Pelastuslaitoksen terveiset turvalliseen jouluun: vahdi kynttilöitä, mieti ulkotulen paikkaa, testaa palovaroitin ja pidä pelastustie vapaana myös lumesta

Tuikkukynttilät kuumenevat palaessaan hyvinkin kuumiksi, joten niille palamaton alusta ja riittävä etäisyys toisistaan on tärkeä muistaa. Kuva: Anne Kotipuro

Joulun ja uudenvuoden lähestyessä Pirkanmaan pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan muutamista tärkeistä turvallisuusasioista.

Tänä jouluna juhlapyhien viettoa varjostavat energiakriisi ja mahdolliset sähkökatkokset, joihin kannattaa varautua hankkimalla muun muassa kotivara. Eli varmista ja mieti 72 tunnin toimintamallisi ennalta ruuan ja sen valmistuksen, veden, lääkkeiden, varavirran, lämmityksen, valaistuksen, polttoaineiden sekä tiedonsaannin osalta. Muista myös erityisruokavaliot ja lemmikkien ruoat. Varmista myös, että läheisesi ja ystäväsi tietävät varautumisen tärkeyden.

Avotulen ja kynttilöiden käyttöä valvottava

Joulukuussa syttyy eniten kynttilöistä ja avotulista aiheutuvia tulipaloja. Suuri osa näistä voitaisiin välttää valvonnalla.

Palavaa kynttilää ei saa koskaan jättää valvomatta. Kiinteistön omistaja ja haltija vastaa aina seurauksista, jos tulipalo syttyy huolimattomuudesta, ja voi joutua vastuuseen asiassa. Kynttilä sijoitetaan etäälle palavista materiaaleista, koska esimerkiksi oven aukaisemisesta aiheutuva ilmavirtaus saattaa heilauttaa liekin verhoihin tai muuhun palavaan materiaaliin.

Kynttilää tulee polttaa aina tukevassa ja palamattomassa kynttilänjalassa. Jos kynttilänjalassa käytetään sellaisia mansetteja tai koristeita, jotka voivat syttyä palamaan, pitää kynttilä sammuttaa ajoissa.

Palovaaran lisäksi voi valvomattomasta kynttilästä aiheutua muitakin onnettomuuksia. Esimerkiksi lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä koskaan jättää hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Tuli tarttuu erittäin herkästi hiuksiin ja eläinten karvapeitteeseen. Kasvojen alueen palovammat aiheuttavat pysyvän kosmeettisen vamman.

Tuikkukynttilän (lämpökynttilän) kuori voi lämmetä jopa 200–300-asteiseksi, ja siksi sitä on poltettava aina palamattomalla ja kuumuutta kestävällä alustalla. Kynttilöiden pohjassa pitäisi olla pienet nystyrät, jotta kynttilän ja alustan alle pääsee viilentävää ilmaa. Jos tuikkua poltetaan kynttilälyhdyssä, tulisi sen saada riittävästi palamisilmaa, jotta se palaisi tasaisesti. Lyhdyn palotilan pitäisi olla vähintään noin litran kokoinen.

Huolellisuutta myös tuikkujen ja ulkotulien kanssa

Turvallinen lämpökynttilöiden välinen etäisyys on 5 senttiä, sillä jos kynttilöitä on useita ja ne ovat liian lähekkäin, saattaa syttyä niin sanottu allaspalo, jossa tuikut palavat yhdellä suurella liekillä. Tällainen palo on sammutettava aina tukahduttamalla, ei siis koskaan vedellä.

Tuikkukynttilää turvallisempi tunnelmanluoja on paristokäyttöinen led-kynttilä, jonka voi laittaa mihin tahansa kynttiläkippoon tai lyhtyyn.

Ulkotulet tulee aina sijoittaa palamattomalle ja lämpöä kestävälle alustalle. Ulkokäyttöön tarkoitettuja tulia ja kynttilöitä ei saa käyttää sisätiloissa. Ota huomioon paikkaa valitessasi myös parvekkeet, kuistit tai katokset. Tutustu aina ennen käyttöä niiden käyttöohjeisiin.

Ulkotulet kannattaa sijoittaa muutamien metrien etäisyydelle rakennusten seinistä. Myös ulkotulet vaativat valvontaa, sillä esimerkiksi sateella tulikuuma massa voi roiskua. Ulkotulta tulisi polttaa vain palamattomassa astiassa tai se on sijoitettava tukevasti lumihankeen tai hiekkaan, sillä keventynyt ulkotuli saattaa tuulen mukana kulkeutua lähelle palavaa materiaalia.

Sisällä käytettävät jouluvalot eivät sovellu ulkokäyttöön, sillä ulos tarkoitetulta valolta vaaditaan sisävaloja parempia ominaisuuksia. Sisäkäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen johdot eivät kestä kylmää ja märkää, vaan saattavat hapertua eikä niiden muuntaja sovellu ulos. Ulkokäyttöön soveltuvia jouluvaloja voi käyttää sisällä.

Onnettomuuksiin kannattaa varautua

Vahinkoihin kannattaa varautua ennakolta. Testaa palovaroitin; se valvoo kun sinä nukut. Muista myös, että palovaroittimen tyypillinen kestoikä on noin kymmenen vuotta. Jos asunnossa on tulipesä tai kaasuhella, hanki myös häkävaroitin. Sen kestoikä on vain noin 3–5 vuotta. Pimeään aikaan sähköhäiriöihin kannattaa varautua patteri- tai akkuvalaisimilla.

Varaudu tulipaloon pitämällä sammutuspeite tai käsisammutin käden ulottuvilla. Muistathan, että rasvapaloon ei saa käyttää vettä. Kertaa mielessäsi kodin turvalliset poistumisreitit ja yhdessä sovittu kokoontumispaikka. Opeta myös lapsille, miten tulipalossa tulee toimia.

Varmista vielä, että hätätapauksissa paloauto ja ambulanssi löytävät osoitteeseen nopeasti. Apu ehtii nopeammin paikalle, jos asuinrakennuksessa on selkeästi näkyvä osoitenumero, joka näkyy myös pimeässä. Pihavalaistuskin kannattaa pitää päällä. Tänä talvena lunta on tullut paljon, joten huolehdithan lumitöistä, jotta pelastustiet pysyvät auki.

Toiminta tulipalossa riippuu siitä, missä tulipalo syttyy.

Jos omakotitalossa tai kerrostalossa omassa asunnossa syttyy tulipalo

 • pelasta vaarassa olevat ja varoita muita vaarassa olevia.
 • sammuta palon alku, jos voit.
 • poistu huoneistosta.
 • jos huoneessa on savua, ryömi lattialla, sillä siellä on vähiten savua.
 • sulje ovet perässäsi.
 • soita 112 vasta turvallisesta paikasta.
 • opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos tulipalo syttyy kerrostalossa muualla kuin omassa asunnossa ja porraskäytävässä on savua, on turvallisinta jäädä omaan asuntoon. Kerrostaloissa huoneistojen väliset rakenteet kestävät tulipaloa ainakin tunnin.

Jos porraskäytävässä on savua

 • pysy huoneistossa.
 • tiivistä ovi mahdollisen savun takia esimerkiksi märillä pyyhkeillä.
 • soita 112 ja ilmoita tilanteesi.
 • jos mahdollista, mene parvekkeelle tai ikkunaan ja herätä pelastajien huomio.
 • odota rauhallisesti pelastajien tuloa.

Vaikka nostolava-autolla kerrostaloissa ei pääse joka paikasta pelastamaan ihmisiä, niin pelastajilla on mukanaan pelastautumishuppu, jonka avulla he voivat tuoda ihmisiä pois asunnoistaan, vaikka porraskäytävässä olisi vielä savua.

Leave a Comment