Parasta glögiä tulee itse keitetystä, vahvasta mausteliemestä, kertoo yksi nettikyselyyn vastanneista – liemeen hänen mukaansa tarvitaan muun muassa tuoretta inkivääriä ja kardemumman siemeniä

Glögi
Glögi maistuu suurimmalle osalle Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneille. Kuva: Pixabay

Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneille glögi maistuu. Vastaajista nimittäin yli 80 prosenttia kertoi, että glögi maistuu heille.

Kyselyyn saatiin 24 vastausta, joista kaikki olivat joskus maistaneet glögiä. Yksikään vastanneista ei nimittäin valinnut kyselystä kohtaa, jossa olisi voinut tunnustaa, että juomaa ei ole tullut maistettua.

Vastaajista vain neljä kertoi, että glögi ei ole heidän makuunsa.

Glögin makuun mieltyneet kertoivat, että lämmin juoma sopii hyvin pakkasten aikaan ja pimeneviin iltoihin.

– Hyvä hehkuviini ja suomalainen glögi ovat hyviä pimeän vuodenjana piristyksiä esimerkiksi ulkoilun jälkeen, kertoo yksi kyselyyn vastanneista.

Lue myös: ”Nuotiolla voi tehdä kaiken saman kuin kotona keittiössäkin” – Erityismetsässä nuotiolla kypsennettävä joulukala saa kylkeensä yllättävän mausteen, ja nuotiopiparit kätkevät jo valmiiksi sisuksiinsa tutun makuparin

Glögi maistuu siitä pitäville ihan sellaisenaan. Ylimääräisiä mausteita juoma ei heidän mukaansa siis kaipaa.

– Tavallinen kaupan glögijuoma, ilman mitään mausteita, toteaa eräs vastaaja.

– Lämmin höyryävä glögi on parasta ilman lisämausteita. Maistuu myös mukana nuotiolla istuskellessa pikku pakkasessa ja tulen leimusta nauttien. Jouluiset piparit ja Aurajuusto tuo lisänautintoa, muttei välttämätöntä, kertoo toinen vastaaja.

Rusinoita, manteleita ja ehkä myös hiukan alkoholia

Oma porukkansa on se, joka haluaa juomansa sekaan myös yllätyksiä. Toiselle se on loraus alkoholia, toiselle ne mantelit ja rusinat.

– Alkoholittomana kokonaisten, kuorittujen manteleiden ja rusinoiden kera, kirjoittaa yksi vastaaja makumieltymyksestään.

– Joskus ehkä mukillinen terästettynä, kertoo toinen vastaaja.

Yksi vastaajista kertoo myös reseptin, jolla hänen mukaansa tulee se kaikkein paras glögi. Pohjana siinä on itse tehty mausteliemi.

– Parasta on itse keitetty vahva mausteliemi, johon laitetaan kanelitanko, kokonaisia neilikoita, mustapippureita, tähtianiksia, kardemumman siemeniä ja tuoretta inkivääriä viipaleina. Tummaa sokeria maun mukaan.

Reseptin antaja vinkkaa myös, että maustelientä kannattaa keittää useammaksi kerraksi. Juoma viimeistellään muun lorauksella konjakkia.

– Glögiin lisäksi mustaherukkamehua ja punaviiniä. Lasin pohjalle konjakkia, hän opastaa juoman malliksi.

Kyselyn vastaukset on poimittu perjantaina 23.12.2022 kello 9.15.

Leave a Comment