Naiset kärjessä veronmaksajina Oriveden yrittäjistä – kolmen kärki rahoitti yhteisiä palveluita melkein puolella miljoonalla

Sofia Siili-Malinen
Sofia Siili-Malisen K-Supermarket on Oriveden suurin yrittäjävetoinen päivittäistavarakaupan toimija, ja kauppias itse sijoittui tuloillaan Oriveden ykköseksi myös verojen maksajana. Kuva Oriveden Sanomien arkistosta.

Kun tarkastellaan orivesiläisyrittäjistä viime vuonna eniten veroa maksaneita, kolmen kärkeen nousi naiskolmikko, joka yhteensä rahoitti yhteisiä palveluja noin 494 000 eurolla.

Eniten veroja tästä kolmikosta, 183 197 euroa, maksoi K-supermarketkauppias ja rinnalla kahta K-marketia pyörittävä Sofia Siili-Malinen, jolle viime vuonna kertyi ansiotuloja 323 367 euroa ja pääomatuloja 58 194 euroa. Hän myös työllisti liikkeissään henkilökuntaa, joka osaltaan kartutti paikallista verokertymää.

Toinen tuttu orivesiläisnimi yli 100 000 euroa ansainneiden listalla on tilitoimistoyrittäjä Helena Karppelin, joka toissa vuonna yhtiökumppaneidensa kanssa myi EK-Tilit, mutta jäi uuteen, fuusiolla kasvaneeseen yritykseen toimitusjohtajaksi. Hän maksoi 76 313 euron ansiotuloistaan ja 431 401 euron pääomatuloistaan veroja kaikkiaan 172 947 euroa.

Aviomies, tekniikan alalla toimiva Seppo Karppelin hoiti osuutensa veronmaksajana 33 600 eurolla 85 400 ansiotuloistaan ja vajaan kolmen tonnin pääomatuloistaan.

”Apteekkarien tulot eivät vertailukelpoiset”

Kolmas paikallinen verokuningatar on nykyinen Virtain apteekkari, Orivedellä asuva Hilkka Suorsa, joka kerrytti tuloistaan Oriveden verokertymää 137 830 eurolla. Hänen verotettavat ansiotulonsa viime vuodelta olivat 229 923 euroa ja pääomatulot 71 272 euroa.

Apteekkariliitto on tosin väsymättä viime päivinä muistuttanut, miten apteekkarien tulot eivät ole vertailukelpoisia osakeyhtiöyrittäjien kanssa. Apteekin koko tulos verotetaan vuosittain apteekkarin henkilökohtaisena tulona, koska apteekki on henkilöyritys, ja apteekin yritysmuoto lääkelain säädöksistä johtuen toiminimi.

Osakeyhtiö ja sen yrittäjä verotetaan erikseen, apteekki ja apteekkari siis yhdessä. Osakeyhtiössä yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa ja päättää itse, minkä osan tuloksesta nostaa yrityksestään osinkoina. Apteekkari ei voi näin tehdä.

Kanta-Hämeeseen veronsa maksava Oriveden apteekkari Jorma Ahonen sai ansiotuloja 216 221 euroa ja pääomatuloja 150 245 euroa. Näistä hän maksoi veroja 152 141 euroa.

Apteekkarien verotiedotkin on saatu verohallinnon julkisista tiedostoista.

Pankinjohtajat tutusti paikallista kärkikaartia

Veronmaksajana kärkipäähän tälläkin kertaa sijoittui Pohjois-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Pyykkö, joka 185 307 euron verotettavasta ansiotulosta ja 118 422 euron pääomatuloista maksoi 122 315 euroa veroja.

Säästöpankki Sinetin johtaja Hannu Syvänen tienasi verotettavaa ansiotuloa 145 881 euroa, ja hänen pääomatulonsa olivat 13 893 euroa, joten yhteensä maksettavaa kertyi hänelle 71 116 euroa.

Löytötex-ketjun toimitusjohtaja Mika Perkiö Kangasalta sijoittui myös hyvin runsaasti veroa maksavien joukossa. Hän maksoi 61 163 euron verotettavista ansiotuloista ja 171 754 euron pääomatuloista verottajalle 77 110 euroa.

Liuskemestareiden toimitusjohtaja Tuomo Jokinen oli hänkin veronmaksajien kärkikaartia, sillä hän kustansi yhteiskunnan palveluja 45 598 euron veronmaksulla. Tämän verran maksettavaa kertyi 95 877 euron ansiotuloista ja noin 30 000 euron pääomatuloista. Yrityksen seuraava polvi, serkukset Sini Salomaa ja Arttu Jokinen, maksoivat verottajalle tuloistaan kumpikin lähes 20 000 euroa. Tuloja heillä oli kaikkiaan noin 63 000 ja 57 000 euroa.

Automiehet ottivat tuloistaan suuremman osan pääomatulona. Ysitien Auton Riku Hietikko-Kaukola löytyy Pirkanmaan yli 100 000 euroa ansainneiden listalta 24 213 euron ansiotuloilla ja 108 505 euron pääomatuloilla. Maksettavia veroja näistä kertyi 33 151 euroa.

Maxiauton Pyry Syrjänenkin maksoi verottajalle 21 981 euroa 29 234 euron verotettavista ansiotuloista ja 49 391 euron pääomatuloista.

Infraa on rakennettu ja vihertöitä tehty, linja-autotkin liikkeessä

KVL-Tekniikan johtaja Jukka Pykäläinen osallistui yhteiskunnan rattaiden pyörittämiseen 38 545 eurolla tienattuaan verotettavaa ansiotuloa noin 90 000 euroa ja saatuaan pääomatuloja kymppitonnin verran. Hänen vaimonsa Ilona Pykäläinen, joka työskentelee KVL-Tekniikassa ja jolla sen lisäksi on oma yrityksensä Landlady, pisti hiukan paremmaksi. Ilona Pykäläisen verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 74 382 euroa ja pääomatulot 38 994, ja veroja hän maksoi 39 011 euroa.

Hämeen Viherrakennuksen yrittäjä Antti Kankaanpää Eräjärven Ristakalliosta ei ole malttanut eläkepäiville heittäytyä, vaan tekee ja työllistää edelleen. Hänen verotettavat ansiotulonsa viime vuodelta olivat noin 31 000 euroa ja pääomatulot 81 000 ja risat, näistä hän maksoi veroja kotikuntaan runsaat 35 000 euroa.

Näkyviin ja kauempanakin tunnettuihin orivesiläisyrityksiin kuuluvan Orneuleen toimitusjohtaja Jyrki Uotila sai viime vuonna ansiotuloa noin 22 000 euroa ja pääomatuloa runsaat 34 000 euroa, joista hän maksoi Orivedelle veroa noin 17 200 euroa.

Laakereilleen ei ole jäänyt lepäämään entinen Oriveden Erikoiselementin yrittäjä Asko Kultalakaan, vaan vanhempana neuvonantajana Sauntalo Oy:ssä hän tienasi noin 60 000 euroa verotettavaa ansiotuloa ja runsaat 26 000 euroa pääomatuloja, joista veroja kertyi maksettavaksi 24 458 euroa.

Korona-ajan jälkeen kuljetuksiakin taas tarvitaan. Tokeen Liikenteen toimitusjohtaja Hannu Tokee ansaitsi viime vuonna melko tarkkaan 49 000 euroa verotettavaa ansiotuloa ja kirjasi 5 745 euroa pääomatuloja. Veroihin meni 16 712 euroa.

Tässä poimintoja Orivedellä näkyvistä yrittäjistä. Julkaisemme verotietoja, koska kuntalaisten on hyvä ymmärtää, miten hyvinvointipalvelumme rahoitetaan. Yrittäjien menestyminen näkyy ja tuntuu konkreettisesti myös kunnan taloustilanteessa.

Leave a Comment