Oriveden koko latuverkosto on auki, Juupajoella saadaan tällä viikolla lisää hiihdettävää latua – ilmoittautuminen hiihtokouluihin on käynnissä, uutena aloittaa Liikuntasankarit-ryhmä

Lasten Lumipäivät, Hiihtomaa
Taas pääsee suksille! Viime talvena Lasten Lumipäivät kokosivat hurjasti väkeä testailemaan taitojaan suksilla. Lisäksi hiihdon valmennusryhmäläiset esiintyivät näytöstyyliin. Oikealla Oriveden Ponnistuksen hiihtojaoston puheenjohtaja Markus Hämäläinen. Arkistokuva: Mirkka Tuominen

Luminen alkutalvi on hellinyt hiihdon ystäviä.

– Ihan koko Oriveden latuverkosto on nyt hiihdettävissä. Valaistua latua on noin 12 kilometriä.  Myös 12 kilometrin mittainen Teerijärven lenkkikin on nyt auki, ja ladut ovat hyvässä kunnossa, sanoo Oriveden Ponnistuksen hiihtojaoston puheenjohtaja Markus Hämäläinen.

Myös Juupajoen kunta tiedottaa sosiaalisessa mediassa, että koulukeskuksen latu on hiihtokunnossa. Käpylän ladun luvataan tulevan hiihtokuntoon tällä viikolla. Siellä hiihtotyylinä on perinteinen. Myös Lylyyn luvataan latua tällä viikolla.

Kopsamon koulun latu ja yhdyslatu laitetaan hiihtokuntoon ensi vuoden alussa koulun hiihtokauden alkaessa.

Jäälatua ei toistaiseksi ajeta

Jäälatua Orivedelle ei toistaiseksi ajeta.

– Jäälatua ei toistaiseksi turvallisuussyistä ajeta. Jäät eivät kerenneet kauhean vahvaksi tulemaan, kun tuli vahva lumikerros. Tilannetta seurataan ja katsotaan myöhemmin talvella, miten sitä on mahdollista ajaa.

Hämäläinen toteaa, että hiihtobuumi Orivedellä kantaa edelleen, ja laduilla on riittänyt vilskettä. Hämäläinen kertoo itse ehtineensä ladulle vähän huonosti, mutta silti hiihtokilometrejä on plakkarissa tälle talvea kolmesataa.

Hämäläisen aika onkin kulunut pitkälti huoltohommissa ja käytännönjärjestelyiden parissa. Valmennusryhmät pyörivät täyttä vauhtia, ja OrPo on aloitellut kisakaudenkin menestyksekkäästi. Ympärivuotisesti valmennusryhmissä harjoittelee noin 20 lasta, ja uusia kisailijoitakin on saatu jo tälle talvelle mukaan.

Lue myös: Hiihto ja triathlon erityisesti sydäntä lähellä, mutta kaikkea liikkumista osaa arvostaa varsinkin sen jälkeen, kun onnettomuus oli lähellä mullistaa elämän – katso videolta, kuinka pellen rooliakaan pelkäämättömän kunnon kuntalaisen lanteet taipuvat Macarenan tahdissa

Hiihtokouluilmoittautuminen nyt auki

Hiihtokoulut 4–15-vuotiaille alkavat heti loppiaisen jälkeen. Hiihtokoulupäivistä voi viime vuoden tapaan valita itselleen paremman päivän. Vaihtoehdot ovat torstai ja sunnuntai.

– Molemmille päiville tulee osallistujien taitotason mukaisia ryhmiä, jotta kaikilla on oikeantasoinen ryhmä oppia.

Hiihtokoulu on kuuden kerran kokonaisuus, joka huipentuu Lasten Lumipäiviin maaliskuulla.

Lue myös: Hurja määrä lapsia viihtyi Lasten Lumipäivillä ja testasi taitojaan suksilla – katso kuvat lauantaina vietetystä riemukkaasta hiihtotapahtumasta

Hiihtojaosto järjestää tuttuun tapaan myös tänä talvena neljä Sinetti-cupin osakilpailua yhteistyössä Säästöpankki Sinetin kanssa.

Lue myös: Käsiajat jäivät historiaan, ja kilpailusarjakin uudistui taituruutta vaativalla kilpailumuodolla – matalankynnyksen hiihtokilpailuja järjestetään Hiihtomaassa jo neljättä talvea

Ilmoittautuminen hiihtokouluihin on auki ja tapahtuu Oriveden Ponnistuksen nettisivujen kautta.

Myös aikuisten tekniikkaopetus saa jatkoa. Opetuksesta vastaa ammattivalmentaja Petri Simonen, jolle ilmoittaudutaan suoraan.

Lajikokeiluja erityistä tukea tarvitseville

Nettisivujen kautta puolestaan ilmoittaudutaan myös tammikuussa starttaavaan uuteen Liikuntasankarit-ryhmään. Kyseessä on soveltavan liikunnan ryhmä erityistä tukea tarvitseville 6–15-vuotiaille lapsille ja nuorille.

– Meillä on parina talvena ollut erityislasten hiihtokoulu, ja nyt haluamme järjestää erityislapsille matalan kynnyksen toimintaa koko vuoden, Hämäläinen kertoo ja kiittelee, miten hienosti kaikki paikalliset seurat ovat hyvässä hengessä lähteneet yhteistyöhön.

Hiihtokoulun lisäksi OrPosta mukana ovat lentopallo- ja voimistelujaostot. Myös Fortuna, Tuisku, SC Läsimäki, Oriveden Naisvoimistelijat sekä paikalliset aktiivipyöräilijät ovat luvanneet lähteä mukaan.

Liikuntasankarit-ryhmässä yhtä lajia pääsee kokeilemaan kahdesta neljään kertaa.

– Ohjelma on luotu keväälle, mutta vastaavanlainen runko on tarkoitus luoda myös syksylle. Viikosta toiseen kokoonnutaan samalla kellonlyömällä keskiviikkoiltaisin, Hämäläinen kertoo.

Ryhmän alkuun saattamisesta on kiittäminen Jenni Hämäläistä ja Kati Palsinajärveä.

– He olivat päävastuussa erityislasten hiihtokoulussa ja alkoivat ideoida, että tämmöinen olisi hieno homma. Ryhmä on vain ja ainoastaan erityistä tukea tarvitseville, eivätkä he mene mukaan olemassa jo oleviin ryhmiin, jotta kynnys on mahdollisimman matala, Markus Hämäläinen tietää kertoa.

Uutuustapahtumana tälle talvelle hiihtojaosto järjestää helmikuussa Special Olympicsin alla National winter games -kisailut erityistä tukea tarvitseville. Lajeina ovat hiihto ja lumikenkäily.

Hiihtokoulussa harjoitellaan myös niin mäen laskemista kuin ylöspäin kiipeämistä. Kuva: OrPon hiihtojaosto

Leave a Comment