Rohkeasti ideoimaan haaveiden leikkipaikkoja: verkkokyselyyn saavat vastata isot ja pienet – ajatuksiaan voi kertoa myös piirtämällä

Kaupungin leikkipaikkakyselyssä kerätään myös mielipiteitä lapsikäyttäjiltä mieluisimmista tekemisen muodoista leikkikentillä. Keinuminen, liukuminen, kiipeily – vai ihan jotakin muuta? Arkistokuva: Oriveden Sanomat

Verkossa on avautunut Oriveden kaupungin leikkipaikkakysely, jolla kerätään kaupunkilaisten ajatuksia ja toiveita leikkipaikkojen kehittämisestä.

Kysely on osa laajempaa selvitystä, jonka tuloksena kaupungille laaditaan leikkipaikkaohjelma.

Leikkipaikkaohjelman toteutus alkoi valtuustoaloitteesta ja se on vähän myöhässä aikataulusta henkilövaihdosten ja kesän kiireiden vuoksi. Asia etenee kuitenkin suunnitellusti.

– Toiveenamme on, että mahdollisimman moni kuntalainen, niin isot kuin pienetkin, vastaisi kyselyyn. Tuloksena saamme toivon mukaan paljon materiaalia, ideoita ja ehdotuksia siitä, mitä kuntalaiset toivovat, sanoo kaupunginpuutarhuri Katriina Vuorikivi.

Leikkipuistoja ja -paikkoja 18 plus kahdeksan

Hän kertoo, että kaupungin puisto-osasto vastaa 18 erikokoisesta leikkipuistosta ja leikkipaikasta. Myös koulujen ja päiväkotien leikkikentät, joita on kaikkiaan kahdeksan, ovat mukana kyselyssä, sillä ne ovat kuntalaisten vapaassa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Koulujen ja päiväkotien leikkipaikkoja hallinnoi kaupungin tilapalvelu.

Oriveden vuosittaisiin talousarvioihin on yleensä perinteisesti varattu 30 000 euroa leikkipaikkojen investointeihin. Resurssien tarve on Vuorikiven mukaan kuitenkin todellisuudessa paljon suurempi, sillä jo yhden olemassa olevan leikkipaikan kunnollinen peruskunnostus maksaa arviolta keskimäärin vähintään noin 40 000–50 000 euroa.

Ihan uuden leikkikentän perustaminen voi maksaa noin 200 000, ja siitä ylöspäin vain taivas on rajana, riippuen siitä minkäkokoinen ja -laatuinen leikkikenttä halutaan, Vuorikivi jatkaa.

Hän harmittelee kuitenkin leikkikenttiin kohdistuvaa ilkivaltaa, jota Orivedellä on ollut paljon. Sen jälkien korjaaminen vie ison siivun olemassa olevista resursseista.

Toiveissa rohkeita ja innovatiivisia ajatuksia

– Pyrimme tietenkin toimimaan ohjelmassamme mahdollisimman suunnitelmallisesti ja taloudellisesti. Ohjelman sisältö täytyy tehdä realistisesti, ja sen toteuttaminen on loppupelissä kiinni resursseista eli myönnetyistä määrärahoista.

Ohjelman laatimista varten kerätään tietoa kaupunkilaisten tärkeimmiksi arvioimista leikkipaikoista. Myös muualla nähdyistä onnistuneista leikkivälineistä tai kokonaisista leikkipaikoista kyselyssä voi vinkata.

Ideoinnissa ei kuitenkaan kannata ennalta kahlita itseään, siinä vain mielikuvitus on rajana.

– Toivomme saavamme hauskoja, rohkeita, innovatiivisia ideoita, toiveita ja ajatuksia siitä, miten leikkikenttiä tulisi tulevaisuudessa rakentaa, ylläpitää ja kehittää, Vuorikivi innostaa.

– On puhuttu myös leikkikenttien tarinallistamisesta ja erilaista teemoista, joten nyt saa heittää ideoita näihinkin. Lapsilta toivotaan myös piirustuksia siitä, miltä unelmien leikkikenttä voisi näyttää. Piirrokset voi lähettää valokuvina sähköpostitse suoraan minulle, Katriina Vuorikivi innostaa.

Leikkikenttäkysely löytyy tämän linkin takaa.

Leave a Comment