Valkea joulu tulee – ainakin Suojalle, tällä kertaa vauhdissa mukana myös Runo-Oriit

Tällä viikolla estradille nousevat lausujat: vas. Helena Seppälä, Helena Valkeajoki, Kari Honkanen, Terttu Häyrinen ja Mirjam Kiiski. Takarivissä vas. Juhani Tuominen, Matti Saario, Leena Kokkonen ja Pirkko Mattila. Kuva: Anne Kotipuro

Vuosia ei ole tarkemmin laskettu, mutta nopeallakin ynnälaskulla voi todeta, että Sanan mahti -ryhmän Valkeata joulua odotellessa -esitys on kuulijoiden iloksi saateltu esityskuntoon jo ainakin kymmenenä joulunseutuna. Se kuuluu Oriveden joulutunnelmaan virittäytymiseen kuin manteli puuroon, ja aina vaan löytyy jouluun sopivia ja aihetta eri suunnista lähestyviä tekstejä.

– Ja jossei löydy, Matti tekee, tokaisee ryhmää ohjaava Kari Honkanen, joka on välillä itsekin hypännyt estradille.

Matilla hän viittaa Matti Saarioon, jonka kynä on tuottanut omiakin runopolvia – ”runokohjuja”, kuten kirjoittaja itse pilke silmässä lisää. Näissä teksteissä esiintyvätkin Runo-Oriit.

Pirkko Mattila on ottanut pikku tarinoita 30 vuoden takaisesta, itse tehdystä joulukalenterista, josta avataan useampikin luukku.

Helena Seppälän esitys taas on peräisin niinkin kaukaa kuin 1100-luvulta Ranskan Provencesta. Hän löysi sen runon suomentaneen Aale Tynnin kokoelmasta, joka tarttui käteen kirpputorilta. Mutkikkaita ovat joskus säkeiden tiet.

Sananmahtilaiset tunnustavat, että heitä pikkuisen ärsyttää, kun joulua tupataan ovista ja ikkunoista yhä aiemmin. Samanaikaisesti jouluaika kuitataan loppuneeksi usein jo joulupäivän mentyä, vaikka ennen se kesti loppiaiseen asti. Mikä kiire sen lopettamisen kanssa on?

Runo- ja laulukoosteesta, johon viime vuosina ovat erottamattomana osana kuuluneet myös kansalaisopiston yksinlaulajat, on tälläkin kertaa vain kaksi esitystä Suojalla: jo torstaina ja sitten vielä sunnuntaina.

Julistekuvakin on tällä kertaa ryhmän jäsenen käsialaa, sen on maalannut sivellintäkin kädessään pitelevä Terttu Häyrinen.

Ryhmän ensikertalainen on Mirjam Kiiski, joka Parolasta Orivedelle muutettuaan katseli ensimmäisen talven ympärilleen miettien, mitä alkaisi harrastaa. Tänä syksynä hän uskaltautui Sanan Mahti -ryhmään, ja vaikkei ennen olekaan lausunut, on nyt hyvillä mielin mukana. Niin hauskaa on harjoituksissakin ollut, kuuluuhan niihin aina erottamattomana osana myös kahvitauko.

Orivedelle Kiisket toi sopiva matka mökille Vilppulaan ja lastenlasten luokse.

– Täältä on kätevä lähteä mihin suuntaan vaan, hän kehaisee ja nauttii myös moninaisista harrastusmahdollisuuksista.

Esityksen väliajallakin voi nauttia puffetin puolella Anne Sandströmin keittämät kahvit kastettavineen. Käsiohjelmista saatavalla tuotolla kevennetään lausujien ja laulajien kurssimaksuja.

Sanan Mahti -ryhmä sai jouluiset kuusenkoristeet esitykseensä tuntemattomalta naiselta, joka ilmestyi ovesta Suojalle ja tarjosi suurta kassillista valkoisia palleroita. Tarkemmin katsoessa näytti siltä, että materiaalina niissä ovat muffinssivuoat, joita on kulunut aika monta pakettia.

Leave a Comment