Hyvinvointialueelle siirtyy kaupungilta 30 henkilöä, kaupungin palvelukseen jää vielä vajaat 290

Kaupintien seniorikerrostalo on herättänyt suurta kiinnostusta jo etukäteen, vaikka vasta on päästy talon runkotöihin. Kuva: Anne Kotipuro

Hyvinvointialueiden aloituksen takia kuntien tuloveroprosentteja leikataan 12,36 prosenttiyksiköllä, jolloin Orivedellä ensi vuoden tuloveroprosentiksi jää 9,36. Kuntalaisten verotus ei kuitenkaan alene, vaan entistä suurempi osa veroeuroista ohjautuu valtionverotuksen kautta hyvinvointialueiden käyttöön.

Oriveden vajaasta 320 työntekijästä siirtyy 30 hyvinvointialueen palvelukseen. Heistä 19 on ateria- ja siivouspalveluista, 7 kuntouttavan työtoiminnan ja 4 opiskelijahuollon henkilöstöä.

Määrä on pieni, mutta jo aiemmin sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstöstä valtaosa siirtyi yhteistoiminta-alueen syntyessä Tampereen kaupungin palvelukseen ja sieltä he jatkavat edelleen hyvinvointialueen leipiin.

Kaupungilta lähtee myös kolme henkilötyövuotta uudelle maaseutupalvelujen yhteistyöalueelle, jota Lempäälä hallinnoi. Asiakaspalvelupiste säilyy ensi vuoden ajan, mutta jatkosta ei ole tietoa. Ovathan maatalouden paperityöt käytännössä kokonaan siirtyneet verkossa hoidettaviksi.

Lisäksi pelastuslaitoksen henkilöstö on ensi vuoden alusta osa hyvinvointialuetta. Se näkyy siten, että teknisen lautakunnan budjetista poistuu 1,9 miljoonaa euroa. Henkilöstö on jo tähänkin asti ollut Pirkanmaan pelastuslaitoksen palkkalistoilla, jonne kaupunki on maksanut pelastuspalveluista.

– Tulopuolella hyvinvointialueiden aloitus näkyy paitsi verotulojen laskuna myös valtionosuuksissa, jotka pienenevät 26,1 miljoonasta noin viiteen miljoonaan euroon, huomauttaa talous- ja hallintojohtaja Marjatta Lilja.

Verotuloja kaupungille arvioidaan ensi vuonna tulevan 20,9 miljoonaa euroa tämänvuotisen 36 miljoonan sijasta.

Kaupintien senioritalon työmaamestari Heikki Koski kertoi tiistaina, että alapohjat on saatu juuri asennettua ja ensi viikolla alkavat nousta seinäelementit. Kuva: Anne Kotipuro

”Monessa kunnassa suurin siirtohumppa vielä edessäpäin”

Tuloja arvioitaessa suurin pudotus tapahtuu valtionosuuksissa, jotka vielä tänä vuonna muodostavat 35 prosenttia tuloista, ensi vuonna enää 14 prosenttia.

– Tässä kohtaa yritinkin päättäjille välittää viestiä, että jatkossa rahoitus moneen asiaan pitää löytää omasta toiminnasta, kun valtio ei enää jaa kunnille yhtä paljon, vaan iso osa menee hyvinvointialueille, tiivistää talous- ja hallintojohtaja Lilja.

Hänen mukaansa monessa muussa kunnassa on käsillä kova siirtohumppa, Orivedellä ollaan jo askelta pidemmällä. Yhteistyökuviosta ja Tampereesta kumppanina on myös saatu hyötyä.

– Kuntalaisille se on näkynyt erityispalvelujen saatavuudessa, ja palvelutarjontaa on kaikkineen tullut ennakoitua enemmän. Erillisostoja on ollut miljoonan euron verran vuodessa, Lilja sanoo.

Sairaanhoitopiiristäkään ei ole viime vuosina tullut laskutuksessa isoja yllätyksiä, mihin lienee vaikuttanut yhteinen hankintarengas erikoissairaanhoidossakin.

Tulevaisuuteen hyvinvointialueen osana sekä Kuusisto että Lilja suhtautuvat melko luottavaisesti. Orivedeltä etäisyydet ovat sen verran pitkät, että oman terveysaseman säilyminen lienee turvattu, jatkuu toiminta sitten millä nimellä tahansa.

– Ja yt-alueen peruja on sekin, että tunnemme aika paljon Tampereen eri viranhaltijoita, jotka ovat siirtyneet hyvinvointialueen palvelukseen, esimerkiksi integraatiojohtaja Tuukka Salkoahon, jonka kanssa oltiin tekemässä yt-aluetta. Tasapuolisia siellä tietenkin pitää olla, mutta on paljon helpompi ottaa yhteyttä ennestään tuttuun ihmiseen kuin ventovieraaseen, Kuusisto lisää.

Leave a Comment