50 vuotta sitten: Oriveden maanmittauspiiri on muuttanut ajanmukaiseen huoneistoon säästöpankin taloon

vanha vuosikerta, maanmittauspiiri
VIRKAVALA. Oriveden maanmittaustoimiston uusissa tiloissa Säästöpankin uudessa rakennuksessa oli tiistaiaamuna ensimmäinen valatilaisuus. Kuvassa piiri-insinööri Martti Jussila ottaa virkavalan kartanpiirtäjä Riitta Liisa Tammiselta maanmittausinsinööri Heikki Halkilan läsnäollessa.

Oriveden maanmittauspiirin toimisto muutti 15.1.-73 uusiin tiloihin Oriveden Sästöpankin uuteen taloon. Toimisto, joka perustettiin maanmittauslaitoksen uuden organisaation johdosta 1.5.72 oli tilapäisesti sijoitettu tähän saakka Kauppakunta Kotipohjan omistamaan entiseen kauppias Pölkkysen taloon, kertoo piiri-insinööri Martti Jussila.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Oriveden maanmittaus-piirin alueeseen kuuluu yksi kaupunki ja 9 maalaiskuntaa, nimittäin Mäntän kaupunki, Virtain, Vilppulan, Ruoveden, Kuoreveden, Juupajoen, Längelmäen, Oriveden, Sahalahden ja Kuhamalahden kunnat.

Toimiston henkilökunta käsittää 4 maanmittausinsinööriä, kolme maanmittausteknikkoa, kartoittajan, kirjanpitäjän, kanslistin ja 4 toimistoapulaista ja on kaikki vakanssit tällä kertaa täytetty. Henkilökunta tuntuu riittävältä. Henkilökunnan palkat tekevät kuussa n. 25 000 mk sekä lisäksi päivärahat.

Tällä hetkellä kaksi insinööriä ja kaksi maanmittausteknikkoa asuu Oriveden ulkopuolella, johtuen siitä, että Orivedellä ei ole saatavissa tarpeellisia asuntoja. Toivotaan ajan kuluessa asian korjaantuvan niin, että kaikille järjestyisi asunto Oriveden kunnan alueella.

Suoritettavana olevia maanmittaustoimituksia oli maanmittauspiirillä v. 1972 yhteensä 664 kpl, joista määräys 326 toimitukseen oli annettu 1.5.1972 jälkeen, joten vanhoja ”perittyjä” toimituksia oli 338 kpl ja niiden joukossa 20 vuotta vanhojakin keskeneräisiä toimituksia. Eniten vanhoja keskeneräisiä toimituksia tuli Virroilta, eli 157 kpl.

Valtaosan maanmittaus toimituksista muodostavat lohkomiset, joita suoritettavina olevista toimituksista on 68. Pääosan lohkomisista muodostavat huvilatonttien lohkomiset. Miten toimituksia on saatu valmiiksi, ei vielä tarkalleen osaa sanoa, sillä asiakirjat valmistetaan talven aikana, koska kesä on mennyt maastotöihin, jotka sääolosuhteitten ansiosta on saatu jotenkin tarkalleen tehdyksi.

Kokemuksia uuden organisaation suhteen voidaan sanoa, että toimitusten vireillepano on entisestä ”systeemistä” heikentynyt ja hankaloitunut. Nyt pitää jättää maanmittaustoimitusta pyytäessään maanmittaustoimistoon kaikki tarpeelliset paperit, kun aikaisemmin riitti, että antoi maanmittausinsinöörille vaikkapa ojan penkalla kauppakirja tai soitti maanmittausinsinöörille ja pyysi tulemaan tekemään kauppakirjan ja samalla suorittamaan työn. Ei ole jokaiselle niinkään yksinkertaista hankkia kaikki maanmittaustoimituksessa tarpeelliset paperit.

Kustannusten suhteen on sanottava, että asianosaisten maksettavaksi tulevat palkkiot ovat huomattavasti nousseet. Kun aikaisemmin huvilapalstan lohkominen maksoi n. 160 mk, maksaa se nyt vähintään 360 mk. Yleensä maanmittauspalkkiot ovat nousseet 2 tai 3-kertaiseksi.

vanha vuosikerta, maanmittauspiiri
Kirjanpitäjä Silja Kuusisto ja kanslisti Hilkka Pahkala aluksi ihmettelivät ja ihastelivat Maanmittaustoimiston uusia tiloja Säästöpankin uudessa toimi talossa.

Entisen Oriveden maanmittauspiirin alueella ei ollut ruuhkatöitä. Muualla etenkin Virtain alueelle kertynyttä toimitusruuhkaa on saatu uudistuksen aikana, kasvaneen henkilökunnan ansiosta purettua.

Maanmittaushallinnon uudistuksen eräs keskeinen valtakunnallinen tavoite olikin toimitusten jouduttaminen. Ruuhkautumista oli tapahtunut etenkin Pohjois-Suomessa isojen alueiden ja vähäisen henkilökunnan takia.

Toimiston haltuunsa saama huoneusto on tarkoitukseensa erittäin sopiva ja tarpeeksi tilava, mutta niinpä piirustukset olivat jo alkuvaiheessaan maanmittaushallituksessa hyväksyttävinä. Kaikilla insinööreillä on oma huoneensa, muuten työskentelee kaksi henkilöä samassa huoneessa, kertoo piiri-insinööri Jussila.

Oriveden Säästöpankin pääkonttorin uusi toimitalo valmistuu kokonaisuudessaan sisäpuolisten töiden osalta helmikuun aikana. Seuraavina muuttavat taloon kansaneläkelaitoksen piiritoimisto ja sairausvakuutustoimisto (yhteensä 240 m²). Muutto tapahtuu kuun vaihteessa. Säästöpankki pääsee muuttamaan ja palvelemaan yleisöä uusissa tiloissa helmikuun puoleen väliin mennessä, kertoi toimitusjohtaja Tauno Löppönen lehdistölle maanmittaustoimiston esittelytilaisuudessa.

Uuden pääkonttorin rakennuksen tilavuus on 6565 m³. Bruttohuoneistoala on 1773 m² ja nettohuoneistoala 1626,5 m². Pääkonttorin ja mainittujen toimistotilojen lisäksi 2-kerroksiseen taloon tulevat pankin henkilökunta- ja kokoustilat pohjakerrokseen. Saunaosasto uima-altaineen, pankin holvi- ja varastotilat ja autotallit sijaitsevat myös pohjakerroksessa.

Viereisen vanhan toimitalon lämpökeskus on uudistettu palvelemaan myös uutta toimitaloa. Se on yhdistetty putkikäytävällä uuteen toimitaloon.

Rakennustöiden kokonaiskustannukset ovat noin 1.600.000 mk josta vanhan rakennuksen töiden osuus n. 100.000 mk.

Rakennustyöt alkoivat 7.4.-72 ja talo valmistuu tammi-helmikuun vaihteessa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 18.1.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment