Aluehallintovirasto on ottanut Tays Päivystys Acutan toiminnan valvontaan potilasturvallisuusilmoitusten perusteella – ilmoituksia hoitohenkilökunnalta on tullut yli 160

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tays Päivystys Acutan päivystystoimintaa koskeva valvonta-asia toiminnan ruuhkautumisen vuoksi.

Aluehallintovirasto tiedotti asiasta perjantaina iltapäivällä.

Tiedotteessa kerrotaan, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon on tullut huhtikuusta 2022 lähtien yli 160 päivystystoimintaa koskevaa hoitohenkilökunnan tekemää ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Näistä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tays Päivystys Acutan toimintaa koskevia ilmoituksia on noin 120. Pääosa ilmoituksista koskee työvuoroista puuttuvia työntekijöitä.

Aluehallintovirasto on ottanut ilmoitusten perusteella oma-aloitteisesti selvitettäväksi valvonta-asiana Tays Päivystys Acutan toiminnan.

Aluehallintovirasto selvittää valvonnoissa hoitohenkilöstön riittävyyttä sekä laadukkaan hoidon ja potilasturvallisuuden toteutumista päivystysyksikössä tarpeelliseksi katsomillaan toimenpiteillä.

Aluehallintovirasto on pyytänyt asiassa myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä selvityksiä ja suorittanut tarkastuskäynnin Tays Päivystys Acutaan tänä syksynä 12. lokakuuta.

Aluehallintoviraston valvonnalla pyritään ohjaamaan valvonnan kohteena olevaa organisaatiota löytämään ratkaisuja, joiden avulla palvelut voidaan järjestää lain edellyttämällä tavalla. Potilasturvallisuuden varmistaminen on terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä ensisijalla.

– Aluehallintovirasto näkee päivystystoiminnan kannalta tärkeäksi, että erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon välisellä yhteistyöllä varmistetaan asiakkaiden ja potilaiden sujuvat ja tarkoituksenmukaiset hoito- ja palveluketjut, tiedotteessa mainitaan.

Tays Päivystys Acutan valvonta on kesken ja tulee jatkumaan hyvinvointialueiden käynnistäessä toimintansa vuoden 2023 alussa.

Tiedotteessa todetaan myös, että aluehallintovirasto ei tiedota tarkemmin vireillä olevista valvonta-asioista. Aluehallintovirasto voi kuitenkin tiedottaa valvontaratkaisuista erikseen päätösten valmistuttua.

Leave a Comment