Pitkä etsintä Orivedellä tuotti mieluisan lopputuloksen, kun kampaamoon yhdistyvät nyt myös harrastustilat – Jaana Saarisen ura alkoi televisiokulisseissa, jolloin hänen kammattavanaan ja maskeerattavanaan vilisi nimekkäitä julkkiksia

Jaana Saarinen on pitkään toiminut parturi-kampaamoyrittäjänä Tampereella. Marraskuussa hän avasi liikkeen myös Orivedellä. Kuva: Heli Rahkonen

Orivesiläisellä parturi-kampaajalla Jaana Saarisella on ollut oma kampaamoliike Tampereella jo yli parikymmentä vuotta. Marraskuun alkupuolella hän avasi liikkeen myös Orivedelle.

– Asun Orivedellä, ja minulla on käynyt Tampereella orivesiläisiä asiakkaita. Nyt tämä helpottaa sekä heitä että minua, kun olen täällä osan viikosta.

Koska Olohuone-nimen saanut liike ei ole avoinna joka päivä, Saarinen painottaa ajanvarauksen tärkeyttä.

Hän on oikein tyytyväinen uusiin vuokratiloihinsa Yrittäjätalossa.

– Hain pitkään paikkaa Orivedeltä. Oli ihan sattuman kauppaa, kun bongasin, että tämä tila on vapautumassa. Tämä on kooltaan ja kaikin puolin sopiva tila, Saarinen iloitsee.

Samoihin tiloihin mahtuu nyt myös hänen taidetyötilansa. Saarinen maalaa akryyleillä esittävä taidetta eletystä elämästään. Lisäksi hän maalaa harjoja ja tekee koruja. Aina hän on myös piirtänyt.

Jaana Saarinen työskentelee Orivedellä noin päivän viikossa, joten hän painottaa ajanvarauksen tärkeyttä. Tilanteen mukaan hän on valmis joustamaan myös muina päivinä. Kuva: Heli Rahkonen

Kaikki alkoi Hyvistä herroista

Jaana Saarinen kävikin taidekoulua ennen parturi-kampaajaopintoja, valmistui taidegraafikoksi ja teki opetustyötä. Lisäksi hän on kouluttautunut maskeeraajaksi, minkä jälkeen teki töitä MTV3:n ohjelmissa sekä kampaajana että maskeeraajana. Tuolta ajalta on jäänyt jos jonkinlaisia muistoja.

Saarinen kertoo työskennelleensä muun muassa Hyvissä herroissa, jossa ohjaaja Melasniemi oli pyytänyt Saarista leikkaamaan hänenkin hiuksensa kesken lähetyksen nauhoituksen!

– Lisäksi oli Kolmosvisaa, Suomen listaa, Tenavatähteä. Olin laittamassa Konsta Hietasen, kun hän voitti Tenavatähden.

Toivo Kärjen -illassa Saarisen maskeerattavana ja kammattavana kävi julkkiksia Arja Korisevasta Kari Tapioon ja Kirkaan liukuhihnameiningillä.

– Meitä oli vain kaksi maskeeraajaa, joten yhdelle esiintyjälle ei ollut kauaa aikaa, mutta ihmiset olivat kauhean kivoja kaikki, ihan tavallisia ihmisiä, hän muistelee.

– Muistan, kun Hectorkin istui siinä minun tuolissani, ja kun hän nousi siitä, en ollut tajunnutkaan, kuinka iso hän oli, Saarinen tunnustaa.

Jaana Saarinen aloitti uransa MTV3:n maskeeraaja-kampaajana. Hän on kaunistanut monet julkkikset esiintymislavalle. Kuva: Heli Rahkonen

Kari Tapio jäänyt mieleen

Jaana Saarinen kertoo nauttineensa julkkisten kanssa työskentelystä.

– Alkuun se oli ihana, joskin jännittävä maailma. Se tuntui silloin niin erilaiselta, mutta tykkäsin kyllä.

Televisiotyöt alkoivat juuri Hyvissä herroissa, jonne Saarinen päätyi ensin kokeilemaan siipiään, sitten pidempiaikaisesti.

– Ehkä osasin elää tilanteessa ja joustaa. Siellä Tyynen esittäjä päivitteli joskus, etteivät kaikki osaa edes papiljotteja laittaa.

Onko joku julkkiksista jäänyt erityisesti mieleen?

– Kari Tapio oli tosi ihana jutuissaan ja mukava. Hän sanoi myös jollekin, että olen hänen suosikkimaskeeraajansa.

– Ressu oli kiva, ja Kikkaakin olin laittamassa. Se tuntui silloin niin erikoiselta, kun hänelläkin oli kaksinkertaiset tekoripset, Saarinen nauraa nyt.

Hän kertoo, että suurin osa julkkiksista luotti ammattilaiseen ja istui vain alas.

– Paula Koivuniemellä oli oma maskeeraaja, ja Meiju oli sen tyyppinen, joka tiesi, mitä haluaa. Samoin Tapani Kansa ja Riki Sorsa.

Puuterisutien huiskeesta ja hiuslakan tuoksusta Saarinen kävi välillä myös kameran toisella puolella näyttelemässä.

– Olen käynyt Hyvissä herroissa viinakaupassa ja ollut mukana mielenosoitusporukassa, hän paljastaa.

Liiketila Orivedeltä oli etsinnässä jo jonkun aikaa. Nyt Jaana Saarinen on tyytyväinen tiloihin, joissa voi parturi-kampaajan työnsä lisäksi yhdistää taideharrastuksensa. Tilaa on myös maalata. Seinillä onkin itse maalattuja tauluja. Kuva: Heli Rahkonen

Aikuiset haluavat lettejä

Televisiokulisseissa tehtävät työt vaihtuivat sittemmin yrittäjyyteen, kun Saarinen halusi olla enemmän läsnä kolmelle lapselleen.

Töitä Tampereella on tehty yrittäjäkimpassakin joskus, mutta nykyään Saarinen haluaa tehdä työtään yksin, jotta myös asiakas saa rauhan ja mahdollisuuden halutessaan jutella henkilökohtaisista asioistaan.

– Suurin osa on vakkariasiakkaita, mikä on tosi ihanaa, että on kauan rinnalla kulkeneita. Vakiasiakaskunta on se, joka suurelta osin yritystoimintaa kantaa.

Hän sanookin, että tilanne olisi pelottava, mikäli hän aloittaisi nyt pelkästään Oriveden varassa.

– Vaikka on tässäkin jo poikennut uusia asiakkaita, ja tosi kivasti minut on löydetty Orivedellä. Kesällä käy paljon Tampereelta täällä mökkeileviä asiakkaita, jotka ovat jo aloittamistani täällä odottaneet.

Kun takana on pitkä asiakassuhde, Saarinen kertoo, että moni asiakas antaa hänelle vapaat kädet.

– Asiakkaat ovat tässä työssä parasta. Tykkään myös työn suunnittelusta ja uudistusten tekemisestä, vaikka muutos olisi pienikin. On palkitsevaa, kun asiakas lähtee hyvillä mielin.

Tämän hetken hiustrendinä jatkaa Saarisen mukaan edelleen rikottu polkka ja sen variaatiot.

– Aikuisten lettijuttu on nyt myös kovasti pinnalla. Lettejä halutaan osana kokonaisuutta tai sitten koko päähän.

Maalaamisen lisäksi Jaana Saarinen tekee muun muassa tyynyjä ja koruja. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment