Valtion myöntämiin yksityistieavustuksiin tuli korotus kolmeksi vuodeksi – avustusta voi hakea muun muassa teiden kantavuuden parantamiseen ja rumpujen uusimisiin

tieavustukset
Esimerkiksi yksityistiellä olevan sillan perusparantamiseen voi saada valtionavustusta. Kuva: Pirkanmaan ely-keskus

Tiekunnat saavat seuraavien kolmen vuoden aikana korotettua valtionavustusta, tiedottaa Pirkanmaan ely-keskus.

Valtionavusta tiekunta voi hakea tavanomaiseen tien perusparantamiseen, merkittävään siltakohteeseen, luonnonolosuhteiden aiheuttamiin yllättäviin korjauskohteisiin, lauttapaikkaan ja vuosittain purettavaan siltaan sekä talvitiehen.

Valtionavustuksen enimmäismäärät nousevat seuraavasti:

  • tavanomaiset tien perusparantamiskohteet 50 % → 70 %
  • merkittävimmät siltakohteet 75 % → 85 %
  • luonnonolosuhteiden aiheuttamat yllättävät korjauskohteet 75 % → 85 %
  • lauttapaikka ja vuosittain purettava silta 80 % → 85 %, vähintään 80 %
  • talvitie 65 % → 70 %

Tiedotteessa kerrotaan, että tiekunnalle korotettua avustusta myönnetään vuonna 2023 tai ennen vuodenvaihdetta jätetystä, vielä vireillä olevasta hakemuksesta, jota tiekunta ei ole ottanut vastaan ennen uuden asetuksen voimaan tuloa.

Sen sijaan jos tiekunta on tehnyt vastaanottoilmoituksen, vaikkei olekaan vielä ennättänyt aloittaa työtä, avustusta maksetaan korotusta edeltäneellä matalammalla prosenttimäärällä.

Määrärahoja on hyvin käytettävissä

Pirkanmaalla avustusta haetaan Pirkanmaan ely-keskuksesta. Avustusta voidaan hakea ympärivuotisesti ja tiedotteen mukaan avustusmäärärahoja on tällä hetkellä hyvin käytettävissä.

– Talvi on hyvää aikaa tehdä suunnitelma ja pitää tiekunnan kokous, jossa päätetään perusparantamiseen ryhtymisestä. Avustushakemus liitteineen tulee tehdä huolellisesti. Silloin sähköisen hakemuksen käsittely sujuu kitkatta ja päätös tulee ely-keskuksesta vaivattomasti, tiedotteessa opastetaan.

Avustuksia kohdennetaan erityisesti liikennöitävyyden kannalta kriittisiin perusparantamishankkeisiin, kuten siltaremontteihin. Lisäksi kohteita voivat olla esimerkiksi teiden kantavuuden ja kuivatuksen parantaminen sekä rumpujen uusimiset.

Valtionavustusta myönnetään ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityistien parantamiseen. Tämän vuoksi normaali tien kunnossapito, kuten sorastaminen, lanaaminen, niitto tai auraus, ei täytä avustusehtoja.

– Avustettavien parantamishankkeiden koolla ei ole alarajaa, mutta käytännössä alle 10 000 euron hankkeita avustetaan harvoin, tiedotteessa kerrotaan.

Valtioneuvosto antoi asetuksen yksityistieasetuksen väliaikaisesta muuttamisesta vuosille 2023–2025 viime vuoden joulukuussa.

Leave a Comment