Suomi-kuvaa sellaisena kuin muistamme lapsuuden kesät – muistoja herättävä filmi 20 vuoden takaa yllätti Marjaana Lahtuan lentokoneessa ja sai melkein kaatamaan teet syliin

Marjaana Lahtua ja kurssitöitä Englannin viikolta. Päällimmäisenä sattuman avustamana syntynyt vahapiirros, joista hänen työparinsa heti löysi Marjaanaa yhtään tuntematta pyramidin – orivesiläisen vuosia jatkuneen kiinnostuksen kohteen. Kuva: Anne Kotipuro

Filmi, joka sai Marjaana Lahtuan Finnairin paluulennolla Lontoosta torkkujen jälkeen melkein kaatamaan teet syliinsä, edustaa 20 vuoden takaista Suomi-kuvaa. Silloin hänelle soitti Anu Parviainen 4H:sta ja ilmoitti heti alkuun, että nyt sanot kyllä!

– Hän oli lähettämässä Naappilaan saksalaista tuottajaa ja suomalaista agenttia. He etsivät perhettä, jonka kanssa tehtäisiin ohjelma Suomesta Arte-kulttuurikanavalle Saksaan. Samanlainen oli tekeillä kaikista muistakin EU-maista, ja tarkoituksena esitellä tavallisen perheen elämää, ruoanlaittoa ja tapoja. Meidät tavattuaan tuottaja ilmoitti haluavansa meidät siihen.

Kesäkuun puolivälissä Naappilaan tulikin sitten kuvausryhmä, jonka mukana olivat agentti ja tuottaja.

Lue lisää: Kotimatka meedio-opinnoista toi Marjaana Lahtualle aikamoisen yllätyksen: ”Jo kentällä oli sellainen tunne, että tapaan jonkun” – mutta miten erikoisesti se tapahtuikaan

– He asuivat viikon mökillämme ja tekivät sen aikaa filmiä. Filmillä Hippos päästää orivarsat kesälaitumelle Härmänsaareen ja laitamme ruokaa yhdessä ystäväpariskunta Koppasten Minulla oli samaan aikaan hoidettavana A-insinöörien kesätapahtuma Siitaman Nuorisoseuran talolla, johon osallistui sata henkeä. Nuorisoseura järjesti siellä kenttäpelejä ja minä olin valmistellut pitopöydän, jota myös kuvattiin.

Pääasiassa filmillä kuitenkin näytettiin maalaistalon töitä, Toivo Lahtuaa kalastamassa ja kalaa käsittelemässä, perhettä saunomassa – suomalaista arkea ja tavallista tekemistä.

Siinä käytiin myös sukeltamassa kristallinkirkkaassa Ruutanajärvessä Talviaisissa, ja juhannustakin filmintekijät mukaan halusivat. Kokko rakennettiin vähän etuajassa, ja ruokareseptitkin jaettiin Arte-kanavan nettisivujen kautta.

– Emme koskaan kuvitelleet, että se tulee nähtäväksi Suomeen, koska filmi suunnattiin lähinnä Saksaan ja Ranskaan. Se myytiin myös Amerikkaan, ja näkyi Etelä-Amerikassa, Japanissa ja ties missä muualla, Marjaana Lahtua kertoo.

Muistista pyyhkiytynyt, kopiokin tuhoutui – lävähti nyt syliin

Kun Lahtuan talossa viime vuonna syttyi tulipalo, dvd:nä aikanaan saatu filmi tuhoutui myös.

– Se oli jo lähes muistista pyyhkiytynyt, mutta lävähti nyt syliin. Lentoemäntäkin oli ihan tohkeissaan. Myös moni tuttumme ja ystävämme on nähnyt sen Finnairin lennolla, joten jaoin sen kyläläisten pyynnöstä YouTubesta Siitama-ryhmään, Marjaana Lahtua kertoo.

Filmin tekoaikaan he eivät halunneet asialle liiemmin julkisuutta. Se olisi tuntunut leuhkimiselta, ja toisekseen perhe oli saunassa rehellisen alasti kuten suomalaiset tapaavat olla. Saunominen ei ollut mitään pyyhe päällä -sievistelyä.

– Hyvin kauniisti ja hienostuneesti he osasivat tämänkin kuvata, ei sillä revitelty, mutta silti…

Hänestä Finnair tekee filmin uusintaesityksellä palveluksen suomalaisuudelle, sillä Arte-kanavan tuotosta pyöritetään useampi kuukausi koneissa.

– Se on toki kahden vuosikymmenen takaa, mutta silti elävää kuvaa sen aikaisista maatalon töistä ja eläimistä. Isä tekee vihtaa ja nostaa verkoista kalaa sekä savustaa sen. Ei ihme, jos monen mieleen nousevat lapsuuden kesät!

”Sisältö sopi hyvin pohjola-teemaan, vaikka ohjelma olikin tavallista vanhempi”

Kyselimme myös Finnairin viestinnästä, miten näinkin vanha filmi oli löytynyt esitettäväksi, ja vastauskin aikanaan tuli. Kapearunkokoneissa ja laajarunkoisissa koneissa ohjelmisto on keskenään hiukan erilaista.

– Finnairilla on ulkopuolinen mediatoimittaja, joka puolestamme etsii sisältöjä meiltä annettujen reunaehtojen puitteissa. Kapearunkokoneisiin ohjaus on hankkia pohjoismaista tunnelmaa sisältävää sekä pohjolan elämää esittelevää dokumentaarista sisältöä. Sen lisäksi Euroopan lennoilla näytetään myös kaikelle yleisölle sopivaa ja tuttua kansainvälistä kevyttä viihdettä, kertoo matkustamojen tekniikasta vastaava Lasse Salo.

Salo kertoo, että mediatoimittaja oli löytänyt kyseisen ”Eating out in Finland” -jakson ja tarjosi sitä Finnairille.
– Se sopi hyvin annettuun Nordic-teemaan ja vaikkakin on hieman vanha, esittelee mukavasti kesäistä elämänmenoa suomalaisella maaseudulla. Pääsääntöisesti tosin sisällöt ovat yleensä vain muutaman vuoden ikäisiä, tämä kyseinen ohjelma on siinä mielessä poikkeus, Salo jatkaa.

Kapearungoissa näytettäviä ohjelmia vaihdetaan noin kahden kuukauden välein. Tämä Eating out in Finland -ohjelma, josta jutussa kerrotaan, tuli koneisiin lokakuussa ja poistuu siis nyt joulukuun aikana.

Juttua on muokattu 20.12.2022 klo 14.10: lisätty Finnairilta saadut tiedot filmien hankkimisesta lentokoneissa esitettäväksi.

Leave a Comment