Kunniavelkaa maksamassa – kulttuuripalkinnon saanut Oriveden Sotaveteraanit toimii viimeistä vuottaan, mutta moni toimintamuoto jatkuu ja talkoovoimin noussut museo Paltanmäen syrjässä välittää veteraaniperinnettä tämän jälkeenkin

Veteraanien talkootoimikuntaan kuuluvat Erkki Kymäläinen (vas,), Jarmo Vartiainen,Heikki Kössi ja kuvasta puuttuva Ilkka Viskari. Oman osansa talkootyöstä tekee myös Viskarin ikätoveri, päivälleen samanikäinen yhdistyksen sihteeri Erkki Kinnari. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden Sotaveteraanit ry palkittiin itsenäisyyspäivänä Oriveden kulttuuripalkinnolla oikeastaan viime hetkillä, sillä yhdistys lakkauttaa itsensä tämän vuoden lopulla. Syykin on selvä: sodassa itse olleita veteraaneja on elossa Orivedellä enää kuusi ja Juupajoella kaksi.  Veteraanien puolisoita ja leskiä on Oriveden ja Juupajoen alueella yli 30, ja heistä huolehtiminen jatkuu yhdistyksen historian päättyessäkin, se on jo varmistettu.

Veteraanit itse ovat jo sen verran iäkkäitä, että käytännön yhdistystoiminta on jo jonkin aikaa ollut veteraaneja nuorempien sukupolvien vastuulla. Ja sitä totisesti on, käy ilmi, kun puheenjohtaja Jukka Alho hallituksen kokouksen alkajaisiksi palvelutalon peilisalissa tapansa mukaan luetteli edellisen kokouksen jälkeen tapahtunutta.

Joulun allakin käydään henkilökohtaisesti tervehtimässä

Itsenäisyyspäivänä yhdistyksen edustajille luovutettiin kulttuuripalkinto ja yksi veteraaneista, aina sanavalmis ja puheissaan väkevä kunnallisneuvos Teuvo Viskari toi terveiset juoksuhaudoista yli 80 vuoden takaa.

Hän kuvaili, miten suomalaiset sotilaat, joilla oli yhteinen tahto ja päämäärä, saivat yhdessä raavittua viimeisetkin voimanrippeet taistella aselepoon saakka.

– Seuraavana päivänä kirjoitimme porukalla joulukortit veteraaneille ja yhteistyökumppaneille. Sitten ohjelmassa oli yhteinen jouluateria, ja myös ahkerat talkoomiehet kahvitettiin palvelutalolla, Alho kertasi.

Ennen joulua oli vielä veteraanilaulajien konsertti, ja jouluviikolla jalkautuivat partiot viemään henkilökohtaisesti joulutervehdyksiä veteraaneille, heidän puolisoilleen ja leskille.

Piiri ja liitto olivat hankkineet joulukassit, jotka yllättivät ja ilahduttivat saajiaan, kuvaili ainakin hallitukseen kuuluva, lottana itse toiminut Lyyli Lehtinen. Laitoshoidossa olevia veteraanien leskiä muistettiin kukkakorein.

– Tuomaanpäivänä kävimme Tampereella, sillä Tammenlehväkodissakin asuu pari veteraania, yli satavuotias Niilo Ala-Heikkilä sekä juupajokelainen Olavi Loponen, Alho kertoo. Hän kuvailee, miten osittain lastensakin luona asuvien ikäihmisten löytäminen ja tavoittaminen on joskus melkoista salapoliisityötä.

Ennen joulua pidettiin myös kotiseutumuseolla seurakunnan kanssa yhteinen jouluhartaus, jossa puhui rovasti Ilmari Mustonen. Sielläkin kuulijoita oli lähes 40.

Motiivina kaikessa kiitollisuus veteraaneille itsenäisestä maasta

Kaiken toiminnan motiivina on kiitollisuus veteraaneille, ovathan monen aktiivin isät, sedät tai veljet olleet sodassa.

– Tämä on kunniavelan maksua, tiivistää Jarmo Vartiainen.

Vaikka yhdistys lakkaa ja tulot ehtyvät, vastuunkanto leskistä ja puolisoista jatkuu, ja havuseppeleetkin ovat mukana veteraanihautajaisissa viimeiseen mieheen.

Yhdistyksen työtä jatkaa Oriveden Sotaveteraaniperinnetoimikunta.

Hallituksen jäsenet kuvailevat, että veteraanien tuet ovat melko kohdallaan, mutta leskiä muistetaan vaihtelevasti.

– Meillä yhdistys on varannut jokaiselle 225 euroa vuodessa, jonka jokainen saa käyttää mielensä mukaan. Näitä tukiasioita meillä on käsiteltävänä tässäkin kokouksessa, näyttää yhdistyksen sihteeri Erkki Kinnari

Hilkka Raukola jatkaa, että monet käyttävät sen jalkahoitoon tai niin halutessaan vaikkapa siivoukseen tai muuhun sellaiseen. Liitolta taas voi hakea tukea isompiin kuluihin, esimerkiksi lääkärikäynteihin tai suuriin lääkekuluihin.

Korsun tilalle rakennettava museo tehty kokonaan talkoilla

Veteraaniperinteen säilymisessä ykkösasia on rakenteilla oleva museo, jonka avautumista jouduttaneen odottamaan tämän vuoden syksyyn. Veteraanien esineistöä ja sotamuistoja oli aikaisemmin jäähallin tuntumassa sijainneessa korsumuseossa, mutta siitä jouduttiin luopumaan kosteusvaurioiden takia.

Tilalle päätettiin tehdä hirsirunkoinen pieni museorakennus, jossa esineistön säilyminen turvataan ilmalämpöpumpun ja lämpöpatterin avulla. Talkoilla sitä on tehty vähän kerrassaan, ja hanke alkaa olla loppusuoralla.

– Tällä viikolla laitetaan välipohjaan eristevillat. Vielä on paikoillaan oleva ilmalämpöpumppu kytkemättä ja sähkötyöt tekemättä. Keväällä tehdään vesikatto ja maalataan museo ilmeisesti vielä uudestaan päältä, mutta kaikki alkaa olla loppusilausta vaille valmista, kertoo talkootyöryhmän jäsen Jarkko Vartiainen.

Hän sanoo, että kaikki on mennyt kuten tarkoitus oli, siitä on osaltaan pitänyt huolen taitava suunnittelija.

Esineistöä on varastoituna muun muassa Kössin entisessä navetassa ja Järjestöjen talon alakerrassa.

– Kostuneita vaatteita on pesty etikkaliuoksella, mutta joitakin pilalle menneitä on jouduttu heittämään pois, Hilkka Raukola kertoo naistoimikunnan puolesta. Järjestämisapuakin on jo luvattu militarian eli vanhan sotaesineistön tuntijalta. Sijaintia samalla tontilla kotiseutumuseon kanssa ja koulukeskuksen tuntumassa pidetään hyvänä myös perinteen siirtämistä ajatellen.

Tavaroiden saanti paikoilleen vie aikansa, mutta museo avautunee viimeistään tämän vuoden syksyllä. Museon hoito jatkossa jää perinnetoimikunnalle, mutta käytännön järjestelyistä on jo neuvoteltu kaupungin kanssa kuten monen muunkin perinteen turvaamisesta. Neuvottelusuhteet kaupungin ja seurakunnan suuntaan ovat hyvät ja toimivat.

Talkootyötä riittää hautajaisista haravointiin

 Oriveden Sotaveteraaneilla, johon Juupajoen yhdistys on sulautunut, on monia eri toimikuntia, joista jokaisella on oma työsarkansa. Myös paikallinen toiminta on vahvaa, siitä pitävät huolen Juupajoki- ja Eräjärvi-toimikunnat.

Tärkeässä roolissa on talkootoimikunta, jonka työ ulottuu laidasta laitaan. Se tarjoaa yhdessä toimikunnan ulkopuolisten vapaaehtoisten kanssa esimerkiksi kantajia hautajaisiin, joissa omaisia on vähän tai he ovat jo iäkkäitä. Tästä saatavat maksut lahjoitetaan veteraanityöhön. Myös moniin muihin avunpyyntöihin on vastattu ja käyty esimerkiksi haravoimassa jonkun veteraanin lesken pihaa tai auttamassa katon lumienpudotuksessa.

Veteraaniyhdistys myös huolehtii veteraanihautajaisiin havuseppeleet, joiden teon aloittivat yhdessä metsänlaidassa edesmennyt Pentti Karppanen ja Jarkko Vartiainen. Ne oli aiemmin hankittu valmiina, mutta tässäkin haluttiin säästää itse tekemällä.

Pari viime vuotta suurin ponnistus talkootoimikunnalle on ollut museon teko, ja aikanaan tärkeä työmuoto oli myös joulukuusien myynti. Niitä kerättiin joulun alla lahjoituksina ja myytiin K-raudan seinustalla tai Suojan pihassa vuosikymmenet. Aloitusaikaa eivät paikalla olevat muistakaan, joku sanoo olleensa mukana tässä vuodesta 1994. Joitakin vuosia sitten tämä toiminta lakkasi, kun tuotto suhteessa työmäärään alkoi huveta liikaa.

Onneksi yhdistyksellä on paljon aktiivisia kannatusjäseniä ja vapaaehtoisia sekä paikallistoimintaan omat vastuuhenkilönsä, Eräjärvellä Erkki Jääskelä ja Juupajoella Tauno Kaukoniemi. Juupajoella reserviläisyhdistys on ottanut vahvasti vastuun tapahtumista.

Veteraanilaulajat osaltaan pitävät yllä veteraanikulttuuria, ja myös perinnetapahtumia pyritään jatkamaan.

Ne kytkeytyvät vahvasti vuodenkierrossa oleviin merkittäviin päiviin kuten talvisodan päättymispäivä, kansallinen veteraanipäivä, kaatuneiden muistopäivä, itsenäisyyspäivä sekä Tuomaanpäivä. Myös jouluaattona halutaan edelleen nähdä kunniavartiot sankarihaudoilla.

Oriveden Sotaveteraanien hallitus 2022

 • Jukka Alho, pj.
 • Tauno Kaukoniemi, varapj.
 • Erkki Kinnari, sihteeri
 • Lyyli Lehtinen (ainoa veteraani joukossa)
 • Hilkka Raukola
 • Kirsti Talke
 • Jarmo Vartiainen
 • Heikki Kössi
 • Erkki Kymäläinen
 • Jukka Tuomaala
 • Erkki Jääskelä
 • Raimo Tonttila.

 

Oriveden Sotaveteraanien toimikunnat:

 • Eräjärvi-toimikunta
 • Juupajoki-toimikunta
 • naistoimikunta
 • perinnelaulajat
 • talkootoimikunta
 • juhlatoimikunta
 • hengellinen toimikunta
 • perinnetoimikunta
 • palkitsemistoimikunta.

Juttua on muokattu 11.1. klo 17: lisätty palkitsemistoimikunta, korjattu että talkoolaiset kahvitettiin. Muutettu Vartiaisen etunimi viralliseksi Jarmo-nimeksi.

Leave a Comment