Kirkkovaltuustoon nousee yhdeksän uutta valtuutettua – sosialidemokraattien ryhmäkoko kasvaa yhdellä valtuutetulla, mutta suurimmaksi ryhmäksi ei yksin nouse kukaan

Seurakuntavaalit 2022
Riku Kopra äänesti Juupajoen kirkossa sunnuntai-iltana. Äänestyslipukkeen hänelle ojensi Simo Helperi, jonka vieressä vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Merja Kahila. Kaiken kaikkiaan Oriveden seurakunnan jäsenistä äänestämässä kävi 1 364. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden seurakunnan kirkkovaltuustossa istuu ensi vuonna varsin tasainen määrä jäseniä eri ehdokaslistoilta. Kolme ryhmää sai valtuustoon viisi jäsentä ja kaksi ryhmää sai neljä jäsentä.

Vuoden 2018 vaaleihin verrattuna edustajien määrät muuttuivat Seurakunta lähellä sinua -ryhmässä ja Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien ryhmässä. Seurakunta lähellä sinua menetti yhden paikan ja sosialidemokraattien ryhmä sai yhden paikan lisää.

Lue myös: Oriveden seurakuntavaalien ääniharavan tittelin otti Juha Hakonen Juupajoelta – äänestysprosentti vaaleissa jäi niukasti neljän vuoden takaisesta

Kummallakin ryhmällä on kirkkovaltuustossa alkavalla toimikaudella viisi paikkaa. Myös Juupajoen seudun ryhmällä on viisi paikkaa.

Sosialidemokraattien ja sitoutumattomien uusina valtuutettuina aloittavat Heidi Jakara ja Maija Peltola. Myös Oriveden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Jakara keräsi ryhmässään eniten ääniä, 61 kappaletta.

Paikkansa uusivat Ilkka Hjerppe, Jyrki Kallio ja Matti Saario. Edellisellä kerralla valituksi tullut Helena Lähdetmäki ei enää asettunut ehdolle.

Juupajoen seudulta tuli jälleen äänikuningas

Juupajoen seutu -listan ja vaalien äänikuninkaaksi nousi valtuustopaikkansa uusinut Juha Hakonen. Hän sai 99 ääntä. Myös edellisissä vaaleissa äänikuninkaan titteli meni Juupajoen ehdokkaalle, Markku Pärssiselle. Hän sai neljä vuotta sitten 135 ääntä, mutta ei asettunut enää näihin vaaleihin ehdolle.

Paikkansa juupajokelaisista uusivat Mari Alanko ja Pauliina Helperi. Jatkopaikkaa tavoitteli myös Timo Musturi, mutta hänen äänisaaliinsa ei enää riittänyt toiselle valtuustokaudelle. Uusina valtuutettuina aloittavat Emma Eskola ja Margit Harola.

Seurakunta lähellä sinua -ryhmä lähti vaaleihin tilanteessa, jossa kaksi edellisten vaalien hyvin menestynyttä ehdokasta ei enää asettunut ehdolle. Ulla Eroselta jäi kaapattavaksi 50 äänen potti ja Jussi Viljaselta 44 äänen potti. Edellisissä vaaleissa valituksi tullut Kaarina Jokinen kuoli viime kesänä, joten häneltäkin jäi perinnöksi 40 ääntä.

Ryhmän äänikuningattareksi nousi Jussi Viljasen äiti, Virpi Viljanen. Hän on uusi valtuutettu ja toi ryhmälleen 52 ääntä. Ryhmän toinen uusi valtuutettu on Ari Rautakorpi.

Vanhoista valtuutetuista jatkopaikan lunastivat Jussi Pohjala, Liisa-Maaria Lenkkeri ja Jussi Teppola. Jokisen tilalle valtuustoon valittu Juha Haikka oli myös ehdokkaana, mutta 29 ääntä ei riittänyt varsinaiseen valtuustopaikkaan.

Yhdeksän uutta aloittaa valtuustotyön

Seurakunta keskellämme -ryhmästä työtään kirkkovaltuustossa jatkaa kolme jo tuttua henkilöä: Kari Aakula, Marja Soukkio-Salminen ja Heikki Salomaa.

Neljäs valtuustossa ollut ryhmän jäsen oli Minna Löytty-Rissanen, mutta hän ei asettunut ehdolle. Uutena kirkkovaltuustoon nousi myös Oriveden kaupunginvaltuustosta tuttu Jyrki Tuomaala.

Vakaumuksena välittäminen -ryhmästä jatkokauden saivat Kirsi Mäkinen ja Heikki Lähteenmäki. Edellisissä vaaleissa valituiksi tulleiden Riitta Jaakkolan ja Pasi Kieman äänimäärät eivät tällä kertaa riittäneet valtuustopaikkaan.

Uusina paikan valtuustosta ryhmän ehdokkaista nappasivat Soili Itkonen ja Pauli Pesonen.

Kirkkovaltuustossa työnsä aloittaa siis yhdeksän uutta valtuutettua. Yhteensä valtuustossa on 23 jäsentä. Edellisten vaalien jälkeen valtuustoon valituissa oli kymmenen naista ja 13 miestä. Suhde on vaalikauden päättyessä muuttunut sen verran, että kirkkovaltuutetuista yhdeksän on naisia ja 14 miehiä.

Alustavan tuloksen mukaan uudessa valtuustossa olisi 11 naista ja 12 miestä.

Yli 300 äänen ei päässyt yksikään ryhmistä

Ryhmistä eniten ääniä keräsi Juupajoen seutu, joka sai yhteensä 282 ääntä. Sosialidemokraattien ja Seurakunta sinua lähellä -ryhmien äänimäärä oli 275. Vakaumuksena välittäminen sai yhteensä 270 ääntä ja Seurakunta keskellämme 250 ääntä.

Neljä vuotta sitten Seurakunta lähellä sinua keräsi yhteensä 406 ääntä. Juupajoen seudun yhteisäänimäärä oli 315 ja keskustaväen eli nykyisen Seurakunta keskellämme -ryhmän 291. Vakaumuksen välittäminen keräsi edellisissä seurakuntavaaleissa yhteensä 279 ääntä ja Sosiaalidemokraatit 244 ääntä.

Oriveden seurakunnassa äänestysprosentti oli 20,7. Neljä vuotta sitten seurakuntalaiset kävivät äänestämässä hiukan innokkaammin, sillä tuolloin äänestysprosentti oli 21,97.

Oriveden seurakunnassa äänioikeutettuja oli 6 592. Heistä 1 364 kävi äänestämässä ja peräti 69,4 prosenttia heitä äänesti ennakkoon.

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää myös 16 vuotta täyttäneet seurakunnan jäsenet. Oriveden seurakunnassa 16–17-vuotiaita äänioikeutettuja oli 232. Heistä äänestämässä kävi 21, joten ikäryhmän äänestysprosentiksi muodostui 9,1.

Valtakunnallisesti seurakuntavaalien äänestysprosentti on alustavien tietojen mukaan jäämässä 12,7 prosenttiin. Edellisissä seurakuntavaaleissa vuonna 2018 äänestysprosentti oli 14,4.

Ennakkoon äänensä antoi 62,2 prosenttia kaikista äänestäneistä. Valtakunnallisesti 16–17-vuotiaiden äänestysprosentiksi on muodostumassa 6,9 prosenttia.

Tulokset ovat vielä alustavia, sillä seurakuntien vaalilautakunnat vahvistavat tuloksensa keskiviikkona.

Leave a Comment