Lounaskahvila Hellan jouluikkuna lumosi äänestäjät ja on Kaupungin kaunein jouluikkuna  – kisan voitto tuli Veera Helinille haikeaan aikaan, sillä Hella sulkee ovensa

Lounaskahvila Hella voitti vuoden 2022 Kaupungin kaunein jouluikkuna -kisan. Yrittäjä Veera Helin kunniakirja voitosta jää yhdeksi kauniiksi muistoksi Hellan taipaleesta. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Lounaskahvila Hellan jouluikkuna sai eniten ääniä Oriveden kaupungin ja Oriveden Sanomien yhdessä järjestämässä Kaupungin kaunein jouluikkuna -kisassa.

– Ihana juttu. Tuntuu tosi hienolta, että äänestäjät ovat tykänneet meidän ikkunastamme. Olemme itsekin huomanneet, että etenkin lapset ovat pysähtyneet tutkimaan ikkunassa olevia juttuja ihan pitkäksikin aikaa. Meidän koristelumme lisäksi ikkunassa taitaa olla nyt pieniä nenänjälkiäkin, yrittäjä Veera Helin naurahtaa.

Lounaskahvila Hellan jouluikkuna sai yhteensä 135 ääntä. Toiseksi tuli Verhoomo Wooden Heart 103 äänellä ja kolmanneksi sijoittui Parturi-Kampaamo Clipci 85 äänellä.

Lue myös: Kaupungin kaunein jouluikkuna -äänestys on päättynyt – kisan voittaja julkistetaan vielä ennen joulua

Kaiken kaikkiaan leikkimielisessä kisassa annettiin 667 hyväksyttyä ääntä. Kaikki 15 jouluikkunaa saivat ääniä.

Kaupungin kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Lounaskahvila Hellan toisessa jouluikkunassa oli pieni kylä, josta saattoi löytää orivesiläisille ja juupajokelaisille tuttuja juttuja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kaksi ikkunaa, kaksi maailmaa

Lounaskahvila Hellan jouluikkunoissa on kaksi maailmaa. Toisessa ikkunassa on pieni kylämaisema rakennuksineen ja kyläläisineen. Asetelman Helin ja hänen apurinsa olivat koonneet siten, että siinä olisi monelle tunnistettavia paikkoja.

Ikkunan asetelmassa on nimittäin kyse tiivistetystä Juupajoesta ja Orivedestä. Kiinnostavaa tutkittavaa on runsaasti, sillä kokonaisuudessa on mukana liikkuvia osia ja paljon valoja.

– Sieltä löytyy Juupavaara laskettelijoineen, Oriveden yläkenttä ja luistelijoita, keskustaa sekä liikuntahalli ja sen lampi. Toki sieltä löytää myös rautatieaseman, leirintäalueen ja hevosiakin on mukana, Helin listaa.

Kylämaiseman ikkunanseinustassa on puolestaan tonttuovi. Sen kautta toisen ikkunan tonttumaailman asukit pääsevät vierailemaan Orivettä ja Juupajokea kuvailevassa kylässä.

– En minä tätä kaikkea tosiaankaan itse ole keksinyt. Muun muassa tyttäreni on ollut tätä ihan innoissaan suunnittelemassa ja ystävätkin ovat olleet auttamassa ja rakentamassa, Helin sanoo.

Ystävistä oli apua myös siinä, että kylästä tuli näyttävä kokonaisuus. Heiltä Helin sai asetelmaan lainaksi muun muassa rakennuksia omiensa jatkoksi.

– Itse olen niitä vähän keräillyt. Sain ensimmäisen rakennuksen kymmenisen vuotta sitten apeltani, joka toi sen tuliaisena Saksasta. Olen hankkinut niitä vuosien varrella lisää ja ikkunaa varten piti ihan varta vasten ostaa muutama lisää, Helin tunnustaa.

Kaupungin kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Toisessa jouluikkunassa on tonttujen maailma. Kylään ne pääsevät puikahtamaan tonttuoven kautta. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Iloa asiakkaille, erityisesti lapsiperheille

Tapana Helinillä on myös ollut, että näyteikkunoista on löytynyt joka joulu jotain jouluista.

– Aina siihen on vähän jotain rakenneltu, ehkä lähinnä sellaista tonttujen maailmaa. Tämä nyt oli vähän uusi idea, että ikkunoissa on eri maailmat.

Lue myös: Tarja Ojala luo ikkunaan joka joulu uuden tarinan – tänä vuonna oppipoikatontut keräsivät pitkin pitäjää kiltteyskortteja

Syitä jouluikkunaan luomiseen on ollut monia, muun muassa se, että Helin on itse jouluihminen. Lisäksi hän on halunnut aina tarjota jotain iloista asiakkailleen ja erityisesti lapsiperheille.

– Lapset ovat lähellä sydäntäni. Se on ollut minulle alusta asti tärkeää, että Hellassa huomioidaan myös lapset ja lapsiperheet. Meillähän oli täällä esimerkiksi leikkinurkkaus, jossa oli pieni punainen keittiö. Koronan vuoksi jouduimme viemään sen pois.

– Olemme myös järjestäneet lapsille aina paljon tekemistä. Esimerkiksi joulunavauksessa meidän pihassamme pääsi tonttujen testiradalle, jonka suorittaneet saivat oman tonttunimen. Lisäksi lapset saivat tuoda joulukuuseemme koristeen ja heidän kesken arvottiin palkinto, Helin kertoo.

Kaupungn kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Lounaskahvila Hellan jouluikkunoissa on ollut paljon tutkittavaa. Kylän puolella on muun muassa liikkuvia osia. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Voitto tuli haikeana ajankohtana

Jouluikkuna-kisan voitto tuli Helinille haikeana ajankohtana. Yritys ei nimittäin ole ensi vuonna puolustamassa voittoaan.

– Olen päättänyt lopettaa Lounaskahvila Hellan toiminnan tähän vuodenvaihteeseen. Yritys on avoinna enää ensi viikon keskiviikkona ja torstaina, Helin sanoo.

Lounaskahvila Hella avasi ovensa kesällä 2018. Neljän ja puolen vuoden ajan toiminta-aikaan ovat mahtuneet lähes kahden vuoden koronakausi rajoituksineen sekä Venäjän Ukrainassa aloittama sota, joka on aiheuttanut kustannusten nousua moneen asiaan, etenkin sähkön hintaan.

– Vähitellen päätös lopettamisesta alkoi vahvistua syksyn aikana, vaikka olin sitä jo pidempään miettinyt. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet ihan hirvittävästi. Lisäksi sähkösopimukseni vaihtui ja hinta kolminkertaistui. Kun asiakkaiden määrä on vielä vähentynyt, niin siitä se yhtälö tulee.

Kaupungin kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Jouluikkunan kylästä löytyy myös karavaanari, ihan niin kuin Säynäniemestä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Yrittäjän matkalta Helin on saanut paljon

Vaikka olo on haikea ja surullinenkin, katsoo Helin tyytyväisenä taaksepäin. Nyt tehdyn yrittäjän matkan aikana hän oppinut paljon ja saanut palvella ihania asiakkaita.

– Etenkin näihin syksyn kuukausiin on mahtunut paljon sellaisia ihania asioita. Pidimme lapsille Halloween-tapahtuman, joulunavauksessa puurolla kävi paljon väkeä ja Rantapoikien keikan aikana paikka oli ihan täysi. Olimme mukana myös Säynäniemen Joulumaassa, missä hyväntekeväisyysarpajaisemme sai ihan huikean suosion.

Lisäksi asiakkaat tekivät vielä Hellan jouluviikosta täysin työntäyteisen.

– Jouluruokatilauksia tuli todella hyvin. Olemme muun muassa paistaneet 400 vuokaa joululaatikoita. Ja sitten vielä ikkunamme äänestettiin kauneimmaksi jouluikkunaksi. Paljon jää jo siis pelkästään tästä syksystä hienoja asioita muisteltavaksi, Helin toteaa.

Uusia lanseerauksiakin Helin ennätti tehdä yhdessä toisen kahvilayrittäjän kanssa. He toivat koronan aikana tarjolle vappuherkkuja sisältäneet Vappukassit ja myöhemmin kesällä Juhannuskassit.

– Munkkeja paistettiin silloin ihan urakalla ja simaa tehtiin satoja litroja, sillä pelkästään Vappukasseja meni lopulta yli sata kappaletta, Helin muistelee.

Kaupungin kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Lounaskahvila Hellan jouluikkunoita ennättää vielä ihastella. Toisesta ikkunasta tontut ovat pitäneet tarkasti silmällä, ketä kadulla on liikkunut. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Nyt on aika hengähtää hetki

Vielä Helin ei tiedä, mitä hän aikoo jatkossa tehdä. Hän aikoo pohtia asiaa tarkemmin pienen rauhoittumisen jälkeen.

Sitä hän kuitenkin toivoo, että Hellan tiloihin löytyisi uusi vuokralainen ja että hänen vakituiset asiakkaat löytäisivät itselleen uuden ruokailu- ja kahvittelupaikan.

– Asiakkaani ansaitsevat ihan hirmuisen kiitoksen ja heitä minun tulee ikävä. He kannattelivat yrityksen koronan yli, jotta meillä oli vielä mahdollisuus jatkaa. Hekin ovat olleet lopettamispäätöksestä surullisia, mutta ovat toki ymmärtäneet, mistä se johtuu. Jokainenhan tässä maailmantilanteessa joutuu miettimään, mihin rahansa käyttää.

Millaiselta arvelet sen tuntuvan, kun painat Lounaskahvila Hellan oven vuodenvaihteessa viimeisen kerran kiinni?

– Itku siinä varmasti tulee, mutta samalla myös sellainen helpotuksen tunne. Aikamoinen stressi tässä on kuitenkin viimeisten kolmen vuoden aikana ollut päällä, kun on pitänyt miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä voi tehdä, jotta yritys voi jatkaa toimintaa. Nyt sen aiheuttama puristuksen tunne rinnasta poistuu.

Kaupungin kaunein jouluikkuna, Lounaskahvila Hella
Viitoista sen voi lukea, mitä kylästä löytyy. Mukaan on päässyt muun muassa Oriveden yläkenttä ja luistelijat. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment