Pirkanmaan Vuoden maa- ja kotitalousnaiseksi valittiin Liisa Naapi Längelmäeltä – palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka edistää alueellaan yhdistyksen toimintaa sekä innostaa muita mukaan

Liisa Naapi, vuoden maa- ja kotitalousanainen
Längelmäen maa- ja kotitalousnaisten hallituksen edustajat Minna Öhman (2. vas.), Terhi Valkeejoki ja Pirjo Uusitalo ojensivat kunniakirjan ja kukat Liisa Naapille (vas.) Maivian Joululahjatalossa. Kuva: Leena Lähdesmäki

Lauantaina Maivian Joululahjatalossa koettiin erityinen juhlahetki, kun Längelmäen maa- ja kotitalousnaisten hallituksen jäsenet Minna Öhman, Terhi Valkeejoki ja Pirjo Uusitalo tulivat luovuttamaan Liisa Naapille Pirkanmaan Vuoden 2022 maa- ja kotitalousnainen -tittelin ja kunniakirjan.

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, joka edistää alueellaan yhdistyksen toimintaa sekä innostaa ja kannustaa muita mukaan.

Tärkeä valintakriteeri on myös tehty työ kestävän kehityksen, maaseudun elinvoimaisuuden ja yhteisöllisyyden eteen.

– Längelmäellä ovat aina aktiivisesti toimineet sekä Maatalousnaiset että Maa- ja kotitalousnaiset, jotka nykyisin ovat yhdistyneet. Toiminta on vanhastaan ollut avointa, ja nuoret emännät otettiin heti mukaan, muistelee Satakunnasta Längelmäelle Uotilan emännäksi tullut Liisa Naapi.

– Samoin Pirkanmaan alueen toiminta on aktiivista.  Vuodet piirin puheenjohtajana antoivatkin paljon uutta ja verkostoituminen on ollut helppoa ihan valtakunnan tasolle asti.

Liisa Naapi, vuoden maa- ja kotitalousnainen
Liisa Naapi kiirehti vastaanottamaan kunniakirjan ja kukat kesken joulupuuron keiton. Kuva: Leena Lähdesmäki

Talkoomuonituksissa ovat vahvuudet päässeet esiin

Yllätyksenä Vuoden maa- ja kotitalousnaisen tittelin saaneen Liisa Naapin mieleen ovat erityisesti jääneet isot talkoomuonitukset, joissa maa- ja kotitalousnaisten vahvuudet ovat päässeet esiin.

– Hyviä esimerkkejä tästä ovat vaikkapa koesikalan avajaiset, joihin valmistui keittotarjoilu 500 vieraalle tai Suomi 100 -juhlan kahvitarjoilu. Maa- ja kotitalousnaisista löytyykin asiantuntijoita pitopalvelualalle. Jo perinteiksi ovat muodostuneet kesätorin kahvila ja Liekokorven joulurauhan julistus yhteistyössä metsästysseuran kanssa.

Pelkkien perinteiden varaan ei yhdistyksessä jäädä, vaan uusille asioille ollaan avoimia.

– Kokeilunhalu tulee esille vaikkapa ruokaresepteissä, joissa uusia ruoka-aineita on testattu ennakkoluulottomasti. Kvinoa ja härkäpapu näkyivät resepteissämme jo silloin, kun niitä esiteltiin uutuuksina. Kotimaisuus on meille kuitenkin tärkeää, ja se näkyy ruokakursseilla.

Vaikka erilaiset kurssit ovatkin maa- ja kotitalousnaisten vakiintunutta toimintaa, myös tapahtumien osalta on kokeiltu uutta.

– Längelmäen yhdistyksen puheenjohtajana järjestin muutaman päivän pituisia retkiä kotimaassa, ja paras reissu taisi olla Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlaan osallistuminen. Mukana oli yli 50 retkeläistä ja oli kivaa! Viime syksyn lepakkoretkikin oli menestys. Kyllä voi reilusti sanoa, että Längelmäen maa- ja kotitalousnaiset kukoistaa ja voi hyvin, kiittelee Liisa Naapi.

Leave a Comment