Mari Syvänen teki koiralleen remmin 15 vuotta sitten ja käyttää sitä yhä: ”Luulen, että pärjään koko elämäni tällä remmillä” – kestävyyttä ja ekologisuutta hän vaalii myös muissa nahkasta valmistamissaan tuotteissa

Mari Syvänen innostui jo kauan sitten nahkatöiden ja hevosvarusteiden tekemisestä. Nyt hän on tehnyt siitä itselleen työn. Nahkavyöt, koirien talutushihnat ja kaulapannat valmistuvat kotona Ala-Hörtsänän tilalla. Kuva: Heli Rahkonen

Kun orivesiläinen Mari Syvänen pääsi yläkoulusta, hän suuntasi Kaustiselle hevosenhoitajakouluun.

– Siellä osana opintoja tehtiin nahkatöitä ja hevosvarusteita. Sieltä jäi sellainen ajatus, että tämä oli kivaa ja tätä olisi kiva tehdä enemmän ja kehittyä.

Unelma jäi hautumaan, kun perhe kasvoi kahdella lapsella.

Toiminimen Syvänen kuitenkin perusti jo kymmenen vuotta sitten, joten yrityspuoli on tullut tutuksi hevoshierontatöillä. Hevosia hän käy edelleen hieromassa Oriveden ja Juupajoen seudulla, missä on vakiasiakaskuntaa.

Syväsellä on Ala-Hörtsänän tilalla Onnistaipaleella omien hevostensa lisäksi myös hoitohevosia. Lampaitakin perheellä on. Niistä Syvänen on teettänyt kehräämöllä villalankoja ja parkituttanut taljoja myyntiin.

Syksyllä Syvänen jätti hevoshieronnan rinnalla kulkeneet kaupanalan työt ja alkoi tehdä yrittäjänä nahkavöitä sekä koiran pantoja ja remmejä opiskeltuaan lisää nahkan työstämisestä viime talvena Ypäjän hevosopiston varusteiden valmistus- ja korjauslinjalla.

Lisäksi hän tekee mittatilaustyönä nahkaisia varusteita niin koirille, hevosille kuin muillekin tarvitsijoille.

– Hierontahomma on koko ajan pikkuisen kasvanut, samoin eläinmäärät kotona. En halunnut vain käydä töissä, vaan myös kantaa enemmän vastuuta. Toivoisin, että joku päivä voisin keskittyä vielä enemmän käsillä tekemiseen.

Mari Syvänen on entisöinyt myös vanhat länget nahkaa käyttäen. Kuva: Heli Rahkonen
Nahkan työstäminen on tarkkaa puuhaa, eikä virheille ole sijaa. Mari Syvänen tekee tässä ompelu-uria koiran pantaan. Kuva: Heli Rahkonen

Kestävyys tuo turvaa

Materiaalina hän käyttää pääsääntöisesti valjasnahkaa, jota hankkii Ruotsista. Hän leikkaa isosta vuodasta nahkaa sitä mukaa, kun tarvitsee. Syvänen on havainnut, että selkänahoista tulee kestäviä valjaita ja vöitä.

– Nahka on laadukas materiaali, ja se muuttuu käytön myötä pehmeäksi. Se vain paranee käytössä.

Kestävyydessä onkin se salaisuus, jolla Syvänen haluaa erottua. Hän sanoo, että kun ostaa yhden remmin, voi hankkia monta koiraa ilman, että ostaa uutta remmiä. Hänellä itsellään on käytössä noin 15 vuotta sitten valmistamansa koiran remmi.

– Luulen, että pärjään koko elämäni tällä remmillä. Tämä on myös ekologista. Romun kertyminen on aika inhottavaa.

Hevosharrastajana Syvänen tietää, että kestävä tuote on myös turvallinen.

– Hevoshomma on niin kovaa, kun pelataan säiden armoilla, että laadun on oltava hyvä. Hyvästä nahkasta tehty tuote on kestävämpi ja siten turvallisempi.

Toistaiseksi Mari Syvänen on tehnyt nahkasta vöitä sekä koirien kaulapantoja ja talutushihnoja. Hän miettii myös, lähtisikö kouluttautumaan satulasepäksi. Kuva: Heli Rahkonen

”Nahkat ovat edelleen yksilöitä”

Myös eettistä puolta Syvänen on ajatellut.

– Teen nämä tuotteet käsin ruotsalaisesta nahasta, jota ei ole kierrätetty koko maapallon ympäri. Tiedän, että nämä lehmät ovat voineet hyvin, koska ne ovat eläneet Ruotsissa eivätkä jossain Jenkeissä, mistä tulee paljon sellaista nahkaa, jossa on ötökänpuremia. Niitä on paljon kirjailtu ja kuvioitu sen takia.

Hän on koettanut selvittää myös kotimaisen nahkan saatavuutta, mutta toistaiseksi siinä onnistumatta.

– Ruotsissa Tärnsjö-nahkabrändillä on pitkä historia. Se on iso valjaiden valmistaja Ruotsissa, ja varsinkin hevosihmisille tuttu. Suomessa isot valjaiden valmistajat käyttävät samaa nahkaa.

Syvänen kuitenkin huomauttaa, että nahka elää aina. Siinä saattaa olla pieniä jälkiä, jos eläimellä on ollut vaikka haava.

– Nahkat ovat edelleen yksilöitä, hän toteaa.

Mari Syvänen haluaa tehdä kaunista mutta yksinkertaista. Kuva: Heli Rahkonen

Pieni virhe voi pilata koko työn

Uniikkeja ovat myös Syväsen nahkasta valmistamat tuotteet. Kaikki lähtee soljen valitsemisesta, minkä jälkeen Syvänen leikkaa leikkurilla vuodasta sopivat palan ja pyöristää sen reunan. Mittaamiseen, soljen sovitukseen ja ompeluun, maalaukseen, kiillotukseen, rasvaukseen ja vahaukseen saa vierähtämään tovin jos toisenkin.

– Pieniä työvaiheita on tosi paljon. Ompelu- ja viimeistelyvaiheet ovat kaikkein työläimpiä, mutta samalla myös laadukkaan työn mitta ja kertoo siitä, miten hyvin tuotteet on viitsitty tehdä. Olen vähän sellainen, että jos jotain teen, en osaa tehdä sitä kauhean huonosti.

Isoin haaste onkin ollut siinä, että pienellä virheellä koko työ voi mennä peruuttamattomasti pilalle. Koko ajan on oltava todella tarkkana, Syvänen korostaa.

– Jos leikkaa väärin tai tekee reiän väärään kohtaan, sitä nahkaa ei enää voi käyttää. On siis onnistuttava kerralla. Joskus viimeinen ommeltava tikki saattaa olla se, joka aiheuttaa sen, että kaikki työ tähän asti on mennyt pieleen. Isoissa töissä virheellä menettää äkkiä katteensa, mutta toisaalta virheistäkin oppii.

– Pieniä työvaiheita on tosi paljon, ja viimeistelyvaihe on kaikkein työläin, Mari Syvänen kertoo. Kuva: Heli Rahkonen
Mari Syvänen hioo lasinpalalla nahkan reunat sileiksi. Kuva: Heli Rahkonen

Käsityönä ja perinteitä kunnioittaen

Toistaiseksi Syvänen on tehnyt vain tilaustöitä ja käynyt messuilla myymässä tuotteitaan. Verkkokaupan perustamistakin hän on harkinnut, mutta ei vielä ole sitä tehnyt.

Suosituimmaksi tuotteeksi ovat Syväsen mukaan osoittautuneet koirien remmit.

– Monet koiranomistajat haluavat käyttää nahkaremmiä, ja tätä useat kasvattajatkin suosittelevat.

Uusien tuotteiden lisäksi hän myös korjaa nahkavarusteita, kuten moottoripyörälaukkuja, laukkujen hihnoja, vöitä ja nahkaisia hevosvarusteita.

– Harrikkamiehet ovat aika paljon tuoneet korjaustöitä. Kun käsin tekee, tulee paljon parempi jälki kuin koneella tulisi. Korjattavaksi tulleet tuotteet on saanut palauttaa parempina kuin uudet.

Syvänen on saanut käsityötaidon verenperintönä. Pienestä pitäen hän on tykännyt tehdä käsin.

– Olen tietyllä tapaa kasvanut käsityöläisyyteen. Lapin-mummuni oli ihan äärimmäisen taitava käsistään, ja pappa teki veneitä käsin.

Syvänen on opetellut käyttämään esimerkiksi tahkoa ja hiomakiveä. Perinteitä kunnioittaen hän ompelee kaikki nahkatuotteensa käsin.

– Käsin saa tehtyä paljon vahvempia töitä, sillä käsin ommeltaessa jos yksi tikki purkautuu, muut eivät purkaudu toisin kuin koneella ommeltaessa. Tällainen perinnekäsitöiden tekeminen on säilymisen arvoinen asia itsessään.

Jotta tuotteista tulee mahdollisimman kestäviä, Mari Syvänen ompelee ne käsin. Kuva: Heli Rahkonen
Työvälineiden on oltava todella teräviä, joten alkuun oli opeteltava niiden teroittaminen, Mari Syvänen kertoo. – Sormet olivat koko ajan verillä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment