Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan – äänestyksessä perussuomalaiset jäivät ainoina omalle kannalleen äänin 27–4

Kaupunginhallitus oli esittänyt Oriveden kiinteistöveroiksi samat, jotka ovat tänä vuonna voimassa. Yleinen kiinteistövero olisi ensi vuonnakin 1,10 prosenttia, vakituisen asunnon vero 0,60 prosenttia ja muun asuinrakennuksen 1,45 prosenttia.

Rakentamattomista rakennuspaikoista kiinteistöveroksi esitettiin 3,00 prosenttia ja yleishyödyllisiltä yhteisöiltä veroa ei peritä, kun rakennukset ovat yleishyödyllisessä käytössä.

Sami Kymäläinen (ps) esitti jo kaupunginhallituksessa vakituisen asunnon veron alennusta 0,55:een, mutta ei saanut kannatusta. Valtuustossa hän uudisti esityksensä 0,05 prosenttiyksikön alennuksesta, siis 0,55 prosenttiin. Hän kutsui sitä kädenojennukseksi kaupunkilaisille tilanteessa, jossa helpotus asumiskuluihin on tarpeen enemmän kuin koskaan. Koko perussuomalaisten ryhmä kannatti Kymäläistä.

Muutoksen vaikutus kaupungin verotuloihin olisi ryhmän mukaan noin 100 000 euroa. Siitä ei ollut arviota, minkä verran helpotus tyntuisi yksittäisen veronmaksajan kiinteistöverossa. Kolmisen euroa, oli Miia Saarisen (vihr) veikkaus.

Kymäläinen luetteli valtuustossa liudan hankkeita, joihin on pistetty tai ollaan pistämässä erinäisiä kymppitonneja, muun muassa johtamisjärjestelmän kehittämisen ja tasoristeysjärjestelyt.

Mari Lindillä (vas)”lähes kilahti” tällainen vastakkainasettelu, mutta Kymäläinen kiisti, että mainitut rahareiät olisivat sinänsä turhia. Hän vain oli havainnut, että rahaa löytyy aina muutama kymppitonni sinne ja tänne.

Touko Sikalan (kok) mielestä verotuksen on oltava ennakoitavaa ja sen vaikutuksia on seurattava. Vapaa-ajan kiinteistöjen veroa nostettiin tälle vuodelle, eikä se aiheuttanut mitään myyntiaaltoa. Vakituisen asumisen prosentti on ollut yli maan keskiarvon, ja sitä onneksi alennettiin tälle vuodelle, mutta haastavassa taloudellisessa tilanteessa, jonka loppulaskua ei tiedetä, ei hänestä muutokseen ole tarvetta, ettenkin kun kompensaatiota ei ole mistään otettavissa.

Tuloveroprosentissa ei nimittäin keskusteltavaa ollut, koska valtiovalta on sen ensi vuodeksi lukinnut hyvinvointialueiden aloituksen vuoksi. Tuloveroprosentti Orivedellä on ensi vuonna 9,36 prosenttia, kun nykyisestä prosentista tehtiin valtion määräämä vähennyslasku 12,64 prosenttiyksiköllä.

Anne Kahelin (vas) ei kannattanut laskemista, vaan totesi, että täällä on moni muu asia halvempaa kuin Tampereella, esimerkiksi harrastaminen. Siitä koituu suurempi hyöty ja arkipäivän helpotus asukkaille kuin prosentin puolikkaan alennuksesta kiinteistöveroon. Myös Mari Lindin mukaan asumiskustannukset ovat täällä muuten edukkaammat, mutta Jari Latomäki (ps) muistutti häntä jopa 300 euroa kuukaudessa kallistuvista sähkölaskuista sekä suuremmista työmatkakustannuksista.

Markku Kallion (sd) Kymäläinen oli saanut ”lähes kyyneliin”, mutta Kallio painotti, että kiinteistöjen verotusarvot ratkaisevat. Kymäläinen heitti, ettei vastuuta pidä lykätä maan hallitukjsen suuntaan, vaan asia pystytään itsekin ratkaisemaan. Kymäläisen toiveissa oli tällä eleellä luoda ihmisille tulevaisuudenuskoa, mutta Pekka Tuhkanen (kesk) kuittasi kauniin ajatuksen vain pisteiden kalasteluksi.

Sikala taas tolivoi, että etukäteen olisi kannattanut informoida muita ryhmiä tällaisesta esityksestä, jotta sitä olisi voitu ryhmässä pohtia. Hän pysyi kannassaan, että veropäätöksille on pakko antaa vähän aikaa, eikä veivata prosenttia joka vuosi johonkin suuntaan. Ettei vuoden kuluttua tarvitsisi taas nostaa.

Sitten muisteltiin, tuliko viime vuonna muutama henkilö muuttovoittoa ja Tuhkanen kiitteli, että kerrankin oli saatu muutamia kesäasukkaita muuttamaan vakiasukkaiksi.

Äänestyksessä perussuomalaisten neljä valtuutettua jäivät ainoina kannattamaan vakituisen asunnon kiinteistöveron laskemista 0,55 prosenttiin: numerot olivat selkeät 27–4.

Leave a Comment