Työpajoissa syntyi pirtanauhaa ja pisteltiin rintamerkkejä – kansanmusiikkikonsertissa sovellettiin nykytekniikkaa kuvataiteeseen yhdistettynä

Petra Käppi soitti ja lauloi Kalevalan runoja, ja samanaikaisesti kuvataiteilija Petri Seppä maalasi etenevää vesivärikuvitusta, joka heijastettiin myös yleisön nähtäväksi. Yleisö seurasi kokonaisuutta keskittyneesti. Kuva: Anna Puolakka

Oriveden Yhteiskoulun seiskaluokkien oppilailla oli viime torstaina erilainen koulupäivä. Taito Pirkanmaa toteutti koululla käsityö- ja perinnepäivän, joka tiedotteen mukaan sisälsi oppilaille kuusi erilaista kädentaitojen työpajaa ja konsertin.

Kulttuuriosuuskunta Uulu piti perinteisiin käsityötekniikkoihin perehdyttäneistä työpajoista kaksi, käsityöyrittäjät kaksi ja Taito Pirkanmaa loput kaksi. Päivän sisältö oli suunniteltu tukemaan tutustumista suomalaiseen kulttuuriperinteeseen, käsityöperintöön ja pukeutumiseen.

Tässä valmistuu pirtanauhaa avaimenperiksi. Kuva: Anna Puolakka

Kalannahkasta pirtanauhaan

Elina Korri MEA Upcycle studiosta keskusteli nuorten kanssa kestävistä aatevalinnoista, samassa työpajassa sai myös korjata rikki menneen vaatteen. Saija Lehtonen tutustutti oppilaat kalannahkaan ja sen käsittelyyn, ja Minna Ahokas Oriveden taitokeskukselta piti pajan, jossa kudottiin nauhapirralla avaimenperät.

Anna Puolakka Verkarannan taitokeskuksesta pisti nuoret pistelemään: jokainen sai suunnitella oman voimalauseen tai itseä miellyttävän kuvion ja se kirjottiin kankaalle, josta tehtiin rintamerkki.

Kulttuuriosuuskunta Uulun työpajassa valmistettiin soittimia kierrätysmateriaaleista ja tehtiin musiikkia teemalla runolaulusta räppiin.

Ensimmäinen kirjontatyö voi olla pienikin. Tekniikka kuitenkin tuli tutuksi. Kuva: Anna Puolakka

Perinne ja nykytekniikka kohtasivat konsertissa

Työpajojen lopuksi kaikki kokoontuivat salin kuuntelemaan konserttia, jossa perinne ja nykyaika kohtasivat toisensa. Petra Käppi Uulusta lauloi ja soitti perinteisiä suomalaisia soittimia käyttäen looper-laitetta.

Looperin avulla artisti voi livetilanteessa tallentaa sävelmän ja looperi toistaa sitä. Laitteseen voi laittaa useamman nauhoitteen päällekkäin, sekä laulua että soittimia, ja vaihtaa niitä kappaleen aikana. Tekniikka sopii hyvin kansanmusiikkiin, jossa usein sama runoriimi toistuu useaan kertaa. Tässäkin konsertissa, jonka nimi oli Sotkan munasta maailma, laulettiin Kalevalan runoja,

Samaan aikaan kuvataiteilija Petri Seppä maalasi etenevää vesivärikuvitusta laulun aiheista ja teos heijastettiin valkokankaalle samanaikaisesti. Nuorisokin jaksoi hienosti keskittyä vaikuttavaan ja taitavasti tehtyyn pitkien laulujen ajan, Taito Pirkanmaan tiedotteessa kerrotaan.

Päivä oli osa Taito Pirkanmaan Oriveden kansallispuku koko kaupungin puvuksi -Leader-hanketta. Tästä jatketaan oppilaiden tutustumisella Taitokeskus Oriveden Pukuja Pirkanmaalta -näyttelyyn.

Kirjontapistoja sovellettiin tällä kertaa rintamerkkeihin. Kuva: Anna Puolakka

Leave a Comment