Keräiltävät pehmopallerot, pelaajan valinnat ja käsityön hittitekniikka – Tässä ovat joulun 2022 trendikkäimmät lahjavinkit

Iphone on edelleen suosituin puhelinmerkki, arvioi Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälää luotsaava Petri Ekblom. Kuva: Sanni Harmanen

Lahjassa tärkeintä on ajatus, sanotaan. Siinä, millaisen fyysisen olomuodon lämmin ajatus ottaa, voi kuitenkin havaita joulun alla selkeitä trendejä.

Tässä jutussa lelukaupan yrittäjä, elektroniikkakaupan myymäläpäällikkö ja käsityökurssien vetäjä kertovat näkemyksensä siitä, mitkä ovat tämän joulun hittilahjat.

Squishmallow käy sekä leluksi että sohvatyynyksi

Pehmeä paketti on tänä jouluna lasten keskuudessa pop. Ainakin, jos kääreistä paljastuu Squishmallows- pehmolelu.

– Squishmallowsit ovat ykkönen kaikista, sanoo Tampereen Pienen lelukaupan yrittäjä, näyttelijä Janne Kataja.

Sarjan pehmolelut tunnistaa pyöreydestä ja söpöstelevästä ulkomuodosta. Lelujen vahvuutena – tai vaarana – voi pitää sitä, että niiden valikoima on valtavan laaja. Keräilyvietin voi kohdistaa esimerkiksi eläimien, taruolentojen, hedelmien tai pikaruokien muotoisiin pehmoleluihin.

Kataja huomauttaa, että pallerot eivät ole vain lasten juttu. Aikuiset käyttävät isoja Squishmallows-pehmoja esimerkiksi koristetyynyinä.

Tämän hetken suosituimpiin leluihin kuuluvat Katajan mukaan myös Rainbocorns- ja Smasher Dino Island -yllätyspakkaukset.

Ikisuosikin paikan ovat lunastaneet Lego-, Pokémon- ja Harry Potter -tuoteperheet. Vaikka niiden takana on tv-sarjoja ja elokuvia, ei taustateos ole Katajan mukaan edellytys lelun suosiolle.

– Esimerkiksi Toy Storyt ovat mahtavia elokuvina, mutta leluina ne aina floppaavat. Taustateoksella ei ole mitään merkitystä. Leluissa leikittävyys ja jokin nerokas oivallus ovat se juttu, Kataja sanoo.

Harry Potter -tuotteet kuuluvat Tampereen Pienen lelukaupan suosituimpiin leluihin, kertoo yrittäjä Janne Kataja. Kuvassa Kataja ja kaupan taustayhtiön Hihhihhiin pirkkalalainen toimitusjohtaja Katri Varjos vuonna 2021. Kuva: Maija-Riitta Merikanto

Iphone jyrää aina vaan, pelaamisen suosio kasvussa

Elektroniset vimpaimet ovat lahjoina mieleen suunnilleen kaikenikäisille. Jouluna suosittuja ostoksia viihde-elektroniikan kaupoissa ovat etenkin puhelimet ja kuulokkeet.

Verkkokauppa.comin Pirkkalan myymälän myymäläpäällikkö Petri Ekblom sanoo, että puhelimista suurinta suosiota nauttii edelleen Applen Iphone korkeasta hinnastaan huolimatta.

– Havaintojeni mukaan yhä nuoremmat ovat hyvin tietoisia siitä, mikä puhelimen merkki ja malli pitää olla. Ennen ehkä riitti, että sai lahjaksi vain jonkun puhelimen, Ekblom tuumii.

Pelaamista harrastavat Ekblomin havaintojen mukaan yhä useammat. Tämä näkyy paitsi konsolien, myös pelaamiseen liittyvien oheishärvelien suosiossa.

– Koronan myötä pelaaminen lisääntyi tosi paljon, ja edelleen meillä menee pelikuulokkeita koko ajan enemmän kaupaksi. Mikrofonilla varustetut hyvät pelikuulokkeet ovat joulun varmoja hittituotteita.

Mikrofoni on tärkeä verkkopelaajille, jotka haluavat olla kanssapelaajiin yhteydessä äänipuhelulla.

Jo viime jouluna kaupoista haeskeltiin Playstation 5 -uutuuskonsolia kissojen ja koirien kanssa. Pelikonsolin saatavuus ei Ekblomin mukaan ole valitettavasti kohentunut vuoden aikana. Playstation-perheen uusinta tulokasta tulee edelleen myyntiin vain pienissä erissä, jotka menevät heti kaupaksi.

– Komponenttipula vaikuttaa mitä ilmeisimmin edelleen, Ekblom sanoo.

Elektronisen pelaamisen lisäksi pandemia tuntui buustaavan myös perinteisten lautapelien suosiota.

– Koronan myötä ihmiset löysivät lautapelit, kun moni vietti enemmän aikaa kotona. Lautapelit olivat hitti jo viime jouluna, mutta tänäkin vuonna ne tuntuvat olevan aika suosittuja.

Squishmallows-pehmoja on monen näköisiä ja kokoisia. Kuva: Sini Saarinen

Makramella askartelet pehmeät lahjat

Ilahduttavaan joululahjaan ei tarvitse käyttää omaisuuksia. Hauska idea ja hetki aikaa riittävät.

Joulun tyylitietoisin askartelija käyttää tunteidensa välittämiseen makrame-solmeilutekniikkaa.

Historiallisella käsityötekniikalla saa loihdittua langasta niin amppeleita, laukkuja kuin joulukoristeitakin.

– Makrame on yksi tämän hetken suosituimmista käsityötekniikoista, sanoo Pirkan opiston käsityönopettaja Sari Jaakola.

Jaakolan kursseilla makrame-tekniikkaa on käytetty esimerkiksi kuusenkoristeiden tekemiseen. Solmitulla langalla on myös helppo päällystää vaikka joulupalloja. Moderni joulukranssi puolestaan syntyy, kun lankaa solmitaan kranssin muotoon taivutetun metallikehikon päälle.

Makramella on tiettävästi päällystetty myös himmeleitä.

Joululahjaa kevyempi mutta silti lämmin muistamisen muoto on joulukortti. Nykyaskartelija hyödyntää korteissa esimerkiksi leimasimia ja kuvioituja servettejä.

Jaakolan korttikursseilla on tapana, että servetistä leikattu kuvio kiinnitetään korttikartonkiin nokkelasti elmukelmulla. Silitysrauta sulattaa kelmun kartongin ja servetin väliin liimapinnaksi.

Vaikka joulukoristeissa dominoivat edelleen punaisen, vihreän ja kullan sävyt, on niiden rinnalle noussut Jaakolan mukaan joukko uusia värejä.

– Mukaan on tullut myös pastellisävyjä ja vaaleanpunaista. Lilan sävyt ovat olleet osa joulukoristelua jokusen vuoden ja sininen jo aika pitkään. Ihmiset rakentavat joulusta omannäköisensä, Jaakola sanoo.

Makrame-tekniikalla on helppo tehdä niin koristeita kuin käyttöesineitäkin. Kuva: Sari Jaakola

Leave a Comment