Stella Manner on historian nuorin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Orivedellä – ”Rohkeasti vaan viittasin, kun kysyttiin halukkaita puheenjohtajaksi”

13-vuotias Stella Manner johtaa tänä vuonna Oriveden nuorisovaltuustoa. Hän on nuorisovaltuuston kautta aikain nuorin puheenjohtaja Orivedellä. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi vuoden ensimmäisessä nuorisovaltuuston kokouksessa tammikuun alussa valittiin 13-vuotias Stella Manner.

Lue myös: Oriveden nuorisovaltuustoa johtaa tänä vuonna Stella Manner – järjestäytymiskokouksessaan nuva valitsi edustajansa myös Pirkanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon

Nuorisovaltuustoa ohjaava vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki vahvistaa, että Manner on historian nuorin puheenjohtaja Orivedellä.

– Rohkeasti vaan viittasin, kun kysyttiin halukkaita puheenjohtajaksi, Stella Manner kertoo päätymisestään puheenjohtajaksi.

– Se oli niin kiinnostava paikka. Saa ainakin mennä istumaan sinne eteen ja johtaa koko porukkaa, hän perustelee, joskin myöntää myös jännittävänsä tehtävää.

Rivinuorisovaltuutettuina on kokeneita konkareita, kuten kaksi edellistä vuotta puhetta johtanut Ida Heimo.

Lue myös: Nuorisovaltuuston puheenjohtajana jatkaa tuttu nimi – erityisesti yksi asia on jäänyt hänelle mieleen neljättä vuotta jatkuvalla nuorisovaltuutetun urallaan

Nuorisovaltuuston puheenjohtajana Stella Manner osallistuu myös kaupunginvaltuuston kokouksiin. Hän on myös Oriveden varaedustajana Pirkanmaan hyvinvointialueelle valittavassa nuorisovaltuustossa.

Kaveri houkutteli hakemaan

Stella Manner käy seitsemättä luokkaa Oriveden yhteiskoulussa. Hänen lempiaineensa koulussa ovat käsityöt ja liikunta. Vapaa-ajallaan hän kertoo ratsastavansa ja tekevänsä käsitöitä.

Nuorisovaltuustossa hän on mukana toista vuotta. Hän innostui hakemaan mukaan kaverin suosituksesta.

– Kaverini kysyi, haluanko minäkin tulla. Innostuin ja hain sinne myös. Olen tykännyt olla, koska siellä saa päättää nuoria koskevista asioista, hän toteaa.

Puheenjohtajana Stella Manner lupaa olla aktiivinen. Hän kokee, että yleensä kokouksissa on ollut helppoa sanoa mielipiteensä.

Tärkeänä hän näkee esimerkiksi nuorten harrastustoimintaan vaikuttamisen.

– Joku sellainen paikka nuorilla täytyisi olla, johon pääsisi myös viikonloppuisin ja lomilla, hän sanoo.

Manner pitää tärkeänä myös, että nuorisovaltuusto on ajanut täytettyjen eläinten poistoa yhteiskoulun lasivitriineistä. Eläimet poistuivat vitriineistä joululoman aikana.

– Jos vaikka koululle tulee joku vierailemaan, ei anna kauhean hyvää ensivaikutelmaa, jos siellä on täytettyjä eläimiä, hän tuhahtaa.

Biologian opettaja Marjo Grönvall-Jokela täsmentää, että koululta on selvitetty, mikä taho täytetyt eläimet voisi ottaa. Ne ovat vielä koululla varastoituna, mutta eivät enää lasivitriineissä näkyvillä.

– Luonnontieteellisestä museosta on luvattu tulla hakemaan ne, eivätkä ne jää vitriiniin. Meillä on ollut yhteinen tahtotila tästä. Ihan noin vaan niitä ei voi heittää menemään, vaan ne hävitetään asianmukaisesti. Niissä on monia kemikaaleja, ja ne ovat ikään kuin vainajia, joilla on sinällään oma arvonsa.

Stella Manner tuli koulusta yhdessä parhaan ystävänsä Hanna Hömmön kanssa. Hömmö on myös nuvalainen. Hänet valittiin nuorisovaltuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Kuva: Heli Rahkonen

Suunnitelmat alulle

Ensimmäisessä kokouksessaan nuorisovaltuusto päätti myös muun muassa jatkaa yhteiskoulun ja lukion välipala-automaatin tarpeen selvittämistä. Alkuvuodesta haetaan jälleen myös nuorisovaltuustomyönteinen kunta -sertifikaattia.

Lue myös: Nuorisovaltuusto sai oikeuden tehdä kaupunginvaltuustossa toimenpidealoitteita – Orivesi voi nyt saada nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaatin

Nuorisovaltuuston suunnitelmissa ovat myös vierailu eduskuntaan ja somekoulutus sekä tapahtumien järjestämistä.

Nuorisovaltuusto on perinteisesti saanut rahaa käytettäväkseen 4 000 euroa, josta 1 200 euroa on jaettu Nuorilta nuorille -avustuksena.

Lue myös: Nuorilta nuorille -avustuksen hakijoita oli kaksi – nuorisovaltuusto äänesti, kuinka 1 200 euroa jaetaan Hirsilän kyläyhdistyksen ja mopopoikien kesken

Nuorisovaltuusto kuitenkin päätti nyt ehdottaa liikuntapäällikkö Roope Marskille ja elämänlaatulautakunnalle, ettei avustusta sisällytettäisi nuorisovaltuuston käytettävissä olevaan rahamäärään.

Nuorisovaltuuston jäsenillä on tiimihupparit, kuten Stella Mannerilla tässä. Kuva: Heli Rahkonen

Juttua muokattu 13.1. kello 12.22: Korjattu tieto siitä, että täytetyt eläimet on jo joululoman aikana poistettu yhteiskoulun vitriineistä ja lisätty biologian opettaja Marjo Grönvall-Jokelan antamat lisätiedot ja kommentti.

Leave a Comment