”Äitivainaa opetti minua, että silloin kun pitää heikomman puolta, ei itse ole kovin väärässä” – Mökin muija tuumailee pakinassaan sotaa ja sen jalkoihin joutuneita

Ajattelin vaan sanoa omia ajatuksiani näin niin kuin muittenkin tiedoksi. Sota-aikoina minunkin isävainaani oli hänkin siellä jossakin, mutta ei hän niistä asioista paljon jutellut, paitsi silloin harvoin kun oli humalassa. Silloinkin se oli enempi kuolleitten kavereiden muistelua. Usein se päättyi nokan niistämiseen ja uloskävelyyn.

Kai se aatteli ettei mukuloitten mieliä tarvitse paljon pahoittaa. Kyllä me silti älyttiin.

Koulussa sitten oppikirjoissa kerrottiin, että talvisota  oli suurin piirtein Suomen syytä. Meillä oli opettajana semmoinen henkilö, joka oli itse ollut näissä kahinoissa mukana. Hän oli pikkuisen eri mieltä tämän virallisen totuuden kanssa ja hän myös valisti meitä ohi virallisten pöytäkirjojen.

Isä oli melkein viisi vuotta niissä sotahommissa, mutta sen verran pääsi lomille, että minullekin siunaantui pari vanhempaa velipoikaa. Isäukko kannatti Kekkosta ja oli sitä mieltä, ettei kannata hieroa verta nenästään. Isomman kanssa pitää vaan koittaa pärjätä.

Nyt tämä meno on mennyt aivan mahdottomaksi. On se Venäjä minunkin aikana Euroopassa hyökännyt Unkariin ja Tsekkoslovakiaan, mutta ne oli vaan semmosta voimannäyttöä ja vaan muutama sata ihmistä tapettiin. Toinen juttu on sitten Aasian puolella käydyt sodat.

Tämän sorttinen nykyinen ukrainalaisten laajamittainen ja järjestelmällinen tappaminen ei sovi minun oikeustajuuni. Presidentti sanoi jotain naamioiden riisumisesta ja uskon, että aika moni muu on samaa mieltä. Olen pistänyt eläkerahoistani pienen osan ukrainalaisten auttamiseksi. Ei se paljon ole, mutta rikka rokassa.

Ruotsi, niin kuin monet muutkin maat auttoivat Suomea sota-aikoina rahallisesti ja ruotsalaisia tuli myös vapaaehtoisina sotijoina Suomea puolustamaan. Olen itse syntynyt sotien jälkeen, mutta vanhempi serkkupoika oli Ruotsissa sotalapsena. Kielen se oppi ja pienempänä muisti kehua länsinaapurin oloja. Nyttemmin sekin on vainaa ja mahtaako siellä Ruotsissakaan elämä sen ruusuisempaa olla.

Mökin muija

Kirjoittaja on orivesiläinen tuumailija, joka pohtii pakinanomaisissa teksteissään elämän kulkua ja maailman tapahtumia.

Leave a Comment