”Ankeiden vuosien jälkeen on todella kiva, kun olette jaksaneet ottaa yhdistyksemme kutsun vastaan ja tulla pikkujouluumme” – juhlan tuntua toi lisää, kun kuusi jäsentä sai ansiomerkin

Eläkeliiton Oriveden yhdistys
Eläkeliiton Oriveden yhdistyksen jäsenet olivat lähteneet sankoin joukoin viettämään yhdistyksen joulujuhlaa Oriveden Kampukselle. Ulla Seppälä (vas.) toimi juhlan juontajana. Seurakseen samaan pöytään hän oli saanut Kyllikki Väihinpään. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Eläkeliiton Oriveden yhdistyksen jäsenet olivat lähteneet sankoin joukoin viettämään yhdistyksen joulujuhlaa Oriveden Kampukselle. Tästä iloitsi myös yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Helin.

– Näiden ankeiden vuosien jälkeen on todella kiva, kun olette jaksaneet ottaa yhdistyksemme kutsun vastaan ja tulla pikkujouluumme.

Yhdessä olon, jouluruokailun ja Leo Mäkisen viihdenumeron lisäksi juhlan ohjelman kuului myös virallinen osuus, jonka aikana yhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana olleille jaettiin ansiomerkit.

– Ansiomerkkien jakaminen on meillä pitkästä aikaa ohjelmanumerona. Minua on henkilökohtaisesti harmittanut piirihallituksessa, kun toiset yhdistykset anovat merkkejä ja me emme ole niitä anoneet moneen, moneen vuoteen, Helin sanoi.

Yhdistyksen hallituksen kokouksessa Helin olikin ehdottanut, että ansiomerkkejä anottaisiin nyt kahdelle henkilölle. Hallitus ei ollut samaa mieltä. Se halusi myöntää ansiomerkin useammalle henkilölle.

Eläkeliiton Oriveden yhdistys
Helena Männistö (kesk.) sai Eläkeliiton hopeisen ansiomerkin. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Yksi kultainen ja viisi hopeista

Yhdistyksen pikkujouluissa niitä jaettiinkin lopulta kuusi kappaletta. Merkit niiden saajille luovutti Eläkeliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja ja Kangasalan yhdistyksen jäsen Lilja Pohja.

– Yhdistysten hallitukset siis miettivät, ketkä ovat sellaisia ansioituneita, jotka ovat pyyteettömästi tehneet työtä yhdistyksen hyväksi ja antaneet panostaan jopa vuosikaudet. Kun henkilöt on mietitty, anoo hallitus hopeista ansiomerkkiä Pirkanmaan piiriltä, Pohja selvitti anomusprosessia.

Kultaista ansiomerkkiä hallitus voi anoa jäsenelle, kun hopeisen ansiomerkin saannista on kulunut 3–4 vuotta. Sen myöntää Eläkeliiton liittohallitus, kun piiri on sitä puoltanut.

Kultaisen ansiomerkin tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta Eläkeliiton ja sen päämäärien hyväksi sai Erkki Jääskelä.

Hopeisen ansiomerkin samoilla saatesanoilla saivat Valma Stålhammar, Ulla Reini, Helena Männistö, Raimo Siren ja Jouko Helin.

Pohja myös ohjeisti niin uusia kuin vanhoja ansiomerkin saaneita merkin käyttämisestä.

– Ansiomerkkejä saa pitää kaikissa Eläkeliiton tilaisuuksissa. Sehän on kunniamerkki. Sitä saa kyllä ihan kunniakkaasti käyttää kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa, Pohja totesi.

Lisäksi Pohja painotti, että kultaisen ansiomerkin saaneiden on jätettävä hopeinen ansiomerkki piirongin laatikkoon. Merkkejä ei siis saa käyttää rinnakkain.

Eläkeliiton Oriveden yhdistys
Eläkeliiton kultaisen ansiomerkin sai Erkki Jääskelä. Merkin hänen takkinsa rintapieleen kiinnitti Eläkeliiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Lilja Pohja. Oriveden yhdistyksen varapuhaanjohtaja Timo Ala-Herttuala jakoi kukat. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Merkillä on saajalleen suuri merkitys

Pohja myös kannusti yhdistystä anomaan myös jatkossa lisää ansiomerkkejä jäsenilleen.

– Se ei ole rahallisesti mikään suuri panos yhdistykselle, mutta merkin saajalle sillä on suuri merkitys. Saaja tuntee, että häntä arvostetaan, hänen työtänsä arvostetaan ja siitä tunnustuksena hän sitten ansiokkaasti voi merkkiä käyttää jatkossa, Lilja perusteli.

Kaikkien ansiomerkin saaneiden puolesta kiitokset lausui Erkki Jääskelä.

– Haluan meidän huomionosoituksen kohteeksi tulleiden puolesta kiittää Eläkeliiton Oriveden yhdistyksen hallitusta. Sieltähän tämä on alkunsa saanut. Samoin myös piirin edustajia tästä miellyttävästä huomionosoituksesta.

Jääskelä totesi, että merkkeihin liittyy paljon yhteisöllisyyttä, yhdessäoloa, monia mukavia hetkiä sekä tilaisuuksia ja tapahtumia.

– Me yritämme pitää merkit kirkkaina ja kiillottaa niitä ja pitää myös näkyvillä Eläkeliiton tilaisuuksissa niin kuin Lilja sanoi. Olkoon tämä meille kaikille kannustuksena jatkamaan toimintaa Eläkeliiton arvojen ja toiminnan hyväksi. Kun siellä tarpeeksi kauan toimii, niin tämmöisen huomionosoituksen saa sitten.

Eläkeliiton Oriveden yhdistys
Eläkeliiton ansiomerkin juhlassa ottivat vastaan Jouko Helin, Helena Männistö, Ulla Reini , Erkki Jääskelä ja Valma Stålhammar. Ansiomerkit heille jakoi Lilja Pohja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Ruusu myös Ullalle

Eläkeliiton Oriveden yhdistyksen puheenjohtaja Jouko Helin muisti myös tilaisuuden juontanutta Ulla Seppälää kukilla niin yhdistyksen kuin kuntalaisten hyväksi tehdystä työstä.

Seppälä on ollut mukana Eläkeliiton toiminnassa yli 30 vuotta ja hän on myös orivesiläisten satumummo. Ansiomerkkiä Seppälälle ei enää voitu luovuttaa, sillä Eläkeliiton kultaisen ansiomerkin hän on jo saanut.

– Haluan kiittää kaikkia näitä ihmisiä. Olen ollut 32 vuotta tässä järjestössä tekemässä yhtä sun toista. On siis korkea aika siirtyä nyt taka-alalle. On ollut ihana toimia kaikkien kanssa. Toivon uudelle hallitukselle parhainta jatkoa ja innostusta työhön. Sitä tässä hommassa tarvitaan, Seppälä totesi.

Eläkeliiton Oriveden yhdistys
Eläkeliiton Oriveden yhdityksen joulujuhlaa vietetiin Oriveden Kampuksella. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment