden peitossa.

Myöskään pidemmän aikavälin sääennusteet eivät vakuuttaneet kisajärjestäjiä.

– Perjantaina satanut lumi ei auta mitään. Jos pohjat olisivat syvältä jäässä, pienenpieni mahdollisuus olisi vielä ollut, mutta kun sunnuntaille on jo luvattu viisi astetta lämmintä, niin ei onnistu. Pitkän sääennusteen mukaan keli pysyy plussalla yli puolet päivistä ennen kisapäivää, kisojen projektijohtaja Tapio Niemelä toteaa.

Mittavien järjestelyjen vuoksi päätös kisojen perumisesta on sovittu tehtäväksi noin kuukautta ennen kilpailupäivää.

Lue myös: Juupajoella toivotaan nyt lunta ja pakkasta, jotta kisa-areena saadaan kuntoon ennen maaliskuisia kaivureiden lumenveiston SM-kisoja – kisa viedään läpi perinteisellä kaavalla, mutta jotakin ihan uuttakin on luvassa: ”Aika makee juttu”

Menee tunteisiin

Perjantai-iltapäivänä puhelimitse tavoitettu Niemelä on harmissaan kilpailujen peruuntumisesta.

– Harmitus on vaan suuri, omasta ja muiden puolesta, hän huokaisee hetken hiljaisuuden jälkeen.

– Kisat ovat tavallaan kuin pikkulapsi. Kun sen on synnyttänyt, sitä elää sen kanssa, ja kun vedetään matto jalkojen alta, se ottaa vähän koville, mutta kyllä tästä aina noustaan, hän jatkaa jo tuttuun tapaansa nauraen.

Kilpailut on jouduttu perumaan lumenpuutteen vuoksi kerran aikaisemminkin, vuonna 2020. Seuraavana vuonna koronarajoitukset estivät kilpailujen järjestämisen. Onnistuneesti kisat on saatu vietyä läpi vuosina 2019 ja 2022.

Ensi vuodesta Niemelä ei vielä sano mitään, joskin tietää, että jatkoa kilpailulle toivotaan. Päätös tehtäneen kevään korvalla.

– Mikään ei ole selvää. Niin paljon vetää syvälle välillä tunteisiin, että vaatii vähän sulattelua taas, Niemelä hymähtää ja nauraa, ettei tiedä, kestävätkö hänen hermonsa enää vetovastuuta säiden armoilla.

Kilpailujen projektijohtaja Tapio Niemelä löi torstaina jäätä rikki kisa-areenalta. Pohja oli osittain sulan veden peitossa. Tämä oli viimeinen niitti kisojen perumiselle. Pohja ei kestäisi painavia koneita ja yleisömassaa. Kuva: Mervi Kinnunen

Leave a Comment