Oriveden oma nimikkoneule on nähnyt päivänvalon – kaarrokeneuleen värimaailma ja kuviot pohjautuvat jo vuonna 1779 tehtyyn ryijyyn

Oriveden Taitokeskuksen vastaava neuvoja Minna Ahokas (oik.) on neulonut Orivesi-kaarrokeneuleen, joka on nyt ensiesittelyssä Auvisen vintillä. Myös neuvoja Eija Pirttilahti on tehnyt kaarrokeneuleita. Kuva: Heli Rahkonen

Oriveden Taitokeskuksessa parhaillaan olevan Pirkka-langan 50-vuotisjuhlanäyttelyn yhteydessä on esittelyssä ensi kertaa myös Orivesi-kaarrokeneule.

– Neule sopii hyvin tähän näyttelykokonaisuuteen, koska se on tehty paksusta Pirkka-langasta, kertoo Oriveden Taitokeskuksen vastaava neuvoja Minna Ahokas.

Lue myös: 50 vuotta tänä vuonna täyttävä Pirkka-lanka on ollut osallisena yhdessä jos toisessakin käsityöbuumissa – yhtenä pitkän iän salaisuutena pidetään yli 80 sävyn värikarttaa

Tarvikepaketti ohjeineen ja lankoineen Oriveden nimikkoneuleen tekemiseksi on sekin tuloillaan, mutta sitä joudutaan vielä odottelemaan langan toimitushaasteiden vuoksi.

Currya ja sinistä

Oriveden kaarrokeneuleen on suunnitellut Taito Pirkanmaan neulesuunnittelija Minna Ahonen. Suunnittelutyön lähtökohtana on ollut virallinen Orivesi-ryijy, jonka malli on tehty vuonna 1779. Senkin pienempi versio on esillä näyttelyssä.

Värimaailma on currya ja sinistä, ja kirjoneulekuvioiden idea on poimittu ryijystä.

– Halusimme luoda Oriveden perinteeseen liittyvän neuleen, ja ajattelimme, että koska meillä on paikallinen ryijy, se on hyvä lähtökohta Orivesi-kaarrokeneuleelle, näyttelyneuleen tehnyt Minna Ahokas sanoo.

Nimi tulee neulomistavasta

Ahokas mainitsee, että 2020-luku on ollut kaarrokeneuleiden kulta-aikaa. Suosioon on hänen mukaansa montakin syytä.

– Neulomistapana kaarrokeneule on tosi helppo, sillä siinä ei ole juurikaan saumojen ompelua, vaan se tehdään pyörönä. Lisäksi melko paksulla langalla työ etenee joutuisasti eli se on tekijälleen palkitsevaa. Nyt löytyy myös tosi paljon malleja, joista voi valita mieluisensa, Ahokas listaa.

Kaarroke-nimi tulee Ahokkaan mukaan tavasta neuloa.

– Kaarrokeneule neulotaan alhaalta ylöspäin, sitten tehdään hihat ja viimeisenä kaarrokeosa.

Kaarroke-nimitystä käytetään, jotta neule erottuisi islantilaisneuleista.

– Mallit ovat saaneet innoituksen islantilaisneuleista, mutta koska nyt ei ole kyse islantilaisesta villasta, puhumme kaarrokeneuleista. Islantilaisneule nimityksenä viittaa islantilaisten perinneneuleeseen.

Muokatakin saa

Tähän mennessä Orivesi-kaarrokeneuleen ovat nähneet vasta Pirkka-langan 50-vuotisnäyttelyyn tutustuneet.

– Jännityksellä odotamme, millaisen vastaanoton tämä saa. Ainakin he, jotka ovat näyttelyn käyneet katsomassa, ovat olleet tosi innostuneita, Ahokas kertoo.

Hän lupaa, että Orivesi-neuleen värejä saa myös muokata mieleisekseen.

– Tarvikepaketit tehdään tästä suunnittelijan suunnittelemasta mallista, mutta toki lankoja voi vaihtaa oman mielen mukaan, jos vaikka väri ei ole mieluinen. Neuleenhan voi tehdä niinkin, että tekee sinisen paidan ja currynväriset kuviot, Ahokas vinkkaa.

Orivesi-kaarrokeneuleen suunnittelun pohjana on ollut paikallinen ryijy, josta on poimittu värimaailma ja kirjoneulekuvioiden idea neuleeseen. Mallin on luonut Taito Pirkanmaan neulesuunnittelija Minna Ahonen. Kuva: Heli Rahkonen

Leave a Comment