Pehmopallerot ovat lyöneet läpi myös Orivedellä – perinteisten joulun värien joukkoon puolestaan on kiilannut uusi väri, eikä glamouriakaan jouluna unohdeta: ”Kimallus ja glitteri kuuluvat jouluun ihan täpöllä”

Myymäläpäällikkö Kati Paananen Oriveden Löytötexistä halailee joulun hittilelua Squishmallowsia. – Käy tämä tyynyksikin, hän näyttää. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Löytötexin myymäläpäällikkö Kati Paanasen ei tarvitse miettiä hetkeäkään vastausta kysymykseen tämän joulun hittilelusta.

– Squishmallows-pehmolelut, hän huudahtaa heti.

Lue myös: Keräiltävät pehmopallerot, pelaajan valinnat ja käsityön hittitekniikka – Tässä ovat joulun 2022 trendikkäimmät lahjavinkit

– Sitä en tiedä, miksi. Näitä on monenlaisia hahmoja: erinimisiä, -kokoisia ja -värisiä. Jo viime vuonna niitä tuli myyntiin, mutta silloin ne eivät vielä lyöneet läpi. Nyt meille on tullut isokokoisiakin hahmoja, mikä kertoo siitä, että menekkiä näillä on nähty, Paananen kertoo.

Hän arvelee, että niiden suosion salaisuus voi olla pehmeydessä ja pyöreässä muodossa sekä hiveltävän sileässä pintamateriaalissa.

– Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä aina ymmärretä, miten paljon täälläkin on hittituotteita. Meillä on pienet tilat, joten hittilelut saattavat hukkua peruslelujen sekaan. Emme voi järjestää niin, että joka hylly olisi tätä täynnä, mutta hitti se on nyt ollut, eikä loppua näy.

Paananen sanoo, että myös Legot pitävät aina pintansa, kuten myös perinteiset lautapelit, nuket ja Barbiet.

Hän arvelee myös sormiskeittien suosion räjähtävän uudelleen vuosituhannen vaihteen alun jälkeen.

– Sormiskeitti tarkoittaa skeittausta mutta sormilla. On ramppia ja porrasta, joilla skeittilautaa sormilla siirrellään.

Kati Paananen näyttää, millainen on sormiskeittilelu. Siinä skeittilautaa liikutellaan sormien välissä. Kuva: Heli Rahkonen

Tontuista tykätään

Joulukoristeissa sen sijaan ei Paanasen mukaan ole tänä vuonna mitään erityistä viime vuosien tonttuoven kaltaista hittiä.

– Mutta kimallus ja glitteri kuuluvat jouluun ihan täpöllä. Myös joulutähdet valoilla tai 3D-paperikukat ovat edelleen sellaisia, joista tykätään, ja niitä käytetään paljon.

Hän korostaa, että joulun koristelussa perinteisyys on ja pysyy, vaikka jotakin uuttakin aina tulee.

– Koristeista perinteiset huopatontut ovat yleensä sellaisia, jotka myydään loppuun.

Koristeita tehdään Paanasen mukaan paljon myös itse.

– Askartelu on edelleen in. Paljon menee esimerkiksi metallirenkaita, joista tehdään sekä kransseja että pöytäkoristeita. Pöytäkoristeisiin laitetaan joulupalloja, koristefiguureita, joulunauhaakin. Lisäksi korttiaskartelu on aika vahvana.

Erilaiset tontut tekevät kauppansa joulun alla. Niiden perinteisyys viehättää. Kuva: Heli Rahkonen

Vaaleanpunainen vakiinnuttaa asemaansa joulun värinä

Perinteisten joulun värien rinnalle on Paanasen mukaan vuosien saatossa noussut myös vaaleanpunainen.

– Joka vuosi tulee aina vähän enemmän vaaleanpunaista. Varsinkin joulupalloissa vaaleanpunainen on alkanut nostaa päätään – kunhan se vähän kimaltaa ja on vähän glamour!

Silti Paanasen mukaan punaisen voittanutta jouluväriä ei vielä ole. Joulu kuitenkin tehdään kotiin yhä enemmän sisustukseen sopivaksi.

– Valkoista käytetään paljon tämän päivän sisustuksessa, myös jouluna, koska joulukin tehdään sisustuksellisesti. Vaihtoehtoja on, ja minusta on ihanaa, että saa tehdä omannäköisen joulun. Monella on myös väriteema jouluksi.

Vaaleanpunainen on kiilannut jouluvärien joukkoon. Koristepalloissa on lisäksi glamouria ja glitteriä. Kuva: Heli Rahkonen

”Koen lämpöistä läikähdystä siihen”

Vaaleanpunainen väri on tullut myös jouluvaloihin.

– Pinkki on yllättävän vahva tässäkin.

Pelkkä pinkki on tullut moniväristen valojen rinnalle, joskin parina viime vuonna värivalot ovat Paanasen mukaan nostaneet päätään.

– Monivärin miellän vähän sellaiseksi retroksi. Koen lämpöistä läikähdystä siihen, hän fiilistelee.

Suurin osa valoista kuitenkin hankitaan Paanasen mukaan kirkkaina.

– Paristokäyttöisten valojen myynti on lisääntynyt. Toki niitä on mennyt aiemminkin, mutta nyt vielä enemmän.

Kynttilöiden ja lyhtyjen Paananen sanoo pitävän pintansa, vaikka kynttilöiden hinta on noussut rajusti.

– Ledit menevät rinnalla, mutta ei aito kynttilä vielä ole paikkaansa menettänyt.

Joulutähdet ja paperikukat ovat jo pitkään kuuluneet joulusisustukseen, Kati Paananen kertoo. Kuva: Heli Rahkonen

Hupparina torkkupeitto

Paanasen mielestä kotoiluaika on edelleen päällä, sillä erotuksella, että nyt voidaan jopa jo panostaa kotivaatteeseen.

– Kotivaate on velouria ja pehmeää. Nyt on tullut paljon jättihuppareita eli periaatteessa tällöin on hupparina se torkkupeitto.

Hän nimeää joulun perinteiset pehmeät paketit mukavuustuotteiksi: näitä ovat sukat, tossut, oloasut, neuleet, yöpaidat, kylpytakit, pyyhkeet ja lakanat.

– Joulun tekstiilipaketit sisältävät pehmeää ja lämmintä. Pukinkonttiin menee tänä vuonna erityisesti merinovillakerrastoja, joskin niitä menee nyt muutenkin. Pipot ja hanskat kuuluvat myös tähän samaan kategoriaan.

Liisa Lehtonen ja Kati Paananen heittäytyivät mannekiineiksi ja vetäisivät ylleen jättihupparit. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment