Tuplapanos illan ottelusta toi rovaniemeläisille tuplariemun – kauas jatkopalloille venynyt hävitty kolmoseräkö vei OrPon latauksen?

Ennen peliä OrPon puheenjohtaja Antti Uotila kukitti Mestaruusliigan lokakuun tähdistöön valitun Daria Butkevychin, joka tässäkin pelissä oli tehopisteiltään joukkueen paras.

Illan Mestaruusliigaottelu Orivedellä, joka samalla oli Suomen Cupin ensimmäinen kamppailu, jäi OrPolle myös tämänkertaisen cupin ainoaksi. Rovaniemeläinen Arctic Volley vei sekä jatkopaikan cupissa että runkosarjan pisteet mennessään erin 1–3 (24–26, 25–17, 31–33, 18–25).

Kuten kotijoukkueen parhaana palkittu Ada Aronen pelin jälkeen totesi, paljon oli sellaisia palloralleja, jotka olisivat voineet päättyä kumman tahansa hyväksi. Mutta monessa kohtaa vieraat myös olivat selkeästi parempia: esimerkiksi heidän keskihyökkäyksensä olivat OrPolle myrkkyä. Aivan liekeissä oli erityisesti yleispelaaja/hakkurista keskipelaajan rooliin hypännyt Nelli Rantanen, joka saatiin otettua kiinni vain kerran tai pari.

Joukkueiden vastaanottoprosentti oli lähes sama, 52–53, mutta ero tuli siitä, mitä tapahtui sen jälkeen. Kuten Arctic Volleyn virolaisvalmentaja Avo Keel pelin jälkeen totesi: – Yleensä urheilussa ja etenkin lentopallossa syyllinen löytyy toiselta puolen verkkoa, päättyi peli sitten häviöön tai voittoon.

Valmentaja Andrea Carasi kiinnitti huomionsa myös OrPon lukuisiin syöttövirheisiin: 13 virhettä vieraiden kuutta vastaan oli huono lähtökohta, vaikka ässät kotijoukkue voittikin 7–4.

Carasi kokeili myös vaihtoja, mutta rotaatiokin oli OrPolle epäsuosiollinen

Syötöt ovat esimerkiksi muuten nytkin vahvasti pelanneen Daria Butkevychin heikko kohta, ja valmentaja vaihtoikin useampaan kertaan hänen sijastaan syöttämään Liisa Rinta-Tassin. Pelin loppupuolella Dashankin syötöt osuivat paremmin kenttään.

Ensimmäinen erä oli vielä äärimmäisen tasainen, mutta tilanteessa 24–24 vierasjoukkue oli onnekkaampi ja ehkä myös piirun verran taitavampi. Palloja haettiin aivan kentän pinnasta kautta koko ottelun, ja näitä ihmepelastuksia tapahtui erityisesti rovaniemeläisten kenttäpuoliskolla.

Toiseen erään Carasi vaihtoi kentälle Oona Viljasen sijaan Linnea Kuuselan, sillä vaikka Viljanen Salossa onnistui hyvin, tänään ei ollut hänen iltansa, ja tehopisteet jäivät -5:een.

Liberokin vaihtui kesken pelin, ja kaksi viimeistä erää vastustajan jatkuvan pommituksen kohteena oli nuori Petra Lehtinen, jolle käytännössä kaikki syötöt suunnattiin. Hän selvisi tehtävästään kunnialla.

Joukkueen manageri Mika Putkisaari kiinnitti pelin jälkeen huomiota siihen, että rotaatiokin oli OrPoa vastaan. Nelospaikalla, jonne kakkospassari Petra Salmelan passit useimmiten suuntautuvat, koska taakspäin passaaminen on aina vaikeampaa, oli aina vastasssa vieraiden vahvin verkkotorjunta.

Taija Kaukorannan paraneminen pelikuntoon suuri kysymysmerkki

Passaritilanne saikin päävalmentajan huolestuneeksi. Magneettikuvat eivät kertoneet minkään varsinaisesti menneen rikki Taija Kaukorannan keskiviikkona vääntyneessä nilkassa, mutta sillä ei kuitenkaan voi urheilla. Nyt ei voida kuin odottaa.

Erityisesti yhden passarin varassa olemisen huomaa Carasin mukaan harjoituksissa, joissa tarvittaisiin ehdottomasti kahta. Carasi on kokeillut harjoituksissa passarina myös nuorta Nea Ojalaa, mutta liigapeleihin hän ei Ojalaa vielä voi laittaa.

Toisen erän OrPo aloitti vahvasti ja otti kolmen–neljän pisteen etumatkan, joka erän puolivälin paikkeilla kutistui yhteenkin pisteeseen, mutta kasvoi sitten taas, eikä kotijoukkueella siinä kohtaa tuntunut olevan isoakaan hätää.

Kolmas erä oli sitten todella tiukkaa taistelua ja venyikin lukuisille jatkopalloille. OrPo otti ensimmäisen aikalisänsä jo tilanteessa 1–6, ja nousikin pahimmasta sillasta pienelle takamatkalle. Tässä erässä Nelli Rantanen oli tehokkaimmillaan, siltä ainakin tuntui, mutta myös kotijoukkueen Ada Aronen ja Linnea Kuusela hyökkäsivät näyttävästi.

Tilanteesta 15–15 lähtien joukkueet etenivät tasavahvasti, ja eräpalloja oli useampi molemmilla joukkueilla. Erä päättyi vasta 30:n pisteen paremmalla puolella, kun Linnea Kuusela otettiin kiinni.

Arctic Volleyn aloituskuusikko on alkukaudesta ollut varsin vajaana, mutta tänään kentälle palasi joukkueen yleispelaaja Megan Vander Meer, joka tässä ohittaa nelolspaikalta OrPon torjunnan. Hänet palkittiinkin joukkueensa parhaana. Kuva: Veli-Jussi Lietsala

OrPolle tuli kaksikin korttia protestoinnista

Neloserä oli sitten rovaniemeläisten lievää ylivoimaa, ja OrPo tuli koko ajan takamatkalla, jota ei saatu kiinni. Tämä taisi johtaa myös jonkinmoisiin turhautumisiin, sillä pelin kuluessa näytti päätuomari sekä keltaista että punaista korttia OrPon suuntaan. Linnea Kuuselan eleet saivat tuomarin kaivamaan keltaisen kortin taskustaan kolmoserässä, ja punaista näytettiin neljännessä koko joukkueelle.

Pelaajahaastattelussa vauvalomalta palannut Nelli Rantanen hehkutti pelaamisen iloa, hänelle tulivat nykyisistä fiiliksistä aivan junnuvuodet mieleen.

Valmentaja Avo Keel taas vaikutti helpottuneelta vaikean kauden alun jälkeen, sillä vain vähän aikaisemmin häneltä oli sairastuvalla peräti kolme aloituskuusikon pelaajaa, jotka nyt vähitellen alkavat palata pelikuntoon.

OrPon parhaana palkittu Ada Aronen näki OrPon sortuneen tyhmiin virheisiin, mutta lisäsi myös, että paljon oli niitäkin palloja, jotka olisivat voineet päättyä kummin päin vaan. Joukkue toki tiesi, että Arctic Volley on kovaa puolustava joukkue, nyt ei kuitenkaan löytynyt konsteja voittoon.

OrPon tehokkaimmat olivat tällä kertaa luottohakkuri Daria Butkevych pistein 24/+15, Ada Aronen, 21/+14 ja paikoin väläytellyt Jessika Mursula, 12/+8.

Vieraiden parhaimmistoa olivat keskipelaaja Miia-Maria Mäkikyrö, 19/+8, keskeltä lujaa hyökännyt Nelli Rantanen, 15/+11 sekä joukkueen peräti viidestä ulkomaalaisvahvistuksesta tehokkain Megan Vander Meer, 13/+8.

Jo keskiviikkona tulee Orivedelle Hämeenlinnan joukkue, jota vastaan valmentaja Carasin mukaan vaaditaan selkeä tason nosto. Tänään peli oli monin paikoin turhan ailahtelevaa.

Juttua on muokattu 6.11.2022 klo 12.20: Korjattu tieto tuomarin antamien varoitusten ajankohdista ja kohteista. Korjattu myös tieto pelaajan vaihtamisesta toiseen erään.

Leave a Comment