Eräjärveläinen Markus Helenius pääsi kansainvälisen John Lennon musiikkikilpailun finaaliin – ”Jokainen biisi on kuin raaputusarpa, koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee”

Markus Helenius
Markus Helenius, 33, suhtautuu musiikin tekoon kunnianhimoisesti. – Tämä ala on kovaa kapuamista ja työtä. Kuva: Pia Autero

Musiikki on Markus Heleniuksella verissä. Rockin SM-kisoihinkin aikanaan osallistunut isä soitti kitaraa ja kannusti poikaansa musiikin pariin. Heleniuksen isosetä Esko Ahonen puolestaan omistaa Revolver Studion, jonka asiakkaina on pitkä lista Suomen tunnetuimpia artisteja ja bändejä.

Ihan ensimmäiset omat biisit nyt 33-vuotias Helenius äänitti jo 7-vuotiaana naapurin kanssa kasettinauhurilla.

– 9-vuotiaana tein ensimmäistä kertaa kasetillisen elektronista musiikkia. Siitä sitten siirryinkin hiljalleen bänditouhuihin, Helenius summaa.

United Flames -nimisessä bändissä Helenius soitti kitaraa. Kitaran lisäksi hän soittaa koskettimia ja rumpuja.

– Oikeastaan kaikkea soitan jonkun verran. Viuluakin joskus tuli kokeiltua, mutta se ei kyllä mennyt ihan niin hyvin, Helenius nauraa.

Markus Helenius
Paikka, jossa taika tapahtuu. Markus Helenius ei tarvitse musiikin tekemiseen muuta kuin studion ja ahkeran asenteen työntekoon. Kuva: Pia Autero

Metallista tanssimusiikkiin, klassisesta poppiin

Soittimien lisäksi myös musiikin tyylilajit ovat vaihtuneet moneen otteeseen.

– Olen mennyt periaatteessa koko haitariskaalan läpi, metallista ja rockista tanssimusiikkiin. Olen julkaissut paljon myös elektronista tanssimusiikkia ja välillä jopa klassista musiikkia, Helenius kertoo.

Erilaisia sävellysprojekteja muusikolla on keskimäärin 200 vuodessa.

Tällä hetkellä Helenius tekee musiikkia pääasiassa kotistudiossa koneella. Tyylilajina on pop, mutta vaikutteita ja mausteita hän yhdistelee runsaasti.

– Fiiliksen mukaan mennään. Yritän nykyään tehdä koko ajan popimpaa musiikkia, mutta haluan pitää myös hauskaa. Välillä tehdään joku tanssimusiikkiralli, ehkä yhdistellään vähän rokimpaa kitaraa joukkoon.

Yhteistyökumppaneita on ulkomailta asti

Yhteistyökumppaneita Heleniuksella on runsaasti. Eri biiseillä on mukana vierailevia laulajia, joskus ulkomailta asti. Hyvät kontaktit ja ammattilaisten tuki on erittäin tärkeää muusikon uran luomisessa. Heleniuksella on myös mentoreita, joilla on vahvaa kokemusta musiikkibisneksestä.

– Olen saanut apua ja kommentteja esimerkiksi miksauksen kanssa Britanniassa työskenteleviltä ammattilaisilta.

Tähtäimessä Heleniuksella on radiomusiikki ja pitkäaikainen soitto.

– Haluan tehdä niin hyvää musiikkia, että se kelpaa radiosoittoon. Tiedän kuitenkin, että tämä on maailman kilpailluin ala. On oltava valmis työskentelemään todella ankarasti, jos haluaa tehdä tästä itselleen ammatin, Helenius tiivistää.

Markus Helenius
Erilaisia sävellysprojekteja Markus Heleniuksella on vuodessa keskimäärin parisen sataa. Tyylilaji on vaihdellut vuosien aikana, mutta nykyisin hän keskittyy poppiin. Kuva: Pia Autero

Finaalipaikka on jo lottovoitto

Heleniuksen viimeisimpiin saavutuksiin kuuluu sijoittuminen kansainvälisen John Lennon Songwriting Contestin finaaliin. Laulajana ”Love Lost” -nimisellä biisillä vierailee amerikkalainen laulaja Jenny Shi.

– Kisasta on tullut jo palkinnoksi tuhannen dollarin edestä tavarapalkintoja ja päävoitto on 20 000 dollaria. Sinänsä pelkkä finaaliin sijoittuminen on tällaiselle Eräjärven omalle pojalle aivan lottovoitto, Helenius toteaa.

Kaikkia saavutuksia tärkeämpää on kuitenkin rakkaus musiikkiin. Kova puurtaminen ja omistautuminen ei ole vienyt Heleniukselta intohimoa tekemiseen.

– Tähän koneelle kun aamulla tulen tekemään töitä niin se on kuin unelmaan astuisi. Minun asenteeni on, että parhaat biisit ovat aina vasta tulossa.

Heleniuksen uusin julkaisu ”Must tuntuu et sä lähdet” ilmestyi Edizon-tilille Spotifyhin 13.11.2022.

Pia Autero

Leave a Comment