Seurakuntavaalien ennakkoäänestys tuli ensimmäistä kertaa äänestäneiden lukiolaisten luo – loppuviikosta äänensä voi antaa myös kauppareissun yhteydessä

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys jalkautui keskiviikkona Oriveden lukiolle. Susanna Tounas saa äänestyslipukkeen Mika Tapiolinnalta. Arto Hakkio merkitsee äänestyksen suoritetuksi. Kuva: Eelis Tenhola

Lukiolaiset Susanna Tounas, 17, ja Rauha Muurimäki, 18, äänestivät keskiviikkona ensimmäistä kertaa ikinä, kun seurakuntavaalien ennakkoäänestys jalkautui Oriveden lukiolle.

– Sehän oli ihan helppoa ja mukavaakin, Rauha Muurimäki tuumii heti äänestyksen jälkeen.

Vieressä Susanna Tounas toteaa, että päätös äänestämisestä syntyi melko spontaanisti, kun se oli mahdollista omalla koululla.

– Kyllä se helpotti päätöstä mennä äänestämään, Muurimäki komppaa.

Vaalivirkailijana yhdessä Arto Hakkion kanssa toiminut kirkkoherra Mika Tapiolinna vahvistaa, että tämä on tarkoituskin.

– Tavoitteena on saada nuoria äänestämään, ja toisaalta sekin, että tulisi kokemusta äänestämisestä vaaleissa. Äänestystapahtuma on samanlainen muissakin vaaleissa.

Tapiolinna muistelee, että lukiolla on järjestetty ennakkoäänestystä jo kaksissa edellisissä seurakuntavaaleissa.

– Kesällä tuli kirkkohallitukselta ja opetushallitukselta yhteinen vetoomus, että oppilaitoksissa voisi suorittaa ennakkoäänestyksen, mutta Orivedellä tämä tosiaan on jo kolmas kerta täällä lukiolla.

Mika Tapiolinna ja Arto Hakkio toimivat vaalivirkailijoina Oriveden lukiolla. Kuva: Eelis Tenhola
Ennakkoäänestyksessä leima laitetaan vaalikuoreen, jonne äänestäjä on laittanut äänestyslipukkeensa. Kuva: Eelis Tenhola

Ehdokas löytyi vaalikoneen avustuksella

Ennakkoäänestyspiste rakentui koulun kirjastoon, ja tuoleista tehty näkösuoja palveli tarkoitustaan hoitaessaan äänestyskopin virkaa. Ehdokaslistojen yhdistelmä oli kiinnitetty näkyville, ja äänestyksestä muistutettiin koulun keskusradion kautta.

Opettajakin käy äänensä antamassa, mutta Tapiolinnan mukaan valtaosa päivän äänestäjistä on oppilaita. Varsinaiseen vaalipäivään eli 20. päivään marraskuuta mennessä 16 vuotta täyttävät saavat äänestää.

Susanna Tounas ja Rauha Muurimäki perehtyivät ennen äänestystä ehdokkaisiin tekemällä vaalikoneen. Tätä kautta ehdokas löytyi helposti.

– Minulle olisi tärkeää saada myös kirkkoon tasa-arvoinen avioliitto. Lisäksi kirkon on tulevaisuudessakin keskityttävä vähäosaisten tukemiseen. Myös vähemmistöoikeuksien edistäminen on tärkeää, Muurimäki sanoo.

Myös Tounas allekirjoittaa Muurimäen mainitsemat arvot.

– Lisäksi lähetystyö sekä vanhusten ja nuorten tukeminen ovat tärkeitä.

Rauha Muurimäestä tuntuu, etteivät seurakuntavaalit kiinnosta kovin paljon nuoria.

– Minullekaan ne eivät ole sydämenasia, vaikka onkin aina tosi tärkeää käyttää vaikuttamismahdollisuus silloin, kun se annetaan, hän painottaa.

Tounas epäilee, ettei nuorilla välttämättä ole aina tarpeeksi tietoakaan kirkollisista asioista, mikä voi heijastua äänestysaktiivisuuteen.

Susanna Tounas, 17, ja Rauha Muurimäki, 18, äänestivät seurakuntavaaleissa ensimmäistä kertaa. Kuva: Eelis Tenhola

Kauppaäänestystä toivottiin

Jos lukiolle jalkautuva ennakkoäänestys onkin jo aiemmista vaaleista tuttua, uutena mahdollisuutena Orivedellä voi ennakkoäänestää tänään S-marketissa ja huomenna perjantaina K-Supermarketissa.

– Toiveita tuli, olisiko ennakkoäänestystä mahdollista järjestää myös kaupoissa, Tapiolinna kertoo.

Niinpä hän ottikin yhteyttä kauppoihin, ja niissä suhtauduttiin avoimesti ennakkoäänestyksen järjestämiseen.

– Monissa muissa seurakunnissa kauppaäänestämistä on kokeiltu jo pitkään, esimerkiksi Tampereella ja muissa ympäryskunnissa, Tapiolinna tietää.

Orivedellä voi perinteisesti ennakkoäänestää kaupungintalolla joka päivä koko ennakkoäänestyksen ajan. Siellä on tavallisesti kaksi äänestyskoppia, joista toinen viedään loppuviikoksi kauppoihin.

– Toivotaan, että ihmisiä löytäisi kauppoihin äänestämään. Sellaiset, jotka eivät muuten äänestäisi, voivat ehkä äänestää, kun äänestys tulee lähelle, Tapiolinna aprikoi.

– Ainakin kokeillaan nyt, vaikuttaako tämä mitään äänestysprosenttiin vai onko se pois esimerkiksi kaupungintalolla tapahtuvasta äänestyksestä, hän jatkaa ja sanoo, että 20 prosentin äänestysaktiivisuus vaaleissa olisi jo ihan hyvä.

Vaalivirkailijat vinkkaavat, että kuvallinen henkilötodistus on syytä ottaa äänestyspaikalle mukaan. Postissa tullutta kirjettä äänioikeudesta ei tarvitse välttämättä olla mukana.

Ennakkoäänestys jatkuu 12. marraskuuta asti. Varsinaisena vaalipäivänä 20. marraskuuta äänestyspaikat ovat Oriveden kirkko ja Juupajoen kirkko.

Susanna Tounas ja Rauha Muurimäki tekivät äänestyspäätöksen spontaanisti, kun ennakkoäänestys jalkautui lukiolle. Loppuviikosta ennakkoäänestämään pääsee Orivedellä kaupoissa. Kuva: Eelis Tenhola

 

Leave a Comment