”Jätkät ottivat itteensä niskasta kiinni ja rupesivat pelaamaan” – Fortunan edustus nousi viiden maalin takaa voittoon

Fortunan edustus, Matti Aho
– Onneksi käytettiin tällä kertaa ylivoimat hyödyksi ja saatiin todella makea voitto, totesi Fortunan edustuksen kapteeni Matti Aho KiePo-ottelusta. Kuva: Päivi Kettumäki

Fortunan edustus päätti syyskauden komeasti viime keskiviikkona vieraspelissä Mäntässä. Mäntän KiePo oli edennyt kahden erän jälkeen jo tavoittamattoman tuntuiseen 4–0 johtoon, mutta Fortuna ei luovuttanut.

– Kaksi ensimmäistä erää oltiin aivan jossain muissa maailmoissa eikä todellakaan pelissä. Toisella erätauolla käytiin kopissa tiukka keskustelu, että meillä on 20 minuuttia aikaa kääntää peli voitoksi. Ja niinhän me tehtiin! Jätkät ottivat itteensä niskasta kiinni ja rupesivat pelaamaan, kuvaili joukkueestaan ylpeä valmentaja Janne Saarinen.

Kolmas erä ei alkanut lupaavasti, sillä KiePo karkasi alivoimaisena jo 5–0 johtoon.

Sitten Ville Leskelä iski Santeri Syväsen syötöstä ensin 5–1 ja sitten 5–2. Mänttäläiset alkoivat hermostua ja lopulta edellisessä kohtaamisessa Orivedelläkin kuumana käyneeltä kanadalaiselta Vito Scaringilta meni niin sanotusti kuppi nurin.

Koko III-divisioonan jäähypörssiä ylivoimaisesti johtava Scaringi kävi fortunalaisten kimppuun, tienasi itselleen ulosajon ja Fortunalle viiden minuutin ylivoiman.

– Vastustaja aloitti hölmöilyn, joka ei kuulu kaukaloon. KiePo-pelit ovat onneksi nyt takana ja saadaan taas keskittyä jääkiekkoon, totesi Fortunan kapteeni Matti Aho.

– Onneksi käytettiin tällä kertaa ylivoimat hyödyksi ja saatiin todella makea voitto, Aho jatkoi.

Voitosta tuli todellakin makea. Syvänen kavensi ensin ylivoimalla tilanteeksi 5–3, sitten Miska Carlsson iski niin ikään ylivoimalla 5–4.

Kun Matias Ahonen kihautti loppuun vielä kaksi maalia, niin ihme oli tosiaan tapahtunut: Fortuna nousi tilanteesta 5–0 yhden maalin voittoon 5–6!

– Ei ole hetkeen tuntunut voitto näin hyvältä kuin eilen. Ja ylpeä olen joka jätkän pelistä, kukaan ei luovuttanut hetkeksikään, hehkutti Saarinen.

Fortunan edustus, valmentaja Janne Saarinen
Valmentaja Janne Saarinen voi hymyillä syyskauden jälkeen. Syyskausi on hänen mielestään ollut joukkueelta nousujohteista tekemistä. Kuva: Päivi Kettumäki

Hankalasta alkukaudesta kohti parempaa peliä

Fortunan edustus koottiin täksi kaudeksi kokoon kahden vuoden jälkeen. Joukkueessa oli niin vanhoja konkareita kuin monia sellaisia pelaajia, joilla on junioripeleistä historiaa Fortunassa.

Lisäksi mukaan saatiin pelureita muilta paikkakunnilta.

– Nuoret jätkät ovat tulleet hyvällä itseluottamuksella peliin mukaan ja parantavat jatkuvasti. Lisäksi olemme saaneet hyviä pelimiehiä porukan ulkopuoleltakin. Vielä on paljon tekemistä, että saadaan peli sille tasolle, millä tiedetään, että pystytään pelaamaan. Paljon on vielä heilahtelua pelin tasossa, mikä on näkynyt siinä, ettei ole saatu peräkkäisiä voittoja, arvioi Aho alkukautta.

Kausi alkoi neljällä perättäisellä tappiolla, mutta monessa pelissä oli silti hyviä jaksoja. Pikkuhiljaa peli alkoi olla enemmän ja enemmän uomissaan.

– Kaikki kaikessa syyskausi on ollut mielestäni nousujohteinen. Pelaajat omalta osaltaan ovat nostaneet tasoa peli kerrallaan, arvioi puolestaan päävalmentaja Saarinen.

Tilastojen valossa onnistujina voidaan mainita kolme parasta pistemiestä: Matti Aho, Ville Leskelä ja Henri Aaltio.

Myös maalivahdit J-P Syvänen ja Jasperi Jokinen pitivät joukkuetta pystyssä pelin momentumin ollessa vastainen. Onnistujia oli kuitenkin laajalla rintamalla.

– Sanotaan näin, että onnistujia en lähde erottelemaan. Näkemykseni on, että koko joukkue pelaajia, huoltoa, joukkueenjohtajaa ja valmentajaa myöten ollaan onnistujia, koska homma on lähtenyt kumminkin pyörimään hyvin. Ja pelaajien aktiivisuus on ollut erittäin hyvä, kehui Saarinen.

Alkukauden pelejä arvioidessaan Aho nosti esille asioita, jotka ovat yksittäisiä peliesityksiä tärkeämpiä.

– Tärkeintä on, että on taas välivuoden jälkeen päästy pelaamaan ja saadaan edustuksen tarinalle jatkoa ja kaupungin nuorille paikka pelata vielä aikuisiälläkin. Tästä suuri kiitos valmentajille, huoltajille, joukkueenjohtajille ja kaikille, jotka ovat toiminnassa mukana. Positiivisena yllätyksenä on ollut myös runsaslukuinen kotiyleisö, kapteeni kiitteli.

Taistellen kevätkauteen

Fortuna on tällä hetkellä III-divisioonan kakkoslohkossa sijalla 10. Kahdeksan parasta pääsee pudotuspeleihin ja pudotuspelien voittaja lopulta nousukarsintoihin II-divisioonan joukkueita vastaan.

Nousukarsintoihin pääsy on Fortunan edustuksella melkoisen vuoren takana, mutta mikäli joukkue jatkaa yhtä hyvällä nousukäyrällä ja saa tasaisuutta peliin, pudotuspeleihin on täydet mahdollisuudet.

– Millä ajatuksillako kevääseen? No, peli kerrallaan lähdetään taistelemaan jatkopaikasta ja katsotaan, mitä tuleman pitää. Jokaisella olisi halu pelata mahdollisimman pitkään kevääseen. Mutta me emme keskity muuhun kuin, että joukkue pysyy tiiviinä ja taistelevana kokonaisuutena. Katsotaan mihin se riittää, pohdiskeli Saarinen.

– Edessä on pitkä joulutauko, jonka aikana saadaan varmasti hiottua peliä parempaan suuntaan ja taistellaan kevätkaudella tosissaan pudotuspelipaikasta, lupasi Aho.

Fortunan edustus avaa kevätkauden kotiottelulla sarjakärki Hämeenkyrön Hokkareita vastaan loppiaisen jälkeen sunnuntaina.

Juha Itkonen

Leave a Comment