OrPo vei viisieräisen Pihtiputaalla – Oona Viljanen vieraiden toiseksi tehokkain pisteidentekijä

OrPo sai tänäänkin pelin päätteeksi tanssia voitontanssin. Arkistokuva: Veli-Jussi Lietsala

Ponnistuksen liigajoukkue teki lauantai-iltana tuloksekkaan vierailun Pihtiputaalle, sillä Ploki kaatui viisieräisessä ottelussa 2–3 (21–25, 25–21, 25–22, 21–25, 8–15).

Peli eteni kolme ensimmäistä erää melko tasaisena, eikä kumpikaan joukkue saanut kiskaistua isoa piste-eroa. Neljättä erääkin mentiin jo kotijoukkueen johtaessa 14–9, kun Daria Butkevych teki yhden pisteen ja kentälle vaihdettu Ada Aronen ratkaisi kaksi palloa peräkkäin. Vähitellen OrPo hivuttautui tasoihin 18–18.

Siitä alkoi OrPon nousu: pitkän pallorallin päätti Siiri Vehmanen torjunnalla, eikä Plokia auttanut aikalisäkään, kun Butkevych hyökkäsi ja pian sen jälkeen yllätti ässäsyötöllä: tilanne 18–24.

– Kun päästiin johtoon, ”Dasha” pisti painavia syöttöjä ja hyökkäyksetkin onnistuivat niin häneltä kuin muiltakin. Hän oli aika pitelemätön ja pelasi toistaiseksi parhaan pelinsä, kuvailee kentän laidalla ollut joukkueenjohtaja Terhi Uotila.

Erä vaikutti jo taputellulta, mutta sitten kotijoukkue selvitti kolme eräpalloa ja ehti 21 pisteeseen, ennen kuin OrPo sai katkaistua erän. Uotilan mukaan on usein tyypillistä, että kun ollaan eräpallossa, viimeiset pisteet ovat tiukassa.

Neljännen erän lopussa nähtiin myös libero Emilia Putkisaarelta useita komea nostoja, ja hän oli vahvasti  mukana erän kääntyessä voitoksi vieraille kotijoukkueen nenän edestä.

– Ratkaisijoita meillä on aika monta, se on positiivinen asia tänä vuonna, Uotila lisää.

Ratkaisuerässä OrPo heilutti tahtipuikkoa yllättävänkin vahvasti pelin ja meni menojaan. Usko omaan tekemiseen palasi. Tässä isona apuna olivat Butkevychin ässä ja useampi hyökkäyspiste. Ansaitusti hän sai päättää myös viimeisen pallon erässä, joka hoidettiin alle vartissa.

Joukkueiden parhaina palkittiin ”Dasha” Butkevych ja verkon toiselta puolelta hänen maannaisensa, kotijoukkueen vasenkätinen passari Olena Napalkova. Kentällä oli kolmaskin ukrainalainen, Anna Yefremenko.

Plokilla on kotipeleissään tapana palkita joukkueista sponsorin valitsema ”villi pelaaja”. Tämän palkinnon saivat Anastasia Boricheva ja Taija Tikka.

– Joukkue oli illan päätteeksi tyytyväinen, samoin valmentajat. Tämä oli taisteluvoitto, Uotila summaa.

Ukrainalaisvahvistus omilla luvuillaan, Oona Viljanen hyvänä kakkosena

OrPon tehokkain oli tälläkin kertaa ukrainalaisvahvistus Daria Butkevych, joka tehtaili pelissä 29/+23 pistettä. Niistä 26 kertyi hyökkäyksistä, kaksi ässäsyötöillä ja yksi torjunnalla.

Toiseksi parhaaksi pistenaiseksi nousi kuulakauden jälkeen harjoituksiin vähän muiden jälkeen liittynyt Oona Viljanen, joka ei ollut aloituskuusikossa, mutta pääsi kentälle lähes kaikissa erissä. Hän hankki joukkueelle 11 pistettä, niistä 9 hyökkäyksistä, yhden ässällä ja yhden torjumalla.

Linnea Kuusela ja torjunnoissa alkukaudesta kunnostautunut Siiri Vehmanen osallistuivat LiigaPlokin kaatoon yhdeksällä pisteellä, Ada Aronen kahdeksalla. Passarivastuuta valmentaja Andrea Carasi antoi sekä Taija Kaukorannalle että Petra Salmelalle.

Kotijoukkueen tehokkaimpia pistenaisia olivat hakkuri Anna Yefremenko 17 pisteellä, keskipelaaja Taija Tikka Tikka 16:lla ja yleispelaaja Kristin Lux 15:lla.

OrPon seuraava ottelu on lauantaina, jolloin Oriveden liikuntahallissa vastaan tulee JymyVolley Nurmosta.

– Tässä sarjassa kaikki joukkueet voivat voittaa toisensa, nyt on viime vuotta tasaisempi sarja, Uotila on havainnut jo ensimmäisten kierrosten perusteella.

Siksi nurmolaisiinkaan ei parane suhtautua etukäteen liian kevyesti.

Juttua on muokattu 17.10.2022 klo 18.45: lisätty joukkueenjohtajan kommentit ja tieto palkituista.