Yli-Ketolan perheen joulunalusajassa on tänä vuonna erityisen paljon jännitettävää – pikkuveljen odotetaan syntyvän parin viikon sisällä, ja samoihin aikoihin postin mukana tulee toisenlainenkin joululahja

Eetu, Viljami ja Hannamari Yli-Ketolan perheessä odotetaan joulun lisäksi pikkuveljen syntymää. Kuva: Heli Rahkonen

Hannamari ja Eetu Yli-Ketolan perheen joulunodotukseen sisältyy tänä vuonna poikkeuksellisen paljon jännitettävää.

Joulun lisäksi perheessä odotetaan vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäisen Viljamin pikkuveljen syntymää. Laskettu aika on 12. joulukuuta.

– Viljami syntyi suunnilleen viikon etuajassa, joten voi olla, että seuraavakin tulee etuajassa, mutta katsotaan nyt sitten, miten osuu, Hannamari Yli-Ketola tuumii.

Jouluna perhe kuitenkin on todennäköisesti jo kasvanut nelihenkiseksi.

– Pieni vauva tuo jouluun ihan erilaisen tunnelman. Nyt kun on jo vanhempi veli, ei jäädä pelkästään tunnelmoimaan pientä vauvaa, vaan joulun meno ja meininki pysyvät, sillä kyllähän joulu on lasten juhla. Mutta onhan vauva itsellekin joululahja, Hannamari Yli-Ketola miettii.

Vauvan lähestyvä syntymä on saanut perheen aikaistamaan jouluvalmisteluja.

– Jouluhössötykset on tehty tänä vuonna jo paljon aiemmin kuin yleensä. Nyt on hankittu jo kaikki joululahjat, että ei tarvitse enää viimeisinä viikkoina ennen joulua semmoiseen panostaa.

Turhia ei ole kuitenkaan joulusta stressattu.

– Ehkä aikaisempina vuosina olemme odottaneet joulua enemmän ja hössöttäneet sen eteen. Nyt vauvan tulo on vienyt enemmän huomiota.

Hannamari ja Eetu Yli-Ketolan toiveena on ollut saada lapset pienellä ikäerolla, jotta lapsista on seuraa toisilleen. Viljami on syntynyt maaliskuussa 2021, pikkuveli syntyy näinä päivinä. Kuva: Heli Rahkonen

Opiskelujen täyteinen odotusaika

Tarvikkeita vauvalle on paljolti ollut Viljamilta jo jemmassa, mutta jotakin pientä on kuitenkin haluttu vauvallekin hankkia.

– Ei välttämättä olisi niin paljon tarvinnutkaan hankkia, mutta ainahan sitä haluaa jokaiselle omansa ostaa, niin jää sitten muistoiksikin, Hannamari sanoo.

Odotus on mennyt hyvin, joskin on ollut erilainen kuin ensimmäisen lapsen odotus. Ensimmäisen kanssa kaikki oli uutta ja jännittävää, ja nyt jo vähän tietää, mitä on tulossa.

– Ensimmäistä odottaessa sai levätä minkä haluaa, mutta nyt sitten on tämä tämmöinen aika vauhdikas tapaus tässä, ja tietysti kun on niin pienellä ikäerolla, on paljon nostelua vielä hänen kanssaan. Fyysisesti tämä on ollut raskaampi.

Viljami Yli-Ketolalta ei vauhtia puutu – keinutuolissakaan! Kuva: Heli Rahkonen

Hannamari ei ole ollut lasten välissä töissä, vaan kotona Viljamin kanssa. Hän on saamassa joulukuun puolivälissä vauvan lisäksi toisenkin joululahjan, sillä hän on opiskellut sosiaali- ja terveysalan johtamisen opintoja ylemmässä ammattikorkeakoulussa, apunaan Viljamin pitkät unet ja isovanhemmat.

– Nyt sain opinnot tehtyä, ja paperit tulevat joulukuun puolessa välissä. Nopeasti on mennyt odotusaika, kun on ollut paljon touhua. Viimeisen kuukauden verran ovat olleet kouluhommat tehtynä ja on keskitytty enimmäkseen vauvanodotukseen, Hannamari kertoo.

Teknisenä myyjänä työskentelevä Eetukin on jäänyt jo joulu- ja vauvavapaille odottamaan pikkuisen syntymää, sillä hänellä oli vielä Viljamin aikaisia vanhempainvapaita varastossa.

– Myöhemmin voi sitten pitää vielä uuden vauvan vapaita, hän hymyilee.

Hannamari Yli-Ketolan odotus on sujunut mukavasti opiskellen ja esikoisen kanssa puuhastellen. Nyt kaikki on valmista vauvan tuloon. Kuva: Heli Rahkonen

Tervetullut joulukuinen

33-vuotiaat Hannamari ja Eetu Yli-Ketola toivoivat lapsia mahdollisimman pienellä ikäerolla. Lapsille tulee peräkkäiset syntymävuodet, mikä on vanhemmista ihanaa.

– Täällä maalla ei ole kavereita ihan joka talossa, joten nyt on omasta takaa kaveria tässä touhuamassa. On kauhean kiva, kun he tulevat syntymään peräkkäisinä vuosina, niin menevät sitten peräkkäisille luokille kouluunkin ja kasvavat yhdessä.

Vanhemmille joulukuu syntymäkuukautena ei ole ongelma – päinvastoin.

– Mieluummin näin loppuvuoteen kuin että olisi mennyt seuraavaan vuoteen.

– Vauvaryhmissä on ollut paljon puhetta, kuinka vanhemmilta on kyselty, että eikö ole kurjaa, että teidän vauvanne syntyy joulukuussa. Meiltä ei ole kyllä onneksi kukaan semmoista kysellyt. Itsekin olen syntynyt marraskuun loppupuolella, enkä ole ikinä ajatellut sitä minään ongelmana, että on syntynyt loppuvuodesta, Hannamari toteaa ja nauraa, että ainut vuosi, kun se voi ehkä harmittaa, on silloin, kun täyttää 18.

Yli-Ketolat eivät näe ongelmaa siinäkään, että syntymäpäivä ja joulu ajoittuvat lähes samaan ajankohtaan.

– Sitten täytyy vaan valita sellainen nimi, että saa nimipäivät joskus kesällä, he heittävät.

Nimeä pikkuveljelle tosin ei vielä ole päätetty, mutta jouluiset nimiehdotukset Hannamari tyrmää heti, joskaan ei ole vielä kalenterista katsonut, mihin ajankohtiin suosikkinimien nimipäivät osuvat.

– Ei varmaan kuitenkaan sen takia valita toista nimeä, jos sattuisi joulun lähelle osumaan nimipäiväkin.

Viljami Yli-Ketola on kova traktorimies ja odottaa myös jo pikkuveljestä leikkikaveria. Toistaiseksi äiti Hannamari ja isä Eetu saavat toimia leikkiseurana. Kuva: Heli Rahkonen

”Joulupukki tulee varmasti sinnekin, missä nyt sitten joulua vietetäänkään”

Vielä perhe ei myöskään ole päättänyt, miten jouluaattoa tänä vuonna vietetään. Tämä päätös tehdään vasta lähempänä joulua, kunhan ensin nähdään, milloin vauva syntyy ja miten kaikki lähtee sujumaan.

Perinteisesti joulua on vietetty suvun kanssa perheen kotona, joka on Orivedellä varttuneen Hannamarin sukutila. Eetu on kotoisin Mänttä-Vilppulasta.

– Ehkä me yritämme tänä vuonna luistaa itse jouluhommista ja mennä käymään muilla. Mutta hyvin perinteisesti sukujen kanssa on yleensä vietetty jouluja.

Kuusen Yli-Ketolat ovat aina laittaneet, jo ennen lapsiakin. Samoin joulupukki on käynyt myös silloin, kun joulua on vietetty aikuisten kesken.

– Joulupukki tulee varmasti sinnekin, missä nyt sitten joulua vietetäänkään.

Jouluaattona aamupäivästä ulkoillaan koirien tai hevosten kanssa ja nautitaan riisipuuro. Omassa tallissa hirnuu kaksi hevosta, ja Hannamarin perheessä on ollut aiemmin tapana hakea joulukuusi hevosella.

– Aikuisiällä ei ole näin tehty, mutta ehkä taas muutaman vuoden päästä, kun lapset kasvavat.

Illalla on jouluaterian ja joulupukin vuoro.

– Tykkäämme joulusta. Jo joulukuun aikana syödään riisipuuroa ja juodaan glögiä iltasella, leivotaan torttuja ja pipareita. Ne täytyisikin nyt tehdä Viljamin kanssa, kun on pikkuleipuri kotona.

Joulunavauksissa Hirsilässä asuva perhe on käynyt sekä Orivedellä että Juupajoella. Tampereen joulutorikin vähän polttelisi mielessä.

Ennen lapsia joulutorille suunnattiin Tallinnaankin asti, kerran myös Saksaan samalla, kun käytiin tervehtimässä Eetun siellä asunutta pikkuveljeä.

Jouluruokia sen sijaan ei kotona tehdä.

– Jälkiruokakakku tehdään itse, mutta laatikot ostetaan valmiina paikallisilta pientuottajilta. Joskus yritin itse tehdä, mutta ne eivät onnistuneet ja päätin, etten enää yritä, Hannamari nauraa.

Perinteisesti joulua on vietetty suvun kanssa Yli-Ketolan perheen kotona. Tämän joulun suunnitelmat ovat vielä auki ja riippuvat pikkuveljen syntymästä. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment