Suomessa vaaditaan nuorille oikeutta valita sukupuolensa – kirjoittaja toteaa, että Britanniassa terveysviranomaiset pitävät nuorten transkokemusten vahvistamista haitallisena

Uuden translain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa. Jos uusi translaki menee läpi, yli 18-vuotias voi vaihtaa juridisen sukupuolensa ilmoituksellaan. Samaa mahdollisuutta on vaadittu myös alaikäisille.

2010-luvulla esiteini- ja teini-ikäisten tyttöjen yhtäkkiset transkokemukset ovat kasvaneet länsimaissa jopa 20-kertaisiksi. Lääketiede on ollut ilmiöstä ymmällään.

Tämä on antanut tilaa ideologisille pyrkimyksille hämärtää nuorten käsitystä sukupuolesta. Muutostaan katuvien ja identiteetiltään hämmentyneiden määrän kasvaessa on käynyt kuitenkin selväksi, että nykymalli ei ole toimiva.

Britannian terveysviranomainen (NHS) ohjeisti 24. lokakuuta lääkäreitä pidättäytymään alaikäisten sukupuolikokemuksen vahvistamisesta.

Nimen, pukeutumisen tai ”sosiaalisen sukupuolen” vaihto ei ole NHS:n mukaan neutraali teko, vaan ohjausta, jolla voi olla pitkäaikaiset psykologiset vaikutukset. Useimmilla nuorista transkokemus on NHS:n mukaan ohimenevä ”vaihe”.

Suomessa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kirjoitti lausunnossaan translakiin, että ”sukupuolen vahvistaminen alaikäiselle ei olisi nuoruusiän aikana vakiintuneen identiteetinmuodostuksen vaatima vahvistus, vaan kehitystä suuntaava interventio”.

Kouluissa vierailevat sateenkaarijärjestöt kertovat, että ihminen voi vaihtaa sukupuoltaan vaikka päivittäin. Kouluihin jaetaan opetusministeriön tuella opasta, jossa henkilökuntaa ohjeistetaan kohtelemaan sukupuolestaan hämmentyneitä nuoria aina heidän kokemustansa tukien.

Samaan aikaan lääketieteen ammattilaiset peräänkuuluttavat identiteeltiltään kehittyvien nuorten jättämistä rauhaan tai pitävät näiden kokemusten vahvistamista jopa haitallisena.

Kumpaa uskomme? Etujärjestöjä vai lääketieteen ammattilaisia?

Sami Kymäläinen (ps.)

Orivesi

eduskuntavaaliehdokas

Leave a Comment