Kotikoivun rahoituspulmat vaativat puolen miljoonan väliaikaisrahoitusta – lyhennyksiin päästäisiin peruskorjausten valmistuttua

Kääjäntie 7:ssä sijaitsee myös niin sanottu ”nappulatalo”. C- ja D-raput sisältävä neliömäinen talo on Kotikoivun vanhin kiinteistö vuodelta 1967. Se yritetään myydä ja ellei se mene kaupaksi, sekin puretaan vuotta myöhemmin rakennetun naapuritalon tavoin, on Kotikoivussa kaavailtu. Vuokrataloyhtiön tervehdyttämisohjelmaa on viety eteenpäin jo vuodesta 2014, ja kaikkein tappiollisimmista kohteista on määrätietoisesti hankkiuduttu eroon, mutta tervehdyttäminen jatkuu remonttiohjelmalla. Kuva: Anne Kotipuro

Oriveden kaupungin kokonaan omistama vuokrataloyhtiö Kotikoivu Oy päätyi nostamaan vuokria ensi vuoden maaliskuun alusta 11,8 prosentilla, eikä tämäkään riitä. Rahoitusongelmien vuoksi yhtiö joutuu pyytämään kaupungilta väliaikaisrahoitusta lainaksi.

Perusteina vuokrankorotuksille olivat kustannustason poikkeuksellinen nousu ja käyttöasteiden lasku 83 prosenttiin. Vuonna 2019 käyttöaste oli vielä 90 prosenttia. Vuokrataloyhtiön kassa ei olisi kestänyt jatkaa vanhoilla vuokrilla, vaikka vuorien määräytymisessä noudatetaankin omakustannusperiaatetta. Voittoa Kotikoivu ei kerää, mutta yleinen inflaatio ja kustannusten nousu koskevat sitäkin.

– Asukaskokouksissa tilanne kyllä ymmärrettiin, vaikka korotusta kauhisteltiin esimerkiksi isoissa perheasunnoissa. Asumistukipäätöksissäkin korotukset toki huomioidaan, sanoo Kotikoivu Oy:n toimitusjohtaja, asumispalvelupäällikkö Veli-Pekka Naumanen.

Käyttöasteen laskun taustalla on moniakin syitä, yhtenä merkittävimmistä peruskorjausten viivästyminen. Kiinteistöjen kunto rapistuu, eikä kauan odotettuja peruskorjauksia ole päästy aloittamaan kuin kahdessa kohteessa.

Lue lisää: Kotikoivun tervehdyttämisohjelmaan kuuluu useamman talon purku – peruskorjausten eteneminen lykkääntynyt, myynnitkin pitää valmistella huolella

Huoneistokorjaukset on jouduttu pysäyttämään kohteissa, joiden peruskorjauksen etenemisestä ei ole päätöstä, jotta vältetään turhat investoinnit. Remontoimattomia asuntoja ei voi vuokratakaan.

Aurauslaskut viime talvilta yllättävän isot

Vuokratalojen talvikunnossapito on lisäksi tullut odottamattoman kalliiksi. Yksikköhinnat moninkertaistuivat ja samaan aikaan osui poikkeuksellisen lumisia talvia. Aiemmin talvikunnossapito on maksanut 40 000–60 000 euroa vuodessa, mutta nyt kustannukset ovat olleet kahtena vuonna peräkkäin noin 200 000 euroa talvessa.

Viimeksi toukokuussa Kotikoivu sai 180 000 euron auraus- ja hiekoituslaskun, jonka maksuun tarvitaan myös lainarahaa, koska tarpeeksi pitkää maksuaikaa sille ei saatu. Edellisessä kilpailutuksessa moninkertaistunut yksikköhinta ja moninkertainen määrä lähtöjä moninkertaistivat myös laskut.

– Yleisesti tiheä kilpailuttaminen ja lyhyt sopimusaika tulevat kalliimmiksi, ja pitkällä sopimusajalla kunnossapito on yleensä edullisempaa. Tänä syksynä tehtiin kilpailutus 3 vuodeksi, mutta hinnat ovat suunnilleen samaa tasoa kuin vuoden sopimuksessa, Naumanen sanoo.

Mieluummin yksi iso laina kuin käsi pitkällä vähän väliä

Koska Kotikoivulla on muitakin rahoitustarpeita peruskorjausten ja kiinteistöjen kohtalosta tehtyjen päätösten sekä muutenkin epävarman taloustilanteen vuoksi, ne haluttaisiin yhdistää yhdeksi suuremmaksi joustavaksi lainaksi, jolloin jokaista poikkeavaa rahoitustilannetta ei tarvitse käsitellä erikseen.

Rahoitusta tarvitaan siis poikkeuksellisen suuren aurauslaskun maksamiseen ja varautumiseen tulevan talven aurauskuluihin, ennen kuin vuokrankorotusten myötä kassa vahvistuu.

Laitamontie 1:n aravalainan loppuosan takaisinmaksuun tarvitaan noin 63 000 euroa. Laina on maksettava pois, jotta kiinteistö voi saada vapautuksen aravarajoista ja rivitalojen omistusoikeus voidaan siirtää mahdolliselle uudelle omistajalle.

Kääjäntien 7:n A- ja B-raput sisältävä talo aiotaan purkaa. Purkamiskuluiksi on arvioitu 260 000 euroa.

Rahoitustarpeet yhteen laskien lainaa tarvittaisiin siis yhteensä 503 000 euroa. Lainaa käytettäisiin joustavasti väliaikaiseen rahoitukseen vuoden 2025 loppuun asti, jos peruskorjausohjelma hyväksytään toteutettavaksi esitetyssä aikataulussa. Lainan lyhentäminen alkaisi peruskorjausten valmistuttua niin, että laina olisi maksettu takaisin viimeistään 10 vuodessa.

Lainan vakuudeksi Kotikoivu Oy tarjoaa kiinteistöihin kiinnitettyjä panttikirjoja 403 000 euron edestä, joka on kaupungin vakuuskäytännön mukaisesti 80 prosenttia lainan määrästä.

Konserniin kuuluville tytäryhtiöille on tilapäisrahoitusta myönnetty kahden prosentin vuotuisella korolla, mutta nykyisessä korkotilanteessa korkoa pitää nostaa kolmeen prosenttiin, jottei lainassa olisi EU-säännösten vastaisesti markkinahintaa alhaisempi korko.

Kaupunginhallitus esittää maanantaina kokoontuvalle valtuustolle lainan myöntämistä. Kotikoivun asioita puidaan vielä perusteellisemmin tammikuussa järjestettävässä valtuuston iltakoulussa.

Leave a Comment