Joulu näkyy sutinana kukkakaupassa – yhtä kukkaa lukuun ottamatta joulukukat ovat säilyttäneet suosionsa tasaisena, amaryllis myös leikkokukkana

Susa Myllyniemi tietää, että amaryllis on yksi joulun halutuimmista kukista. Kuva: Heli Rahkonen

Joulu on kukkakaupan vuoden kiivain sesonkiaika, ja melkeinpä myös ainoa, sanoo Susa Myllyniemi Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Lundilta.

– Enää ei ole muuta sesonkia kuin joulu ja äitienpäivä. Marketit vievät niin paljon.

Kukkakaupalle on sydämen asia tehdä kaikki kukka-asetelmat alusta asti itse.

– Valitsemme ajatuksella kukat ja koristeet, ja näihin satsataan. Silloin ne ovat yksilöllisiä.

Jouluinen maa maljakossa. Kuva: Heli Rahkonen

Joulukukat pitävät Myllyniemen mukaan tasaisesti pintansa, eikä mikään ole ylitse muiden. Joulukukka-asioissa luotetaan omaan makuun ja perinteisiin.

– Joku ei laita joulua ilman joulutähteä, ja joku haluaa sen amarylliksen. Hyasintista halutaan tuoksu, mutta toisaalta monet ovat hyasintille allergisia.

Kauppapuutarhaliiton tiedotteen mukaan Suomessa viljellään vuosittain joulutähtiä noin 1,5 miljoonaa ja hyasintteja noin 2,5 miljoonaa kappaletta.

Lundin kukkakaupasta kerrotaan, että valtaosa heidän kukistaan on kotimaisia. Samaa sanoo myös Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala tiedotteessa.

– Esimerkiksi joulutähteä ei tuoda Suomeen ollenkaan, sillä se ei kestä pitkiä kuljetusmatkoja.

Joulutähdet pitävät pintansa joulusta toiseen. Kuva: Heli Rahkonen

Hyasintteja ei hankita niin paljon kuin aiemmin

Vaikka hyasintti edelleen suomalaisten joulupöytiin kuuluukin, 40 vuotta alalla työskennellyt Myllyniemi on vuosien saatossa nähnyt myös sen menekin laskun.

– Niiden myynti on vähentynyt sen tuoksun takia. Tämän huomaa siinä, että ennen hyasintteja meni satoja, nyt niitä tulee meille pari levyä eli noin 30 kappaletta per väri.

Myllyniemi kertoo, että amaryllis on vahva myös leikkokukkana.

– Siitä tehdään sekä matalia että korkeita kimppuja. Se on tuoksuton ja kestävä. Tulppaania menee myös jouluna, samoin orkideaa ja erilaisia havupuita.

Siinä missä joulun kukat pitävät pintansa, kukkien ja joulusomisteiden värit vaihtelevat vuosittain. Kauppapuutarhaliiton Rantalan mukaan esimerkiksi Suomessa viljellyistä joulutähdistä noin 15 prosenttia on erikoisvärejä, kuten vaaleanpunaisen tai roosan sävyisiä.

– Tänä vuonna olemme nähneet joulun värinä turkoosia, mutta se ei ollut oikein meidän makuumme. Turkoosi ei ole joulun väri, vaan se on punainen, se on kulta, se on hopea, se on vihreä, se on valkoinen, se on burgundi, välillä samppanjakin. Me olemme vähän täällä maallakin vielä, niin täällä on se perussetti, Myllyniemi tietää.

Timo Virtanen ja Susa Myllyniemi povaavat maljakkoon tehdystä asetelmasta tämän vuoden jouluhittiä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment