Kuntapolitiikan kulisseissa kuohuu Juupajoella – Pekka Rae on eronnut kokoomuksen valtuustoryhmästä

Pekka Rae (oik.) on eronnut kokoomuksen valtuustoryhmästä. Tämän takia hänen aiemmin tuttu paikkansa oli tyhjillään. Kuva: Heli Rahkonen

Juupajokelainen valtuutettu Pekka Rae on eronnut kokoomuksen valtuustoryhmästä.

Tämän takia Rae istui viime viikon maanantain valtuuston ylimääräisessä kokouksessa yksin ja eri paikassa kuin totutusti.

Lue myös: Kunnanjohtaja neljän vuoden määräajaksi vai toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen? – Tätä pähkäili Juupajoen kunnanvaltuusto ja päätyi äänestykseen, jossa äänet jakautuivat 10–7

Jälkeenpäin hän kertoo, ettei kokenut enää voivansa olla osana kokoomuksen valtuustoryhmää, sillä tuntee, ettei hänellä ole ryhmän luottamusta.

Lisäksi Rae sanoo, ettei ole tullut toivotulla tavalla toimeen kokoomuksen valtuustoryhmän uuden puheenjohtajan Ulla Liskin kanssa. Liski tuli ryhmän puheenjohtajaksi viime kesänä edesmenneen Juha Soikan tilalle.

– Ulla Liski on ilmoittanut viestissään minulle epäluottamuksen toimia hallituksen puheenjohtajana, koska en kuulu kokoomuksen puolueeseen, Rae sanoo tulkinneensa viestin.

Ei muita vaihtoehtoja

Rae sanoo, ettei hänellä ollut tämän viestin jälkeen muita vaihtoehtoja kuin erota valtuustoryhmästä.

– Minkäänlaista keskustelua ei ole ollut tätä aikaisemmin, vain pelkkä viesti. Ei siinä ole vaihtoehtoja, kun tommoinen tulee yhtäkkiä.

Rae muistuttaa, että hallitustyöskentely pidetään visusti salassa, mutta yleisellä tasolla asioista keskustellaan valtuustoryhmien kesken. Hän vakuuttaa, että on pitänyt valtuustoryhmänsä ajan tasalla hallituksen käsittelemistä asioista.

– Tulkitsen viestin työntönä pois ryhmästä. Kyllä asioista soitetaan ja keskustellaan, hän toteaa.

Rae kertoo päätyneensä ratkaisuunsa tammikuun alussa.

– Isä sanoi aina, kun sisarusten kesken tapeltiin, että viisaampi väistää. Näin sivuun astumisen parhaana vaihtoehtona.

Jatko auki

Pekka Rae ei ole koskaan ollut sen paremmin kokoomuksen kuin minkään muunkaan puolueen jäsen.

– Olen viraltani sotilashenkilö, mikä tarkoittaa sitä, etten saa kuulua aatteelliseen yhdistykseen.

Päättäjänä hän toiminut pitkään. Hän on ollut kunnallispolitiikassa mukana 24 vuotta.

Jatkoa hän kommentoi toteamalla katsovansa tilannetta rauhassa.

– Ei ole vielä ajatusta jatkosta.

Haluatko jatkaa hallituksen puheenjohtajana, Pekka Rae?

– En ole vielä sitä miettinyt. Katson tilannetta päivä kerrallaan.

Ryhmän toiminta jatkuu

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Ulla Liski korostaa, että kyseessä on täysin Pekka Rakeen oma ratkaisu.

– Ryhmässä ei ole mitään hämminkiä, ja se jatkaa toimintaansa ihan normaalisti. On sinänsä erittäin harmi, että kuka tahansa ryhmän jäsen, tässä tapauksessa Pekka Rae, katsoo, että hänen on parempi poistua ryhmästä.

– Missään nimessä emme ole ryhmässä katsoneet, ettei hän siihen kuuluisi. Siitä ei ole kysymys ryhmän puolelta. Tämä on Pekan oma ratkaisu, eikä mitään työntöä ole ryhmästä ollut pois. Se ei ole ollut tavoite, eikä sellaisia keskusteluja ole käyty, Liski painottaa.

Liskin mukaan myöskään mitään riitaa ei ole ollut.

– Me teemme tätä työtä kunnan hyväksi. Ei ole keskeistä, millaiset välit meillä on, ollaanko kavereita vai ei, vaan me olemme yksittäiset luottamushenkilöt, jotka on samalta listalta valittu tehtävään ja sitä tehtävää hoidetaan yhdessä. Tietysti asiaa edistää, jos välit ovat hyvät, ja toivon mukaan ovat.

”Ei meidän valtuutettujen tarvitse nauttia täydellistä luottamusta toisiamme kohtaan”

Kysymykseen, nauttiiko Pekka Rae luottamusta, Ulla Liski ei koe voivansa vastata.

– Me olemme erilaisia ryhmiä erilaisista taustoista, meillä on erilaiset puoluepoliittiset ja henkilökohtaiset tavoitteet ja kiinnostuksen kohteet. Ei meidän valtuutettujen tarvitse nauttia täydellistä luottamusta toisiamme kohtaan, hän kommentoi ja lisää arvostavansa Rakeen tietämystä kunnan hallinnosta ja luottamushenkilön mahdollisuudesta vaikuttaa.

Liski kuitenkin korostaa, ettei Pekka Rae kuulu tällä hetkellä kokoomuksen valtuustoryhmään eikä puolueeseen.

– Hänellä on pitkä kokemus ja erinomaiset tiedot ja taidot, mutta hänhän ei enää kuulu ryhmään eikä puolueeseen.

Puolueeseen kuulumattomuudessa ei Liskin mukaan silti ole mitään ongelmaa.

–  Rae toimii kunnanhallituksessa kunnanvaltuuston valitsemana kunnanhallituksen puheenjohtajana. Tämä on voimassa toimikauden loppuun saakka, jollei valtuusto muuta päätä. Ei meiltä ole mitään sellaista viestiä lähtenyt hänelle.

”Ei se ole ongelma, ettei hän kuulu puolueeseen”

Ulla Liski sanoo Pekka Rakeen olevan hänen silmissään valtuutettu siinä, missä muidenkin ryhmien valtuutetut.

– Ei se ole ongelma, ettei hän kuulu puolueeseen. Ehdokaslistat muodostuvat niin, että ne koostuvat puolueen jäsenistä ja ei puolueen jäsenistä. Ei hän ole ainoa Juupajoen valtuutettu, joka ei kuulu johonkin puolueeseen, Liski sanoo.

Kunnanhallituksen kaksivuotinen toimintakausi tulee keväällä päätökseen. Liski sai viime vaaleissa enemmän ääniä kuin Rae. Haluatko itse kunnanhallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi, Ulla Liski?

– En ota tähän kantaa millään tavalla, hän vastaa.

–  Me kunnioitamme, kuten varmasti kaikki muutkin, Pekkaa kunnanhallituksen puheenjohtajana, kunnes valtuusto jotain muuta päättää. Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, sitten tai toivon mukaan sitä ennen, puolueiden neuvottelijat ja ryhmien neuvottelijat kutsutaan koolle keskustelemaan tästä asiasta, että onko tarpeen tehdä muutoksia ja jos on, niin mitä muutoksia. Sitten valtuusto taas päättää, ja päättää joka tapauksessa, koska toimikausi loppuu.

Leave a Comment