Luetuimmat 2022: Eeva Viitanen palasi kunnanjohtajan työhönsä Oskari-vauvan ollessa kolmikuinen – ”On hienoa, ettei minun tarvitse valita perheen ja työn välillä”

Orivedellä asuva Eeva Viitanen palasi tällä viikolla takaisin kunnanjohtajan työhönsä Ruovedellä. Lotta, vuosi ja viisi kuukautta, ja Oskari, kolme kuukautta, jäivät hyvillä mielin isänsä kanssa kotiin. Kuvat: Heli Rahkonen

Oriveden Sanomat julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden luetuimpia juttuja. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 21.9.2021.

Orivedellä asuva Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Viitanen palasi tällä viikolla äitiysvapaalta takaisin töihin. Perheen isä jäi kolmikuisen Oskari-vauvan ja vuoden ja viiden kuukauden ikäisen Lotan kanssa kotiin.

– Tämä sovittiin jo hyvissä ajoin näin. Lasten ei tarvitse mennä vielä näin pieninä hoitoon. Myös isommille lapsille järjestely on mieluinen, sillä joku on aina kotona, kun he tulevat koulusta ja eskarista, Eeva Viitanen kertoo.

Hän kokee olevansa etuoikeutettu, että he pystyvät järjestämään asiat näin.

– On hienoa, ettei minun tarvitse valita perheen ja työn välillä. Perhe on aina ykkönen, mutta on elämässä muutakin. Nyt perhe-elämä ja työ ovat hyvässä tasapainossa.

Eeva Viitanen puhuu mielellään sen puolesta, että isätkin voivat jäädä kotiin.

– Pienelle lapselle äiti on luonnollisesti se läheisin, mutta lapselle ja isälle muodostuu spesiaali suhde, kun he saavat olla paljon yhdessä. Heillä on ihan omia juttujaan, Eeva Viitanen iloitsee.

Hän puhuu kokemuksesta, sillä järjestely on perheessä jo tuttu ja hyväksi havaittu. Organisointia ja rutiineja se silti vaatii.

– Olen nyt alkanut totuttaa Oskaria tuttipullolle päivisin, jotta kaikki sujuu helpommin, kun palaan töihin. Iltaisin, öisin ja aamuisin sitten imetän, Eeva Viitanen selvittää.

Sunnuntaisin perheellä on tapana käydä tulevan viikon menot ja aikataulut läpi.

– Joskus kokousillat venyvät, ja tällöin saatamme tarvita pappaa harrastuskuljetuksiin avuksi.

Oskari-vauvaa haukotuttaa äitinsä Eeva Viitasen sylissä.

Työt töinä, vapaa-aika perheen kanssa

Eeva Viitanen korostaa, että kunnanjohtajan työ on työ siinä kuin muutkin.

– Kunnanjohtajalla mielletään usein olevan tietty status, mutta me olemme silti ihan tavallisia ihmisiä. Meillä on iloja ja suruja kuten kaikissa muissakin perheissä.

– On työ sitten mikä tahansa, siihen liittyy aina perheen yhteisten aikataulujen ja rutiinien yhteensovittaminen. Työt hoidetaan töinä, ja vapaa-aika vietetään perheen kanssa eikä silloin mietitä töitä.

Työ- ja perhe-elämä saadaan Eeva Viitasen mukaan tukemaan toinen toisiaan, kun ne pidetään tarpeeksi erillään toisistaan. Välillä työpäivät silti venyvät, ja jos työpuhelin illalla soi, Eeva Viitanen vastaa. Sähköposteihin hän vastaa illalla, kun lapset ovat nukkumassa.

– On hieno tunne tulla kotiin, kun sinua odotetaan ja tullaan vastaan. Silloin nautin siitä ja olen läsnä siinä hetkessä, vaikka olisi ollut huono päivä.

Viitasen perheelle on myös tärkeää, ettei elämä ole pelkkää suorittamista.

– Tykkäämme olla vaan ja nauttia yhdessäolosta perheen kesken. Vapaa-ajalla ulkoilemme, paljuilemme ja katsomme elokuvia. Arvostamme sitä, että saamme pysähtyä ja rauhoittua kotona. Elämyksiä ei tarvitse lähteä hakemaan mistään muualta. Koti on maailman paras paikka.

Eeva Viitanen on onnellinen, ettei hänen ole tarvinnut valita työn ja perheen välillä. – Haluan rohkaista äitejä tekemään omannäköisiään ratkaisuja ja hakeutumaan töihin isän jäädessä kotiin, hän sanoo Oskari-vauva sylissään. Lotta mopoilee.

”Koen velvollisuudekseni palata töihin”

Eeva Viitanen kiittelee joustavaa työnantajaansa.

– Perhevapaat ovat neuvotteluasioita. Meillä työyhteisössä kannustetaan joustavaan työn ja perheen yhteensovittamiseen.

Eeva Viitanen itse kokee velvollisuudekseen palata töihin vauvan ollessa vielä pieni, koska tämä kerran on mahdollista.

– Koen velvollisuudekseni palata, koska meillä on tulossa isoja asioita valmisteltaviksi, kuten ensi vuoden budjetti ja tulevaan hyvinvointialueeseen liittyvät tehtävät.

Eeva Viitanen uskoo, että häntä on työssään helppo lähestyä juuri lasten ja nuorten kautta. Lisäksi hänen on työssään helppo huomioida lasten ja lapsiperheiden näkökulmia.

– Se, mitä me lapsiperheenä arvostamme, huomioidaan suunniteltaessa toimintoja Ruovedellä. Minun on helppo samaistua viemään eteenpäin sellaisia asioita, jotka tukevat perheiden hyvinvointia ja jaksamista.

Hän mainitsee esimerkeiksi uuden päiväkodin rakentamisen Ruovedellä, osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen ja harrastamisen mallin, jossa kaikille lapsille tarjotaan mahdollisuutta harrastaa koulupäivän yhteydessä.

Oskarin ja Eeva-äidin hassutteluhetki.

Riittämättömyys tuttu tunne

Eeva Viitanen haluaa omilla valinnoillaan rohkaista myös muita äitejä.

– Haluan rohkaista äitejä hakeutumaan töihin. Samalla haluan sanoa esimerkiksi vastavalmistuneille, jotka miettivät lastenhankintaa, että lapset ja työ ovat yhteensovitettavissa.

Hän kertoo, ettei heitä ole suoraan arvosteltu valinnoistaan.

– Olemme kuulleet sellaisia kommentteja kuin ai, oho ja vau. Mutta tämä järjestely on meille luontevaa.

Eeva Viitanen kertoo luottavansa täysin puolisonsa lastenhoitotaitoihin.

– Omista tavoista on silti vaikea luopua, ja koska en siedä epäjärjestystä, saatan kotiin tullessani hetken viuhtoa menemään ja laittaa pyykkejä pois silmistä. Lokeroin ajatuksiani samalla, kun laitan tavaroita paikoilleen. Myös liikunta auttaa minua jaksamaan.

Riittämättömyyden tunteita Eeva Viitanen myöntää hänkin kokevansa.

– Varmasti jokainen äiti kokee joskus riittämättömyyden tunteita, on sitten tuolla tai täällä. Näiden tunteiden kanssa oppii kuitenkin elämään. Keskustelut puolison kanssa auttavat tässä.

Eeva Viitanen tunnustaa, että pedanttina, perfektionismiin taipuvaisena ihmisenä riittämättömyyden tunne monesti korostuu.

– Onneksi minulla on sellainen puoliso, joka muistuttaa, etten pingottaisi liikaa ja että vähempikin riittää.

Kun Eeva Viitanen palaa töistä kotiin, hän on täysillä läsnä lapsilleen. Leikkien lomassa työasiat unohtuvat.

Leave a Comment